Olympiakomitean hallitus uudistuu – hallituspaikkaa tavoittelee 16 miestä ja 8 naista

Olympiakomitean luottamusjohtajien valinnan tekevät OK:n 88 jäsenjärjestöä.

urheilu
Mika Poutala
Urheilijavaliokunta esittää urheilijajäseniksi entistä pikaluistelijaa Mika Poutalaa.AOP

Olympiakomitean puheenjohtaja vaihtuu 21. marraskuuta, mutta samalla uudistuu myös järjestön hallitus nelivuotiskaudeksi 2021–2024.

Nykyisestä hallituksesta ensimmäinen varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo ja hallituksen jäsen Sari Multala tavoittelevat puheenjohtajan pestiä. Hallitusjäsenistä jatkohalunsa ovat esittäneet vain Työväen urheiluliiton ehdottama Lasse Mikkelsson, Jääkiekkoliiton ehdokas Matti Nurminen ja Koripalloliiton ehdokas Antti Zitting.

Hallitukseen kuuluu kaikkiaan 15 urheilupäättäjää. Puheenjohtajan lisäksi valitaan kaksi varapuheenjohtajaa, kuusi hallituksen jäsentä ja kaksi varajäsentä. Lisäksi hallitukseen valitaan kaksi urheilijajäsentä, joiden pitää olla joko aktiiviurheilijoita tai urheilijoita, joiden uran päättymisestä on enintään kahdeksan vuotta. Urheilijavaliokunta esittää urheilijajäseniksi entistä pikaluistelijaa Mika Poutalaa ja painonnostaja Anni Vuohijokea.

Hallituksessa toimivat myös Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsenet eli varsinainen jäsen Sari Essayah ja KOK:n urheilijajäsen Emma Terho.

Olympialajeilla enemmän painoarvoa

Hallitusvaalia on valmistellut kesäkuussa kokoontuneen kevätkokouksen valitsema ehdollepanotoimikunta, jota johtaa Olympiakomiteasta väistyvä toinen varapuheenjohtaja Jukka Rauhala. Muut jäsenet ovat Tuija Brax, Olli-Pekka Karjalainen, Kalervo Kummola ja Riikka Taivassalo.

Hallitukseen on urheilijajäsenten lisäksi ehdolla 24 lajiliittojen ja toimikunnan ehdottamaa ehdokasta. Ehdokaslista on miesvoittoinen, sillä kahdesta tusinasta ehdokkaasta kahdeksan on naisia. Uusia ehdokkaita voi ilmaantua vielä Helsingissä järjestettävässä kokouksessakin.

Olympiakomitean luottamusjohtajien valinnan tekevät OK:n 88 jäsenjärjestöä. Olympialajeja edustavilla lajiliitoilla on kaksi ääntä ja muilla varsinaisilla jäsenillä on yksi ääni, mutta äänimäärä nousee kahteen, jos lajissa on yli 15 000 jäsentä tai lisenssin lunastanutta urheilijaa. Lisäksi KOK:n jäsenillä ja syyskokouksen kahdella urheilijaedustajalla on henkilökohtainen ääni.

Hallituksen valinnassa käytössä on suhteellinen vaalitapa. Äänestäjä äänestää kuutta ehdokasta, josta ykkösehdokas saa koko äänen, kakkonen puolikkaan, kolmonen kolmasosan ja niin edelleen.

Lue myös:

Mika Anttonen vetäytyy Olympiakomitean puheenjohtajataistosta, latasi syytökset kulissipelistä

Suomen urheilun ykköspestiin tähyävät vaikuttajat vaativat Olympiakomitealta merkittävämpää roolia: "Miten on mahdollista olla tuppisuuna?"

Pormestari Jan Vapaavuori lähtee puheenjohtajakisaan palloilulajien tukemana – "Olympiakomitea on profiililtaan kapea ja identiteetiltään sekava"

IS: Ilkka Kanerva ehdolle Olympiakomitean puheenjohtajaksi

Sari Multala lähtee ehdolle Olympiakomitean puheenjohtajakilpaan

Kilpailu suomalaisen huippu-urheilun ykköspestistä on alkanut – nimekkäät urheiluvaikuttajat kiinnostuneita Olympiakomitean puheenjohtajan paikasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat