Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Viimeiset minuutit ratkaisivat Giron voiton Geoghegan Hartille – Hänninen nousi harvinaiseen suomalaisjoukkoon

Pyöräilyn Italian ympäriajoa poljettiin yli 85 tuntia. Britti Tao Geoghegan Hart ratkaisi voiton itselleen viimeisen kymmenen minuutin aikana.

pyöräily
Tao Geoghegan Hart
Italian ympäriajossa poljettiin 3 500 kilometriä. Tao Geoghegan Hart vei voiton 39 sekunnin erolla Jai Hindleyyn.Getty Images

Tao Geoghegan Hart oli Jai Hindleyä vahvempi Italian ympäriajon viimeisellä etapilla, 15,7 kilometrin henkilökohtaisessa aika-ajossa. Kaksikko starttasi Giron viimeiseen päivään tasatilanteessa, eikä vastaavaa tilannetta ole aiemmin koettu Grand Tour -kilpailuissa.

Jännitys ei kuitenkaan säilynyt loppuun asti, sillä Ineos Grenadiers -tallin Geoghegan Hart oli onnistunut jättämään Sunweb-tallin Hindleyä 10,3 kilometrin väliaikapisteellä jo 22 sekuntia. 25-vuotias Geoghegan Hart pystyi kasvattamaan eron lopulta 39 sekuntiin. Hän ei johtanut Giroa kertaakaan ennen viimeistä etappia.

– Vie pitkän ajan, ennen kuin ymmärrän tämän, lontoolainen totesi kisan jälkeen.

– Hän (Hindley) antoi minulle koko ajan muutaman sekunnin ja tiesin, etten voi ottaa riskejä. Oli uskomatonta saapua Duomon (Milanon katedraali) eteen.

24-vuotias Hindley sijoittui kokonaistuloksissa toiseksi ja hänestä tuli ensimmäinen australialainen, joka on noussut Giron palkintokorokkeelle. Geoghegan Hart taasen on toinen brittipolkija, joka on voittanut Italian ympäriajon. Edellisen kerran tähän pystyi Chris Froome kaksi vuotta sitten.

Kumpikaan ajajista ei ollut aiemmin sijoittunut Grand Tour -kisoissa 20 parhaan joukkoon, eikä kumpikaan ollut tallinsa ykkösveturi, kun ympäriajo alkoi kolme viikkoa sitten Sisiliasta.

Ineos Grenadiers menetti kapteeninsa Geraint Thomasin jo kolmannella etapilla, kun Thomas kaatui ja hänen lantionsa murtui. Sunweb-tallilla katseet kohdistuivat pikemminkin Wilco Keldermaniin ja Sam Oomeniin. Kelderman sijoittui kokonaistuloksissa kolmanneksi, Oomen oli 21:s.

Aika-ajon hallitseva maailmanmestari Filippo Ganna oli päätösetapin ennakkosuosikki, sillä hän oli voittanut kisan molemmat aiemmat aika-ajot. Ineos Grenadiersin italialaisajaja olikin nopein ja otti jo neljännen etappivoittonsa tämän vuoden Girossa.

Ensimmäisen suuren etappikisansa päättäneellä Jaakko Hännisellä, 23,ei ollut päivän kisassa enää suurta panosta. Hänoli päivän 109:s, kokonaistuloksissa 73:s ja nuorten kilpailussa 23:s. Nuorten kilpailussa mukana ovat alle 25-vuotiaat ajajat.

Hänninen on nyt neljäs suomalaisajaja, joka on ajanut läpi suuren ympäriajon, Italian, Ranskan tai Espanjan ympäriajon. Samaan saavutukseen ovat päässeet Joona Laukka, Kjell Carlström ja Jussi Veikkanen.

– Hienoa päästä tähän joukkoon. Kaikki edellä mainitut ovat olleet nuoren Jaakon idoleita ja myöhemmin jokaisella on ollut osansa, että olen itse samassa listassa, kilpailukautensa Giroon päättävä Hänninen kertoi tiedotteessa.

21. ETAPPI, 15,7 KM

1. Filippo Ganna ITA 17.16

2. Victor Campenaerts BEL + 0.32

3. Rohan Dennis AUS sama aika

4. Joao Almeida POR + 0.41

5. Miles Scotson AUS sama aika

6. Josef Cerny CZE + 0.44

109. Jaakko Hänninen FIN + 2.53

TILANNE 21/21 ETAPIN JÄLKEEN

1. Tao Geoghegan Hart ENG 85.40.21

2. Jai Hindley AUS + 0.39

3. Wilco Kelderman NED + 1.29

4. Joao Almeida POR + 2.57

5. Pello Bilbao ESP + 3.09

6. Jakob Fuglsang DEN + 7.02

7. Vincenzo Nibali ITA + 8.15

8. Patrick Konrad AUT + 8.42

73. Jaakko Hänninen FIN + 3.35.23

Lue myös:

Italian ympäriajossa edessä käsittämättömän tiukka lopputaisto – kärkimiehet starttaavat viimeiselle etapille tasoissa

Suomalaispyöräilijä kuvasi vasikan kanssa hillittömän treenivideon, josta tuli hitti – tapahtumasarja kuvastaa täydellisesti Jaakko Hännisen suhtautumista urheiluun

Jaakko Hännisestä tulee ensimmäinen suomalaispyöräilijä suuressa ympäriajossa viiteen vuoteen – viime aikoina oppia Italian vaaroista ja upea uutinen ensi kaudesta: "Todella iso juttu"

Italian ympäriajo on muuttumassa koronalta pakoon polkemiseksi – "Yritämme pitää tilanteen hallinnassa"

Lähteet: AFP, TWD-Länkenin tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat