Suora

 • Hiihdon MC: Ruka, sprintin karsinnat
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
 • Urheilustudio 27.11.
 • Hiihdon maailmancup, sprintit (p)
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 5 km
 • Urheilustudio 27.11.
 • Rytmisen EM, joukkueiden 2-ottelun vanne-keilat -ohjelma
 • "Jotain on pielessä, jos on hiljaista" - viimeisen päälle hiottu kommunikaatio auttaa, kun olympiapurjehtijat Ruskola ja Wulff väsyvät toisiinsa
 • Urheilustudio 27.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142 karsintakilpailu

Urheilu-urallaan suurvaltapolitiikasta kärsinyt olympiapomo tiukkana: "Kisat eivät voi olla mielenosoitusten markkinapaikka"

Thomas Bach peräänkuuluttaa kunnioitusta ja solidaarisuutta toisia kohtaan.

Urheilupolitiikka
Thomas Bach
KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach ei halua nähdä olympialaisissa mielenosoituksia.Ullstein Bild

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach joutui kritiikin kohteeksi sen jälkeen, kun hän vaati poliittisten mielenilmausten kieltämistä olympialaisissa. Nyt Bach varoittaa brittilehti The Guardianissa (siirryt toiseen palveluun), että kisat eivät voi olla mielenosoitusten markkinapaikka.

Aihe on ollut kuuma tänä vuonna, kun monet urheilijat ovat ilmaisseet tukensa Black Lives Matter -liikkeelle, joka vastustaa muun muassa poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia.

– Urheilijat yksilöivät huippuosaamisen, solidaarisuuden ja rauhan arvot. He ilmaisevat tämän osallisuuden ja keskinäisen kunnioituksen myös olemalla poliittisesti neutraaleja kilpakentillä ja palkintoseremonioissa, Bach kirjoitti The Guardianissa.

– Toisinaan tämä keskittyminen urheiluun on sovitettava yhteen sananvapauden kanssa, josta kaikki urheilijat nauttivat myös olympialaisissa. Tästä syystä pelikentälle ja tätä urheiluhenkeä suojaaville seremonioille on olemassa säännöt.

WA:lla ja KOK:lla erilaiset näkökannat

Bach voitti miekkailun joukkuekullan vuoden 1976 kesäkisoissa Montrealissa, mutta ei päässyt osallistumaan vuoden 1980 Moskovan olympialaisiin. Länsi-Saksa liittyi tuolloin rintamaan, joka boikotoi olympialaisia protestina Neuvostoliiton hyökkäykselle Afganistaniin.

– Olympialaisten yhdistävä voima voi kehittyä vain, jos kaikki näyttävät kunnioitusta ja solidaarisuutta toisiaan kohtaan. Muussa tapauksessa kisat vajoavat kaikenlaisten mielenosoitusten markkinapaikaksi, joka jakaa maailman, ei yhdistä sitä, KOK-pomo Bach alleviivasi.

Aiemmin tässä kuussa Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n johtaja Sebastian Coe kannatti urheilijoiden oikeutta polvistua olympialaisten palkintokorokkeella, kunhan se tehdään muita kilpailijoita kunnioittaen.

Kansainvälinen olympiakomitea joutuu polvistumisten ja muiden mielenilmaisujen käsittelyn lisäksi varautumaan myös muihin ihmisoikeuksia koskeviin asioihin. Syyskuussa sadat eri järjestöt vaativat KOK:ta ottamaan Kiinalta pois vuoden 2022 talviolympialaisten isännyyden maan ihmisoikeustilanteen vuoksi. Erityisesti närää on aiheuttanut Kiinan uiguurivähemmistön kohtelu.

Ennen Pekingin talvikisoja olisi tavoitteena järjestää tältä vuodelta siirretyt Tokion kesäkisat. Niiden pitäisi alkaa 23. heinäkuuta 2021.

Lue myös:

Olympiaurheilijat vaativat KOK:ta muuttamaan sääntöjä mielenilmauksista: "Se kuuluu ihmisoikeuksiimme"

Osa F1-kuljettajista vastusti rasismia polvistumalla ennen Itävallan gp:tä – Hamilton paljasti Sky Sportsille, että hänen piti rohkaista kuskeja tekoon

Urheilupomo Mika Lehtimäki olisi sallivampi urheilijoiden mielenilmaisuille – yleisurheilurajojen "jäädyttäminen" oli hassua

Ihmisoikeusjärjestöiltä kova vetoomus Pekingin olympialaisista, KOK:n Sari Essayahin mukaan olisi yksinkertaisempi keino saada Kiina polvilleen – "Lopetetaan kauppa Kiinan kanssa"

Urheilijoilta jopa vaaditaan yhteiskunnallisia kannanottoja – NHL-tähti Mikael Granlund ja Jokereissa pelannut Sami Lepistö kertovat, miltä kasvava paine tuntuu

Yhdysvalloissa tapahtuu jotain täysin poikkeuksellista, jolla voi olla mullistava vaikutus urheilumaailmaan – tutkija selittää, miksi supertähdet uskaltavat nyt protestoida

Urheilumaailma pysähtyi poliisiväkivallan takia Pohjois-Amerikassa, mutta pelit jatkuivat NHL:ssä – taalaliiga sai paljon kritiikkiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat