Honka pelasi torstaina mielessään Veikkausliigan loppusarjojen mahdollinen peruminen – kauden jatkaminen jakaa mielipiteet: "Ottelutahdissa ei ole mitään tolkkua"

Veikkausliigan loppusarjojen kohtalosta päätetään ensi viikolla. Pelien jatkaminen jakaa pelaajien ja valmentajien mielipiteet.

Veikkausliiga
Hongan Javier Hervas Salmoral ja Lahden Altin Zeqiri jalkapallon Veikkausliigan ottelussa.
FC Honka varmisti torstaina runkosarjan neljännen sijan.Matti Raivio/AOP

Kotimaisen jalkapallon pääsarjan, Veikkausliigan, kausi on kääntymässä loppupuolelleen. Joukkueilla on runkosarjaa jäljellä yhdestä kahteen ottelua. Alkuperäisen suunnitelman mukaan tämän jälkeen ohjelmassa olisi viiden kierroksen loppusarjat, mutta niiden kohtalosta päätetään vasta ensi viikolla.

Torstain kierroksella FC Honka nappasi tärkeän 2–1-voiton FC Lahdesta. Tuloksella Honka varmisti runkosarjan neljännen sijan ja samalla europelipaikan, mikäli loppusarjat jäävät pelaamatta.

– Ennen peliä painotimme pelaajille, että tämä on kauden tärkein ottelumme. Tällä voitolla varmistamme mahdollisen europaikan. Meidän pitää ymmärtää, että tämä on tietynlainen finaali. Tapahtuu, mitä tapahtuu, sitä meiltä ei nyt oteta pois sitä mahdollisuutta, joukkueen valmentaja Vesa Vasara kertoi Yle Urheilulle pelin jälkeen.

Vasara ei ole kuullut vielä mahdollisesta loppusarjojen perumisesta, mutta hän myöntää, että kauden päättymiselle runkosarjaan on olemassa mahdollisuus.

– Riskit on tietenkin olemassa koronan takia koko ajan ja on ollut koko kauden ajan. Olemme valmiita totta kai pelaamaan mestaruussarjaa ja yrittämään pääsemään korkeammille sijoille vielä siellä.

Valtaosa toivoo pelien jatkumista

Yle Urheilu kysyi torstain Veikkausliiga-kierroksen jälkeen yhdeksän joukkueen edustajalta, pitäisikö kautta jatkaa runkosarjan jälkeen loppusarjoilla. Suurin osa joukkueista toivoi, että loppusarjat pelataan, mutta useat vastaajat painottivat, ettei otteluita kannata pelata terveyden kustannuksella. Jos liigapelaajilla esimerkiksi todetaan uusia koronavirustartuntoja, ei kautta kannata useiden vastaajien mielestä jatkaa, sillä kautta ei haluta määräänsä enempää venyttää.

Vahvasti kauden jatkamisen puolesta puhui FC Interille paikallisottelussa maalin iskenyt Arttu Hoskonen.

Turkulainen Inter on sarjataulukossa kolmantena. Joukkue on neljä pistettä sarjaa johtavaa HJK:ta perässä. Tosin helsinkiläisillä on runkosarjaa pelaamatta kaksi ottelua, eli yksi peli enemmän kuin Interillä.

Inter on voittanut neljä edellistä otteluaan.

– Meillä on mennyt hyvin viime pelit ja muutama olisi vielä jäljellä. Minä ja varmaan koko joukkue toivomme, että jatkopelit pelattaisiin, koska tässä on vielä hyvät saumat mestaruuteen. Mitalisijoista ei kannata taistella. Mestaruutta havitellaan ja siihen meillä on mahdollisuus vain, jos yläloppusarja pelataan, Hoskonen sanoi.

Minua ei haittaa, vaikka olisi lunta ja pakkasta, kunhan pääsemme pelaamaan.

Eetu Mömmö

Jatkon puolesta liputti varauksetta myös ensimmäisen Veikkausliiga-osumansa torstaina iskenyt Ilveksen Eetu Mömmö.

– Totta kai haluamme pelata jatkosarjat, mutta se ei ole meidän päätäntävallassamme. Viisaammat ihmiset päättävät, pelataanko sitä vai ei. Minua ei haittaa, vaikka olisi lunta ja pakkasta, kunhan pääsemme pelaamaan.

Ilves on sarjassa viidentenä ennen runkosarjan viimeistä otteluaan. Jatkosarjoissa tamperelaiset saisivat mahdollisuuden taistella ainakin europelipaikasta.

Ilveksen torstaisen vastustajan SJK:n puolustajaa Tero Mäntylää jäisi kaivelemaan, jos kausi päätettäisiin runkosarjaan. SJK:n kausi alkoi takellellen. Runkosarjan ensimmäisellä puolikkaalla joukkue onnistui ottamaan vain yhden voiton. Tappioita 11 ottelusta kertyi peräti viisi.

– Meillä on nyt yhdeksään peliin kuusi voittoa ja kolme tappiota. On ollut hyvä nousukunto huonon alun jälkeen. Jos saamme pelata muutaman pelin enemmän, toivon että nousemme sarjataulukossa peli peliltä ylöspäin. Uskon, että se olisi meille positiivinen juttu.

Helsinkiläinen HIFK taistelee viimeisellä runkosarjan kierroksella viimeisestä mestaruussarjan paikasta. HIFK on vain pisteen päässä kuudentena olevasta FC Lahdesta.

HIFK:n Jani Bäckmanille lisäpelit maistuisivat.

– Hyvällä mielellä lähtisin pelaamaan loppusarjan pelejä. Tuntuu, että ylemmän loppusarjan joukkueita vastaan meillä on jopa ollut parempaa pelaamista. Ne sopivat ehkä paremmin meidän tyyliimme. Kaikki otetaan vastaan, mutta toivotaan, että olemme ylemmässä ja pääsemme kiusaamaan isompia.

Loukkaantumisriski ja olosuhteet huolettavat

Kärkikamppailun ulkopuolella useita joukkueita mietityttää kauden jatkaminen runkosarjan jälkeen.

Ottelutahti on lokakuussa tiivistynyt merkittävästi. Sarjataulukossa toiseksi viimeisenä oleva TPS pelaa ensi sunnuntaina neljännen ottelunsa kymmenen päivän sisään.

– Tällaisessa ottelutahdissa ei ole mitään tolkkua. Kun neljä peliä pelataan sillä tavalla, että on kaksi päivää välissä, niin siinä loukkaantumisriskit kasvavat ja pelin taso menee alaspäin. Vaikeita päätöksiä. Tavallaan hyvä, etten ole itse päättämässä, TPS:n laitahyökkääjä Mika Ääritalo lausui torstaisen paikallispelin jälkeen.

TPS:n Mika Ääritalo lähikuvassa
Mika Ääritaloa mietityttää tiivis pelitahti koleassa syyssäässä.Jaakko Stenroos/AOP

TPS on viiden pisteen päässä kymmenennellä sijalla olevasta IFK Mariehamnista. Molemmilla runkosarjaa on jäljellä vielä kaksi ottelua.

Vaikka panokset karsintojen suhteen ovat turkulaisilla suuret tulevissa peleissä, Ääritaloa mietityttää pelien jatkuminen pitkälle vuoden lopulle.

– Jos loppusarjat pelataan, karsinnat menevät varmaan joulukuun puolelle. Kaikki on niin auki, ettei sitä pysty itsekään oikein ajattelemaan huomista pidemmälle.

RoPS-valmentaja Mikko Mannila kertoi Yle Urheilun haastattelussa, ettei hänellä ole vielä mielipidettä siitä, pitäisikö loppusarjat pelata. Pelien jatkuminen pitkälle marras-joulukuuhun laittoi valmentajan mietteliääksi, sillä olosuhteet voisivat olla hyvin brutaalit.

Siinä on omat haasteensa, jos loppusarjat runtataan läpi väkisin huonoissa olosuhteissa. Ei ole ihanteellinen paikka pelata jalkapalloa marraskuun loppupuolella.

Mikko Mannila

Rovaniemellä on jo tällä viikolla yöpakkasia. Pitkän aikavälin ennuste lupaa marraskuussa Rovaniemelle lumisateita, ja vuorokauden korkeimmat lämpötilatkin olisivat nollan tuntumassa.

– Totta kai haluaisimme pelata jalkapalloa, sitä varten teemme tätä hommaa, mutta tilanne on epävarma. Siinä on omat haasteensa, jos loppusarjat runtataan läpi väkisin huonoissa olosuhteissa. Ei ole ihanteellinen paikka pelata jalkapalloa marraskuun loppupuolella, Mannila sanoi.

Runkosarjan päätöskierros pelataan marraskuun ensimmäisenä päivänä.

Pelaajia ja valmentajia haastattelivat Jarmo Lehtinen, Matti Härkönen, Kimmo Muttilainen, Juhani Kukkasela ja Kari Salmela.

Lue myös:

Katso video: Kova isku KuPS:n mestaruushaaveille, Haka nousi dramaattiseen voittoon – FC Inter jyräsi Turun derbyssä

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros siirtyi marraskuulle – loppusarjojen kohtalo vaakalaudalla

IFK Mariehamnin pelaajalla koronavirustartunta – viime sunnuntain vastustaja SJK: "Emme altistuneet"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat