Hyppää sisältöön

Tuhosiko Bottas itse etukäteen voittotaiston? Asiantuntija ja Mercedes-pomo varovaisina: "Paljon enemmän kysymysmerkkejä kuin normaalisti"

Lewis Hamilton saa selvän edun Portugalin GP:n starttiin, mutta se ei välttämättä tarkoita mysteeriolosuhteissa vielä mitään.

Valtteri Bottas oli pettynyt kakkossijaan Algarven aika-ajoissa. Kuva: Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Valtteri Bottaksen viime hetken virheellä Portugalin GP:n aika-ajoissa saattoi ollla kohtalokas seuraus myös sunnuntain kilpailuun.

Bottas kamppaili tiukasti paalupaikasta lauantaina tallitoveriaan Lewis Hamiltonia vastaan. Bottas päätyi kuitenkin ajamaan vain yhden valmistavan kierroksen ennen huippuvetoaan, kun taas brittikuljettaja valmisteli omaansa kahden kierroksen ajan.

Ylimääräisen yrityksen turvin Hamilton nappasi paalupaikan kovan trillerin päätteeksi. Paalupaikka voi olla Hamiltonille erityisen arvokas. Algarven radalla Hamilton pääsee starttamaan puhtaalta puolelta rataa.

– Olisi ollut hienoa olla puhtaalla puolella rataa, mutta teen sen, minkä pystyn kakkospaikalta, Bottas sanoi aika-ajojen jälkeen.

Myös Yle Urheilun F1-asiantuntija kokee, että Hamiltonilla on nyt selvä etu.

– Tällä radalla on poikkeuksellisen kova haaste lähteä toisesta ruudusta liikkeelle, Jukka Mildh sanoo.

– Bottaksen pitää onnistua jälleen hyvin ja täytyy toivoa, että hänen puolelle rataa saadaan riittävästi pitoa lähtökiihdytyksessä.

Yllätysmomentteja kuitenkin riittää. Siksi Mildh ja myös Mercedes-pomot ovat varovaisia arvioidessaan sunnuntain kilpailun kulkua etukäteen.

Perjantain toiset harjoitukset olivat hyvin rikkonaiset, koska ensiksi ajettiin Pirellin rengastestejä tulevaisuutta ajatellen. Sitten Pierre Gaslyn AlphaTaurin savuaminen ja myöhemmin Red Bullin Max Verstappenin sekä Racing Pointin Lance Strollin kolarointi estivät suurimman osan ajamisesta.

Mercedes ja muut F1-tiimit eivät päässeet siis vetämään läpi suunnittelemaansa harjoitusohjelmaa.

Radalla ei ole muutenkaan ajettu koskaan kilpaa F1-autoilla. Ennen tätä viikonloppua F1-autot ovat olleet Algarvessa talvitesteissä vuonna 2009. Tuolloinkin paikalla oli vain vain osa tiimeistä.

Mercedeksen johtava insinööri Andrew Shovlin toteaa, että pitkät kisavedot ovat täysi mysteeri Algarvessa.

– Päätimme, että molemmat kuljettajamme aloittavat keskikovilla renkailla. Tämä antaa meille vähän joustavuutta kisastrategioihin. Huomasimme lauantain harjoituksissa, että pehmeä rengasseos oli aika haavoittuvainen pitkissä vedoissa, Shovlin sanoi Mercedeksen tiedotteessa korostaen rengasvalinnan merkitystä.

Algarven radan olosuhteet ovat oma lukunsa. Radalla oli jo lauantaina tuulista, jonka takia esimerkiksi Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli ongelmissa.

Tallit odottavat, että sunnuntaiset olosuhteet ovat entistäkin kylmemmät ja tuulisemmat. Sateen uhkakin on olemassa. Tästäkin näkökulmasta kilpailun kulkua on näin erittäin vaikea ennustaa.

Algarven rata on vaikea paikka ajaa. Korkeuserot ovat esimerkiksi suuret. Valtteri Bottaksella on tiukka paikka sunnuntaina. Kuva: Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Yksi uhka on Mercedes-autoille on myös kolmannesta ruudusta lähtevä Red Bullin Max Verstappen. Jukka Mildh muistuttaa, että Verstappen pääsi suhteellisen lähelle Mercedes-kaksikkoa lauantain aika-ajoissa.

Myös Shovlin tietää Verstappenin ja Red Bullin vaarallisuuden. He lähtevät kisaan eri rengastaktiikalla. Verstappen starttaa kisaan pehmeällä seoksella.

– Viime kisoissa olemme nähneet, että Red Bull on päässyt lähemmäksi meitä vauhdin puolesta. Iso kysymys on ensimmäinen stintti ennen varikkopysähdystä. Pystymmekö repimään minkäänlaista eroa? Olettaen, että olemme yhä kärjessä, Shovlin sanoo.

– Sen jälkeen on kyse siitä, kuinka ymmärrämme renkaiden käyttäytymisen erilaisissa olosuhteissa. On paljon enemmän kysymysmerkkejä kuin normaalisti. Mutta sen takia kisan pitäsi pysyä mielenkiintoisena.

Mildhin mukaan Bottas on kaikesta huolimatta osoittanut viikonlopun aikana, että hän pystyy suoriutumaan myös erikoisolosuhteissa. Suomalaiskuljettaja oli esimerkiksi ykkönen kaikissa harjoituksissa, ja voitti myös aika-ajoissa kakkososion.

Mildh korostaa sunnuntaisen kisan mysteeristä lähtökohtaa.

– Kyse on juurikin siitä, miten rengas oikeasti kestää? Ei tiedetä sitä, kun ei ajettu perjantaina pitkiä vetoja, Mildh sanoo.

Yle Urheilu seuraa verkkosivuillaan hetki hetkeltä Portugalin GP:tä. Kisa alkaa kello 15.10. Liveseuranta starttaa kello 14.30.

Lue lisää: