Hyppää sisältöön

"Muut maat ovat hakeneet oppia ja menneet ohitse" – maailman huippuvahteja opettanut kiekkovalmentaja on huolestunut Suomen maalivahtitilanteesta ja vaatii nyt muutosta

SM-liigassa pelaavista maalivahdeista neljäsosa on ulkomaalaisia. Tilanne on maalivahtivalmentaja Jussi Parkkilan mukaan hälyttävä.

Ilveksen Lukas Dostal on torjunut alkukauden ulkomaalaisvahdeista varmimmin SM-liigassa. Dostalin torjuntaprosentti kuuden ottelun jälkeen on 94,89. Kuva: Matti Raivio/AOP

Suomi on tunnettu vuosia jääkiekkomaailmassa erinomaisista maalivahdeista ja heidän kehittämisestään.

Viime kaudella maailman parhaassa jääkiekkoliigassa NHL:ssä pelasi kahdeksan suomalaista maalivahtia. Heistä kuusi sai säännöllisesti torjuntavastuuta: Joonas Korpisalo, Tuukka Rask, Juuse Saros, Mikko Koskinen, Pekka Rinne ja Antti Raanta.

Lokakuussa NHL:ään varattiin 20 nuorta maalivahtia. Heistä neljä tuli Suomesta.

Hyvistä luvuista huolimatta 15 vuotta maalivahtivalmentajana toiminut Jussi Parkkila, 43, on huolissaan Suomen maalivahtivalmennuksen tilanteesta. Syy kumpuaa kotimaisesta SM-liigasta.

Tällä kaudella liigan 15 joukkueessa ulkomaalaisia maalivahteja on peräti kahdeksan. Alkukauden aikana selvää ykkösvahdin viittaa ulkomaalaisvahvistuksista ovat joukkueissaan kantaneet Ilveksen Lukas Dostal, KooKoon Victor Brattström, Pelicansin Patrik Bartosak ja Tapparan Dominik Hrachovina.

– Jos ollaan rehellisiä, maalivahtivalmennuksen tilanne Suomessa on aika hälyttävä. Kun katsotaan, kuinka paljon ulkomaalaisia maalivahteja on liigassa tänä päivänä, niin kyllä se kertoo, missä menemme. Ei tällaiseen olisi ollut mitään mahdollisuutta vielä kymmenen vuotta sitten, että ulkomaalaiset tulevat tänne ja syrjäyttävät suomalaiset maalivahdit, Parkkila kommentoi perjantaina Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

Tilanne on toden totta muuttunut radikaalisti. Kymmenen vuotta sitten, kaudella 2010–11 SM-liigassa pelasi vain kaksi ulkomaalaista maalivahtia: Jokereissa torjunut Jan Lasak ja vielä tuolloin pieneen rooliin SaiPassa jäänyt Andreas Bernard.

Jussi Parkkila (oik.) on työskennellyt kolme viime kautta NHL-joukkue Colorado Avalanchessa. Kuvassa Parkkila on jäällä Jonathan Bernierin kanssa. Kuva: Michael Martin/Getty Images

Colorado Avalanchen maalivahtivalmentajana kolme viime kautta toiminut Parkkila on sitä mieltä, että ellei maalivahtivalmennusta aleta laittaa systemaattisesti Suomessa kuntoon, on huippuvahteja turha tulevaisuudessa odottaa tähänastisia määriä.

– Jos muutosta ei tule, meillä alkaa olla kohta aika paha tilanne. Jos näin moni ulkomaalainen vie liigajoukkueista pelipaikan, mistä saamme jatkossa NHL:ään tai jopa liigaan tulevia nuoria maalivahteja? Määrä vähenee väistämättä huomattavasti, koska meillä liigajoukkueiden ykkösmaalivahdit ovat ulkomaalaisia. Se on tosi huolestuttava signaali tällä hetkellä.

Maalivahtivalmentajan uransa kaudella 2003–04 Ilveksen A-nuorista aloittaneen Parkkilan mukaan Suomessa tuudittauduttiin hyvään maalivahtimenestykseen. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa muut kiekkomaat ovat petranneet maalivahtivalmennustaan selvästi ja kuronut Suomen etumatkan kiinni.

Erityisesti Ruotsista, Tshekeistä ja Venäjältä tulee nykyisin paljon potentiaalisia nuoria maalivahteja.

– Muut maat ovat tehneet enemmän töitä, hakeneet Suomesta oppia ja mennyt samalla ohitse. Nyt meidän pitäisi päivittää tämänpäiväistä tekemistä, laittaa kylmästi haalarit päälle ja ruveta paiskimaan nöyrästi hommia, Parkkila sanoi.

Vankka kokemus huippujen kanssa

Parkkila on uransa aikana päässyt valmentamaan maailman kärkimaalivahteja.

Aloittaessaan valmennusuransa Ilveksen A-nuorissa joukkueen ykköstorjujana pelasi Tuukka Rask. Kolmen Tampereen-vuoden jälkeen Parkkilan tie vei KHL:ään, jossa suomalaisen opissa ovat olleet muun muassa Sergei Bobrovski, Semjon Varlamov, Konstantin Barulin ja Vitali Koval.

Työtapojaan Parkkila on joutunut sopeuttamaan vuosien varrella, sillä olosuhteet KHL:ssä ja nyt NHL:ssä Colorado Avalanchen mukana ovat olleet keskenään hyvin erilaiset paitsi kulttuurin ja johtamistavan myös aikataulujen osalta.

– NHL:ssä treenataan vähemmän kuin KHL:ssä. Harjoitusleirit ovat Pohjois-Amerikassa pikkuisen vajaat kolme viikkoa, kun ne Venäjällä ovat kaksi ja puoli kuukautta. Siinä on isoin ero. Sitten pelimäärä rajoittaa paljon sitä, ettei pysty treenamaan niin paljon, Parkkila valottaa liigojen eroavaisuuksia valmentajan vinkkelistä.

Maalivahdeista puhuttiin perjantain Jääkiekkokierroksella. Voit kuunnella ohjelman tästä. Lauantaina kuuden ottelun liigakierrosta seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella kello 16.30 alkaen.

Lue myös: