Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Asiantuntija kertoo, miten Helmarit voi kaataa maailmantähtiä vilisevän Skotlannin – koronatartunta ja avainpelaajien tilanne mietityttävät

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas ei usko, että koronaepävarmuus on vaikuttanut liikaa joukkueen valmistautumiseen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Tinja-Riikka Korpela.
Ykkösvahti Tinja-Riikka Korpelan pelituntuma on yksi kysymysmerkeistä Suomen tärkeän EM-karsintaottelun alla.Tomi Hänninen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen valmistautuminen tiistaiseen EM-karsintaotteluun Skotlantia vastaan ei ole ollut ihanteellinen. Maalivahti Paula Myllyojalla todettiin perjantaina koronavirustartunta. Osa joukkueesta jouduttiin eristämään.

– Varmasti se on vaikuttanut, mutta toisaalta elämme niin poikkeuksellisia aikoja, että varotoimenpiteet koronan suhteen ovat tiukat vastustajallakin. Kokeneet pelaajat ja kokenut valmennusjohto hoitavat tilanteen varmasti hyvin, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas selvittää.

Suomelle tiistainen ottelu on erittäin tärkeä. Joukkue johtaa karsintalohkoaan, mutta Helmarit ei ole vielä kohdannut Skotlantia. Maa arvottiin Suomen lohkoon ykköskorista. Suomen päävalmentaja Anna Signeul on valmentanut 12 vuotta Skotlannin maajoukkuetta.

Skotlannin keskikenttä on raudanluja ja sitä johtavat Chelsean Erin Cuthbert ja Manchester Cityn Caroline Weir.

– Vastassa on lohkon ennakkosuosikki, joka vilisee maailmantähtiä. Avainpelaajat pelaavat Englannin korkeimmalla sarjatasolla avainrooleissa. Tämä on isoin mittari näissä karsinnoissa, Kunnas uskoo.

Jonne Kunnas
Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas on Kansallisessa liigassa pelaavan HJK:n päävalmentaja.Tomi Hänninen

Suomella on kuitenkin olemassa keinot Skotlannin tähtien pysäyttämiseen. Pitkä yli puolen vuoden pelitauko maajoukkueesta tuskin näkyy puolustuspelaamisessa, joka on iskostunut pelaajien selkärankaan.

Asiantuntijan mukaan Skotlannin pelistä löytyy myös selvä heikkous, johon Suomen on mahdollista iskeä.

– Se löytyy puolustuslinjasta. Lisäksi Skotlannin hyökkäämisen tasapainossa voi olla haasteita. Mikäli Suomi saa hyvillä alueilla riistoja, niin Skotlannin tasapaino vaihtelee, jolloin Suomella on tilaa minne hyökätä.

Skotlannin kaataminen vaatii kuitenkin Suomen oman hyökkäyspelaamisen onnistumista.

– Hyökkäysvaiheessa Suomella on ollut vaikeuksia tunnistaa se, milloin mennään eteenpäin ja miten tuet saadaan pallon ympärille, Kunnas kertoo.

Helmareiden avainhyökkääjistä Adelina Engman on yhä pois loukkaantumisen vuoksi. Vastuu tehokkuudesta on siis yhä vahvemmin Linda Sällströmin varassa. Sällström nousi Albania-ottelun neljällä maalillaan Laura Östberg-Kalmarin ohi Suomen kaikkien aikojen maalintekijäksi.

– Sällström ei ole loukkaantumisten jälkeen pelannut täyttä peliaikaa vielä yhdessäkään ottelussa. Pelituntuma on kysymysmerkki, Kunnas muistuttaa.

Kysymyksiä herättää myös Suomen ykkösvahti Tinja-Riikka Korpelan tilanne seurajoukkueessa. Korpela ei ole päässyt alkaneella kaudella juurikaan pelaamaan Evertonissa.

– Hän on selvästi kakkosvahti, eikä ole päässyt pelaamaan liigapeleissä. Cupin pelejä on takana, mutta pelituntuma ei ole paras mahdollinen. Kokenenut pelaaja hoitaa kuitenkin varmasti oman ruutunsa, Kunnas sanoo.

Suomen karsintaottelua Skotlantia vastaan voi jännittää suorana TV2:sta ja Yle Areenasta tiistaina 27.10. kello 18.00 alkaen.

Lue myös:

Tärkeä EM-karsintaottelu ei vaarannu – kaikki Helmarien koronatestit osoittautuivat negatiiviseksi: "Suunnitelmien mukaan mennään"

Helmareiden tehoviimeistelijä Linda Sällström on valmis kasvattamaan maalisaldoaan, vaikka vastaan asettuu lohkon ennakkosuosikki – "Olen sataprosenttisessa kunnossa"

Adelina Engmanin poissaolo Helmarien kokoonpanosta venyy yhä kauemmaksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat