Hyppää sisältöön

Valtteri Bottas dominoi poikkeuksellisella F1-radalla, kunnes teki ratkaisevan virheen varikolla – asiantuntija: “Hamilton tiesi, mitä teki”

Valtteri Bottas myönsi itse tehneensä virheen Portugalin GP:n aika-ajoissa viime hetkillä. Yle Urheilun asiantuntija avaa erikoisia ratkaisuja.

Valtteri Bottas myönsi virheensä aika-ajojen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Kuva: Sam Bloxham - Pool/Getty Images

Valtteri Bottas oli hurjassa iskussa Portugalin kisaviikonloppuna aivan lauantain aika-ajon loppuhetkille saakka.

Bottas oli ollut nopein perjantain ja lauantain harjoituksissa. Aika-ajoissa Mercedeksen suomalaistähti oli ollut ykkönen ensimmäisessä ja toisessa osiossa.

Ratkaisevalla hetkellä Bottas joutui kuitenkin nöyrtymään toiseksi**. Lewis Hamilton** vei paalupaikan 0,102 sekunnin turvin.

Loppuhuipennus oli erikoinen, sillä kumpikin Mercedes-kuljettaja ajoi keskikovalla renkaalla. Normaalisti parhaat ajat tehdään pehmeällä rengasseoksella. Lisäksi Hamilton onnistui ottamaan paalupaikan, koska pystyi ajamaan kaksi valmistavaa kierrosta ennen nopeinta vetoaan. Bottas lähti radalle hieman myöhemmin, joten hänellä oli vain yksi valmistava kierros ennen nopeinta aikaansa.

Bottas selvitti lehdistötilaisuudessa ratkaisujaan.

– Ensimmäisenä piti päättää, millä renkaalla ajamme. Tunsin toisessa osiossa, että keskikova rengas oli parempi kuin pehmeä rengas koko kierroksen aikana, Bottas avasi.

Myös valmistavien kierrosten määrässä painoivat hyvät kokemukset toisesta osiosta. Silloin Bottas oli onnistunut yhdellä valmistavalla kierroksella.

– Pohdin, ajanko yksi vai kaksi valmistelukierrosta. Yhden kierroksen etuna on pienempi polttoaineen määrä. Kahdelle kierrokselle joutuu tietysti laittamaan enemmän polttoainetta. Se tuo taas enemmän painoa autoon, Bottas kertoi pohdinnastaan ennen viimeistä vetoa.

– Ehkä radan lämpötila putosi yhtäkkiä. En vain saanut renkaita toimimaan yhtä hyvin toisessa osiossa.

Bottas otti kuitenkin tappion oman piikkinsä. Varikolla tehty oma päätös kääntyi nyt tappioksi tallitoveria vastaan.

– Väärä päätös minulta. Totta kai tämä on ärsyttävää. Mutta Lewis teki hyvää työtä lopussa.

Valtteri Bottas haastoi Lewis Hamiltonin (kuvassa) hurjaan vääntöön. Kuva: Jose Sena Goulao - Pool/Getty Images

Lewis Hamilton hehkutti aika-ajojen jälkeen, että Bottas on viime aikoina pystynyt laittamaan hänet tiukoilla aika-ajoissa. Kaikkien aikojen eniten paalupaikkoja F1-sarjassa napannut Hamilton kertoi kuitenkin yrittäneensä etsiä koko ajan ratkaisuja, joilla hän saisi kirittyä suomalaiskuljettajaa.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh oli samoilla linjoilla loppuratkaisuista kuin Mercedes-kuljettajat.

– Hamiltonin jälkikommenteista pystyi tulkitsemaan, että hän oli tehnyt todella paljon töitä renkaiden toimimiseen eteen. Hamiltonin valinta kertoi siitä, että hän tiesi hyvin tarkkaan renkaiden kestämisen pidemmäksi ajaksi. Näin Hamilton sai myös varmuutta ajamiseen, Mildh sanoo.

– Ensimmäinen analyysi on siis, että Hamilton teki paremman valinnan. Hamilton kuitenkin tiesi, mitä teki.

Poikkeuksellinen rengasvalinta johtui Mildhin mukaan renkaiden lämpötilojen kanssa pelaamisesta. Tähän päälle toi oman mausteensa Algarven poikkeuksellinen F1-rata, jolla nykykuljettajat eivät ole lainkaan ajaneet kilpaa ennen tätä viikonloppua.

– Rata on todella vaikea ajaa. On nopeita käännöksiä. Ajolinjat ovat erikoisia. Jarrutuspisteitä on vaikea kohdistaa. Se kertoo myös siitä, että renkaiden lämpötiloja on vaikea hallita, Midlh sanoo.

– Tämä oli kuitenkin mielenkiintoista, eikä missään nimessä negatiivista. Yllättävät tilanteet ovat aina mahdollisuuksia.

Lue lisää: