Suora

 • Hiihdon MC: Ruka, sprintin karsinnat
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
 • Urheilustudio 27.11.
 • Hiihdon maailmancup, sprintit (p)
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 5 km
 • Urheilustudio 27.11.
 • Rytmisen EM, joukkueiden 2-ottelun vanne-keilat -ohjelma
 • "Jotain on pielessä, jos on hiljaista" - viimeisen päälle hiottu kommunikaatio auttaa, kun olympiapurjehtijat Ruskola ja Wulff väsyvät toisiinsa
 • Urheilustudio 27.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142 karsintakilpailu

Helmareiden tehoviimeistelijä Linda Sällström on valmis kasvattamaan maalisaldoaan, vaikka vastaan asettuu lohkon ennakkosuosikki – "Olen sataprosenttisessa kunnossa"

Maalitykki Linda Sällström on valmis niin henkisesti kuin fyysisestikin ensi tiistain EM-karsintaotteluun Skotlantia vastaan.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Linda Sällström
Lehtikuva / Markku Ulander

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen parasta maalintekijää Linda Sällströmiä on koeteltu viimeisen vuoden aikana. Hän loukkaantui marraskuussa ja tervehtyi pelikuntoon juuri ennen kuin korona sulki kaikki urheilusarjat maailmalla.

Kun harjoitukset jälleen alkoivat heinäkuussa, Sällström loukkasi polvensa heti toisella treeniviikolla. Kuntoutus sujui kuitenkin ongelmitta ja Sällström on onnistunut Ranskan liigassa maalinteossa lokakuussa. Nyt kun Suomen maajoukkue kohtaa tiistaina EM-karsintaottelussa Skotlannin, vakuuttaa Sällström olevansa valmis niin fyysisesti kuin henkisestikin.

– Sanoisin, että olen sataprosenttisessa kunnossa. Olin puolitoista kuukautta sivussa polvivamman takia, mutta olen jo reilun kuukauden ollut täysillä mukana joukkuetreeneissä ja pelannut pelejä. Tunnen olevani täysin valmis, Sällström kertoi Yle Urheilulle.

Maajoukkueen pelitapa selkäytimessä

Suomen edellisestä EM-karsintaottelusta on kulunut liki vuosi, sillä koronapandemian takia syyskuun kotiottelu Portugalia ja vierasottelu Kyprosta vastaan on jouduttu siirtämään myöhäisempään ajankohtaan. Myös maajoukkue on ollut koronan takia tauolla seitsemän kuukauden ajan.

Sällström totesi, että tänä aikana Helmareita on ollut ikävä, mutta hän ei usko tauon näkyvän pelaajien otteissa.

– Se, että emme ole olleet pitkään aikaan yhdessä, voi näkyä energiana kentällä. Miten hyvin löydämme toisemme näin pitkän breikin jälkeen, niin tilannehan on sama vastustajillakin, Sällström pohti.

– Tämä ryhmä on ollut kuitenkin kasassa jo pidemmän aikaa, tunnemme toisemme hyvin, joten en usko, että se on meille mikään ongelma.

Korona on puhuttanut myös Skotlanti-ottelun alla, sillä maalivahti Paula Myllyojalla todettiin perjantaina tartunta ja osa joukkueesta on jouduttu eristämään. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagranden mukaan ottelu ei kuitenkaan ole vaarassa.

Pelaajilla on pelituntuma pysynyt hyvänä omien seurajoukkueiden peleissä, mutta maajoukkueen pelitapa on kuitenkin hieman erilainen. Sällströmin mielestä pelaajilta tarvitaankin nopeaa omaksumista maajoukkueen pelitapaan.

– Minulla se on siellä selkäytimessä, ja aika pitkään olemme pelanneet samalla tavalla. Ammattimaisia ja ammattilaisia olemme täällä kaikki. Uskon, että jokainen on valmis, kun peli on tiistaina.

Turhiin pistemenetyksiin ei varaa

Suomi on aloittanut EM-karsinnat mainiosti, sillä se on voittanut neljästä ottelusta kolme ja pelannut Portugalia vastaan tasapelin. Linda Sällström on ollut mainiossa maalivireessä, sillä hän on viimeistellyt peräti kahdeksan osumaa. Näistä neljä tuli 8–1-voitosta Albaniaa vastaan, jolloin hän nousi Laura Östberg-Kalmarin ohi Suomen kaikkien aikojen maalintekijäksi.

Sällström myöntää, että hän asettaa itselleen eniten paineita maalinteosta, sillä hänen työnsä hyökkääjänä on tehdä maaleja. Tiistaina maalit voivat kuitenkin olla äärimmäisen kovan työn alla, sillä Skotlanti on lohkon ykkössuosikki.

Suomi on tarkkaillut Skotlannin pelityyliä ja pelaajia tarkkaan ja oman avun antaa se, että ennen Suomen päävalmentajaksi tuloaan Anna Signeul valmensi 12 vuotta juuri Skotlannin maajoukkuetta. Sällström uskoo, että Suomen valmennusjohto löytää oikeat työkalut avaamaan vastustajan aggressiivisen prässipelin.

– Skotlanti on ykköskorista arvottu, joten se on ennakkosuosikki. Myös Portugali-pelit ovat ehdottoman tärkeitä, kuten kaikki muutkin pelit. Tässä ei saa tulla missään vaiheessa turhia pistemenetyksiä, Sällström pyöritteli.

– Emme katso, kuka siellä on vastassa, vaan lähdemme hakemaan pisteitä. Kaikki pisteet ovat äärimmäisen tärkeitä ja kolmea pistettä lähdetään hakemaan. Ne olisivat todella tärkeitä jatkoa ajatellen. Se, että olemme lohkossa kärjessä, on hyvä paikka. Kaikki on omissa käsissä.

Suomen karsintaottelua Skotlantia vastaan voi jännittää suorana TV2:sta ja Yle Areenasta 27.10. kello 18.00 alkaen.

Lue myös:

Koko Helmarien joukkue testataan sunnuntaina – osa joukkueesta on eristetty muista esiin tulleen koronatapauksen myötä: "Skotlanti-ottelu ei ole vaarassa tällä hetkellä"

Linda Sällström kuntoutui vaikeasta loukkaantumisesta Helmarien kaikkien aikojen maalintekijäksi: "Olin aika hukassa sen kanssa, kuka minä olen"

Helmarit pääsee tositoimiin yli puolen vuoden tauon jälkeen, kun vastaan asettuu EM-karsintojen päävastustaja – "Pystymme voittamaan jokaisen joukkueen tässä lohkossa"

Adelina Engmanin poissaolo Helmarien kokoonpanosta venyy yhä kauemmaksi

Helmarit jatkaa EM-karsintoja hyvällä pelituntumalla – näillä pelaajilla Suomi hyökkää Skotlannin kimppuun

Häikäisevä suomalaishyökkääjä tykittää maaleja ja opettelee Pariisissa poskisuudelmia – Linda Sällström halusi miljonääriksi, mutta tulikin onnelliseksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat