Suora

 • Hiihdon MC: Ruka, sprintin karsinnat
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
 • Urheilustudio 27.11.
 • Hiihdon maailmancup, sprintit (p)
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 5 km
 • Urheilustudio 27.11.
 • Rytmisen EM, joukkueiden 2-ottelun vanne-keilat -ohjelma
 • "Jotain on pielessä, jos on hiljaista" - viimeisen päälle hiottu kommunikaatio auttaa, kun olympiapurjehtijat Ruskola ja Wulff väsyvät toisiinsa
 • Urheilustudio 27.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142 karsintakilpailu

Kansallisen liigan mestaruus on kahden kauppaa, historiaa on jo tehty – TiPS varmisti ensimmäisen mitalin, Ahvenanmaalla cupin voittoa seurasi postimerkki

Åland United ja TiPS eroavat toisistaan paitsi materiaaliltaan myös valmennukseltaan. Molemmat ovat tehneet tällä kaudella jo seurahistoriaa.

Kansallinen Liiga
Oona Siren, TiPS, Åland United
TiPS ja Åland United kohtasivat Suomen cupin finaalissa lokakuun alussa. Tällöin Åland United vei voiton. AOP/ Juha Tamminen

Jalkapallon Kansallisen liigan kahdella päätöskierroksella riittää jännitettävää. Mestaruudesta kamppailee tällä hetkellä tiukimmin kaksi joukkuetta: Åland United ja Tikkurilan Palloseura. Molemmilla on kasassa 37 pistettä, mutta Åland United on edellä paremman maalieron turvin.

Kumpikaan joukkueista ei pääse helpolla. TiPS kohtaa perjantain tv-pelissä HJK:n ja Åland United vierailee päivää myöhemmin Kuopiossa. HJK löytyy sarjataulukosta sijalta neljä, KuPS puolestaan kärkkyy kolmantena 32 pisteellä. Kuopiolaisilla olisi vielä teoreettiset mahdollisuudet jopa ohittaa kaksikko.

Vaikka molemmat joukkueet ovat kulkeneet lähinnä voitosta voittoon, on niillä hyvin erilaiset lähtökohdat mestaruustaistoon.

Åland United luottaa kokemukseen

Ahvenanmaalla Åland Unitedin menestyspolkua on rakennettu vuosia. Ympäristö on yksi suomalaisen naisjalkapallon ammattilaisimmista, ja joukkue on houkutellut vuosien aikana myös kotimaisia maajoukkuetähtiä.

Åland Unitedin alakertaa on kehuttu Kansallisen liigan parhaaksi, eikä suotta. Kaikki ottelut ahvenanmaalaisten maalilla pelannut Anna Tamminen on antautunut 16 ottelussa vain 9 kertaa, mutta tukea maajoukkuemaalivahti on saanut maajoukkuetason puolustuksesta.

Anna Westerlund pelasi tuttuun tapaan Helmareiden alakerrassa Skotlantia vastaan tiistaina, ja myös Tiia Peltonen on ollut vuosien aikana tuttu näky maajoukkuepaidassa.

– Tiedämme, että osaamme puolustaa hyvin ja nyt olemme alkaneet tehdä myös paljon maaleja. Kun tekee paljon maaleja ja päästää vähän, tulokset puhuvat puolestaan, joukkueen päävalmentaja Samuel Fagerholm summaa.

Åland Unitedin naiset juhlakuvassa
Åland United voitti historiansa ensimmäisen Suomen cupin mestaruuden lokakuussa. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Fagerholmin mukaan menestystä on rakennettu vuosien ajan. Fagerholm aloitti joukkueen kanssa kesken kauden 2017, kun hän tuli Maiju Ruotsalaisen apuvalmentajaksi. Päävalmennusvastuun hän otti jo seuraavalla kaudella, vasta 24-vuotiaana.

Viime kaudella Fagerholm avasi Yle Urheilulle valmennuksellisia tavoitteitaan, ja tällöin nuoren valmentajan puheessa oli paljon malttia.

– Mitali tänä vuonna olisi todella hyvä suoritus, mutta mielestäni tärkeämpää on vakiinnuttaa toiminta, Fagerholm totesi kesällä 2019.

Tällä kaudella ääni kellossa on toinen.

– Olemme löytäneet oikeita pelaajia ja onnistuneet luomaan hyvän joukkuehengen. Joskus se vie enemmän aikaa, mutta perustana on halu ja tsemppi, minkä aina tuomme mukanamme, kun tulemme töihin. Teemme paljon töitä. Kun sen yhdistää joukkueen laatuun, tulee aika hyvä sekoitus, Fagerholm valottaa.

Kaksi edellistä kautta joukkue on ollut pronssimitaleilla. Viime vuonna se nappasi ne tikkurilaisten nenän edestä päätöskierroksella.

Enää himmeämpi mitali ei joukkuetta tyydytä.

– Mestaruus on ollut tavoitteena ihan alusta saakka. Tavoite on ollut selkeä ja kaikille yhteinen. Molemmista, cupista sekä liigasta haetaan kultaa, joukkueen mukana kahdesti pronssia voittanut Anna Tamminen kertoo.

Tällä kaudella Åland Unitedin peli on parantunut jatkuvasti.

– Olemme saaneet kokoon mahtavan jengin. Meillä on hyviä yksilöitä ja olemme saaneet kauden aikana palaset sopimaan. Emme me täällä mitään ihmeellistä tee. Luulen, että kyse on siitä, kun yksilöt saavat palaset kohdilleen hyvän yhteyden kentällä ja sen ulkopuolella.

Yksi osoitus joukkueen iskuvoimasta nähtiin Suomen cupin finaalissa, missä joukkue peittosi juuri Tikkurilan Palloseuran. Historian ensimmäinen cup-mestaruus irtosi lukemin 2–1.

– Se voitto oli älyttömän iso juttu, ei pelkästään meille, vaan koko Ahvenanmaalle. Cupin voiton jälkeen meistä tehtiin postimerkki. En edes tiedä, mitä sitten voi edes tapahtua, jos voitamme tuplamestaruuden. Jotain isoa ne varmaan järjestävät, Ahvenanmaalle kaudeksi 2018 saapunut Tamminen pohtii.

Samuel Fagerholm
Samuel Fagerholm nousi joukkueen valmennukseen vain 24-vuotiaana. Robert Jansson

Ahvenanmaalla varttunut päävalmentaja allekirjoittaa, että voitolla oli todella merkitystä koko saarelle. Hän uskoo, että joukkue sai cupin voitosta lisää virtaa mestaruustaisteluun.

– Luulen, että saimme siitä lisää itseluottamusta. Uskon, että se lisäsi nälkää mennä loppuun asti, Fagerholm pohtii.

Mestaruus olisi seuralle historian kolmas. Samalla se huipentaisi Fagerholmin taipaleen päävalmentajana. Fagerholm ilmoitti kuun puolivälissä jättävänsä tehtävänsä kauden päätteeksi. Hänet korvaa Steve Beeks.

Nuori TiPS sai penkin päähän kokemusta

Tikkurilan Palloseura tavoittelee puolestaan historiansa ensimmäistä mestaruutta. Joukkue sai päävalmentajakseen täksi kaudeksi todellisen suomalaisen jalkapallolegendan, Pauliina Miettisen.

Ennen valmennusuraansa Miettinen ehti toki pelata useamman vuoden niin kotimaan kuin ulkomaan kentillä. Hänen jalkapallouransa hakee vertaistaan, sillä Kuopiossa jalkapallouransa maalivahtina aloittanut Miettinen on pelannut maajoukkueessa sekä maalivahtina että kenttäpelaajana. Pelipaikkoja hän on kokeillut maalivahdista hyökkäykseen.

Jos 24-vuotiaana valmennusvastuun ottanut Fagerholm, 28, edustaa penkin päässä liigan nuorinta kaartia, on Miettisellä, 48, kokemusta myös valmentamisesta vuosikymmenten edestä. Oikeastaan hän aloitti valmentamisen jo vuosituhannen vaihteessa vielä opiskellessaan ja pelatessaan Yhdysvalloissa.

Myöhemmin hän valmensi Yhdysvalloissa Sky Blueta, jossa pelasi muun muassa nykyinen Yhdysvaltain maajoukkueen supertähti Carli Lloyd.

Pauliina Miettinen
Pauliina Miettinen on valmentajana tottunut voittamaan. Mikko Ahmajärvi / Yle

Kotimaassaan Miettinen luotsasi PK-35 Vantaan tuplamestariksi kausina 2011 ja 2012 ja johdatti joukkueensa myös Mestarien liigan pudotuspeleihin. Lokakuussa 2013 Miettinen väsyi pakonomaiseen voittamiseen ja jätti pääsarjatasolla valmentamisen kuudeksi vuodeksi.

Täksi kaudeksi hän palasi kuitenkin valmennustehtäviin Vantaalle. Vuodet ovat pehmittäneet Miettistä, vaikka hän vaatii yhä pelaajiltaan paljon.

– Vaatimustaso pidetään treeneissä korkealla. Pade on vaativa valmentaja, joka haluaa auttaa pelaajia eteenpäin. Koen, että hän on auttanut myös minua pääsemään eteenpäin. Padella on paljon annettavaa niin meille kuin varmaan koko liigallekin, TiPS-kapteeni Annika Haanpää kertoo.

Miettinen seuraa otteluita poikkeuksellisesti katsomon puolelta.

– Olemme pelaajien kanssa puhuneet asiasta ja ymmärrämme Paden kannan. Hän haluaa nähdä pelin korkealta, ja se on ihan ymmärrettävää. Hän pystyy auttamaan meitä paremmin sieltä. Kunnioitamme päätöstä, jos hän kokee sen itselleen paremmaksi, Haanpää sanoo.

Pauliina Miettinen, Heidi Foxell
Pauliina Miettinen pyysi Heidi Foxellia mukaan joukkueen taustaryhmään. Yle

Miettinen haluaa kasvattaa pelaajistaan parempia paitsi kentällä myös sen ulkopuolella. Tästä osoitus on esimerkiksi Heidi Foxellin kutsuminen mukaan joukkueen taustaryhmään.

– Kaikki liittyy tietysti futikseen, mutta yritämme kasvattaa pelaajista parempia ihmisiä ja sitä kautta parempia pelaajia. Taistelu, asenne ja viimeiseen asti pelaaminen ovat minulle todella tärkeitä asioita, ja niitä olen yrittänyt joukkueeseen tuoda. Heidi on kaikkien niiden ruumiillistuma ja pystyy puhumaan tärkeämmästäkin asioista kuin futiksesta, Miettinen kertoi kauden alla.

Nuorta taitoa

Tikkurilan Palloseura nousi takaisin korkeimmalle sarjatasolle 2018. Viime kaudella vasta toista liigakauttaan pelannut joukkue yllätti ja taisteli Petteri Kaijasillan komennossa viimeiseen asti pronssimitaleista.

Suurin osa joukkueesta oli B-ikäisiä. Nyt liigavuosia on takana kohta jo kolme, mutta joukkue yhä sarjan nuorimpia. Esimerkiksi edellisellä kierroksella TiPSin avauskokoonpanon keski-ikä oli 19,8, kun Åland Unitedilla se oli 25,9. Vantaalaisten kokeneinta kaartia edustaa kesällä loukkaantuneen kapteeni Roosa Ariyon tilalle hankittu yhdysvaltalaishyökkääjä Vanessa Kara, 23.

Nuoresta iästä huolimatta joukkueella on kokemusta myös kovemmista kansainvälisistä peleistä. Jenna Topra, Joanna Tynnilä, Emmi Siren ja Oona Siren edustivat Suomea alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2018, ja sittemmin nelikko jatkanut ikäluokkansa (2001) nuorten maajoukkueissa. Myös vantaalaisten paras maalintekijä Nora Lehto on pelannut ikäluokkansa maajoukkueessa.

– Itsekin kun täksi kaudeksi tulin joukkueesta (TPS), missä olen aina ollut junnu ja nyt olinkin yhtäkkiä yksi joukkueen vanhimmista, Haanpää, 22, kuvailee.

– Meidän nuoret pelaajat ovat niin motivoituneita ja haluavat eteenpäin. He tekevät todella paljon töitä sen eteen. Se on positiivinen asia, joka näkyy myös kentällä.

TiPS on jo tehnyt seurahistoriaa, sillä jo edellisellä kierroksella varmistui seuran ensimmäinen mitali aikuisten pääsarjassa. Joukkueen loppuohjelma on kuitenkin tiukkaakin tiukempi: ensin perjantaina on vastassa neljäntenä oleva HJK ja viimeisellä kierroksella Kuopiossa nyt pronssimitaleista kiinni pitelevä KuPS.

TiPS ei pääse pelaamaan viimeistä kotiotteluaan kotikentällään, sillä Tikkurilan urheilupuiston kenttä ei läpäissyt liigan olosuhdekriteerejä. Ottelu pelataan PK-35 Vantaan kotipyhätössä Myyrmäessä.

– Totta kai olisi ihanteellista, jos pääsisimme pelaamaan kotikentällämme Tikkurilassa. Harmittaa. Fakta on, että olosuhteet pitäisi saada kuntoon, jotta pystyisimme tälläiset isot pelit pelaamaan. Se tuo pienen erilaisen fiiliksen, mutta ei auta sitä mittiä enempää. Meidän täytyy hoitaa kunnialla pelit loppuun, ei väliä, missä pelaamme.

Samuel Fagerholmia ja Anna Tammista haastatteli Yle Sportenin Magnus Eklöv.

Yle näyttää Kansallisen liigan toiseksi viimeisen kierroksen ottelun TiPS–HJK perjantaina 30.10. kello 18.00 TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

HJK:n naisten tie vie Islantiin Mestarien liigan karsintaotteluun

Tuleeko Kansallisen liigan ensi kauden joukkueista yli puolet pääkaupunkiseudulta? HPS varmisti Ykkösen voiton: "Uskon, että pystymme taistelemaan liigassa aika hyvin muita joukkueita vastaan"

Kärkijoukkueet Åland United ja TiPS odotettuihin voittoihin – Kansallisen liigan ratkaisu venyy loppumetreille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat