Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kimi Räikkönen laittoi F1-maailman sekaisin ja osoitti arvonsa: "Ihan varmasti on tullut kyselyitä muista tiimeistä" – Bottaksen hyytymisen takana mestarillinen maltti

Yle Urheilu niputtaa yhteen Portugalin GP:n kuumimmat puheenaiheet.

Formula 1

1

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas kertasi pettyneenä lehdistötilaisuudessa kisaa Algarvessa. Laurent Charniaux - Pool/Getty Images

Mitä Valtteri Bottakselle oikein tapahtui?

Viikonlopun Portugalin GP:ssä riitti runsaasti tapahtumia heti startista lähtien, mutta Valtteri Bottakselle sunnuntain kilpailu tuotti jälleen kerran pettymyksen. Hän hävisi todella selvästi voittokamppailun Lewis Hamiltonille. Bottas joutui jälleen kerran tyytymään kakkossijaan.

Suomalainen johti vielä sateisten avauskierrosten jälkeen kilpailua. Startissa Bottas oli heikoissa asetelmissa, kun hän lähti likaiselta puolelta. Siellä ei ollut yhtä paljoa pitoa tarjolla kuin Hamiltonilla ja kolmosruudusta lähteneellä Max Verstappenilla.

Red Bullin hollantilaiskuljettaja ehtikin Bottaksen edelle lähdön jälkeen, mutta Bottas pystyi avausmutkan jälkeen vielä kampeamaan itsensä toiseksi. Bottas ohitti myös alkuvaiheessa Lewis Hamiltonin, joka kärsi alussa auton yliohjaamisesta.

Bottaksella näytti olevan kaikki avaimet voittoon, kun hän porhalsi kärkeen kaaottisen alun jälkeen. Lewis Hamilton ehti myös raportoida tiimiradioon huonoista renkaistaan.

Mutta yhtäkkiä Bottas romahti rajusti. Hamilton kiri rinnnalle ja suomalaisesta ohi. Sen jälkeen britti repi vielä eron nopeasti todella suureksi. Voitto tuli yivoimaisella 25 sekunnin erolla.

Bottas totesi kilpailun jälkeen, että hänellä ei ollut vain vauhtia. Bottas ei osannut kertoa syytä vauhdin puuttumiselle.

Mitä oikein tapahtui?

– Hamilton teki sateessa selvän valinnan. Hän tiesi, että kisa on pitkä. Hamilton ei ottanut riskejä. Hän oli varma, että auton suorituskyky riittää haastamaan Bottaksen. Hamilton osoitti mestarillista malttia kilpailussa, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh pohtii.

Mildhin mukaan Bottakselta nähtiin sama juttu kuin aikaisemmin tällä kaudella. Kyse oli jälleen kerran siitä, miten Mercedes-kaksikko käyttää renkaitaan.

– Jälleen tuli iso ero uusissa ja myös vaikeissa olosuhteissa. Tällä kertaa oli kova tuuli, sade ja erilainen radanpinta. Hamilton osaa käyttää renkaita ja pitää niiden lämpötilan oikeana. Siten Hamiltonin renkaat kuluivat myös vähemmän, Mildh sanoo.

2

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton tuuletti historiallista voittoa takanaan kuva hänestä itsestään. Joe Portlock/Getty Images

Hamilton taas yhdessä tilastossa Schumacherin ohi, onko Bottaksesta haastamaan brittiä jatkossakaan?

Lewis Hamiltonille voitto Portugalissa tarkoitti myös sitä, että hän nousee nyt kaikkien aikojen eniten osakilpailuja voittaneeksi kuljettajaksi F1-sarjassa. Edellisessä kisassa Nürburgringillä Hamilton oli jo noussut Michael Schumacherin rinnalle kärkeen. Nyt hän on yksin listan kärjessä. Voittoja britillä on 92.

Hamilton on rohmunnut jo lukuisia rikkomattomana pidettyjä Schumacherin ennätyksiä itselleen. 35-vuotias britti otti omiin nimiinsä jälleen kerran yhden ennätyksen.

Kohta Hamilton nousee Schumacherin rinnalle myös eniten maailmanmestaruuksia voittaneeksi kuljettajaksi. Kun kautta on jäljellä viisi kilpailua, Bottas on 77 pistettä perässä tallitoveriaan mestaruustaistossa.

Vaikka Hamiltonilla ei olekaan vielä sopimusta Mercedeksen kanssa ensi kaudesta, brittikuljettaja ei ole lopettamassa. Hamilton totesi Sky Sportsin haastattelussa, (siirryt toiseen palveluun) että ei koe olevansa vielä uransa huippupisteessä.

Samoilla linjoilla on myös Jukka Mildh. Asiantuntijan mukaan Hamilton voi yltää vielä vaikka mihin.

– Hamiltonin toimintatapa vaikuttaa sellaiselta, että hänen kehityksensä ei hirveän nopeasti lopu. Hamilton osaa viedä asioita itsekkäästi eteenpäin, mutta hän toimii silti tallin kanssa oikealla tavalla, Mildh sanoo.

Mildh muistuttaa myös, että Hamilton on saavutuksiinsa nähden nuori kuljettaja.

– Seuraava iso askel Hamiltonille on pärjätä, kun säännöt muuttuvat paljon vuonna 2022. On mielenkiintoista nähdä, millaisen sopimuksen Hamilton vielä tekee.

Tällä kaudella on nähty, että Valtteri Bottas on ajoittain pystynyt haastamaan Lewis Hamiltonin todella kovaan vääntöön paalupaikoista aika-ajoissa. Voittoja on silti tullut vain kaksi, kun taas Hamilton on noussut korkeimmalle korokkeelle kahdeksan kertaa.

Hamiltonin tuttu dominointi on herättänyt taas kysymyksen, onko Valtteri Bottaksesta oikeasti haastamaan tallitoveriaan mestaruuskampailuun tulevillakaan kausilla.

– Vastus on Valtterille pahin ja kovin mahdollinen. Ensimmäinen asia on, että Valtterin ei pidä antaa periksi. Lisäksi täytyy pitää huolta siitä, että ajaa voittaja-autossa. Tänä päivänä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Mercedes, Mildh sanoo.

Mildh nostaa esimerkiksi Hamiltonin ja Bottaksen kamppailun lauantain aika-ajossa Portugalissa. Bottas hallitsi aika-ajoja viimeisen osioon viimeiseen vetoon saakka.

Lewis Hamilton päätti vetää yhtä nopeaa kierrosta pidemmän vedon lopussa. Lisäkierroksen turvin Hamilton pystyi parantamaan aikaansa ja nousemaan paalupaikalle. Bottas totesi aika-ajon jälkeen, että hän itse teki väärän valinnan taktiikassaan.

– Hamiltonilla oli selvästi joku suunnitelma valmiina. Valtteri valitsi väärin. Tällaisista asioista mestaruustaistelu on kiinni. Kyse on kokonaisuudesta, eikä vain auton hallinnasta, Mildh sanoo.

– Valtterin pitää siis kehittyä vieläkin. Mutta uskon, että Valtterin periksiantamattomuus palkitaan.

3

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen säväytti Algarvessa.Rudy Carezzevoli/Getty Images

Kimi Räikkönen järkytti Max Verstappeninkin ja osoitti arvonsa "kaikkien aikojen kierroksellaan"

Kimi Räikkönen vastasi Hamiltonin ennätysvoitosta huolimatta koko F1-kisan puhutuimmasta suorituksesta. Suomalaiskonkari nousi kilpailun avauskierroksella peräti kymmenen sijaa. Räikkönen kipusi 16. lähtöruudusta kuudenneksi. Jukka Mildh ihasteli temppua tuoreeltaan kilpailun jälkeen. Räikkönen puolestaan itsekin hämmentyi ohituskimarastaan ja ihmetteli, mitä muut kuljettajat oikein tekivät.

Niin hämmästeli moni muukin. Vastaavanlaista avauskierrosta ei ole pitkään aikaan nähty F1-kisoissa. Sosiaalisessa mediassa moni F1-seuraaja ja hahmo suitsutti 41-vuotiasta Räikköstä. F1-maailma oli hullaantunut suomalaiskonkarin tempusta ja meni suorastaan sekaisin huimasta tempusta. Vertailussa puhuttiin jopa kaikkien kovimmasta avauskierroksesta F1:sissä. Räikkösen suoritusta vertailtiin Ayrton Sennan kierrokseen Doningtonissa 1993. (siirryt toiseen palveluun)

Kisan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Red Bullin Max Verstappen kertoi, miten Räikkönen sai hänetkin hämilleen. Bottasta vastaan käydyn kamppailun jälkeen Verstappen osui Racing Pointin Sergio Pereziin. Menetettyjen sijoitusten jälkeen Räikkönen oli pian Verstappenin läheisyydessä.

– Näin Kimin takanani. Olin järkyttynyt siitä. Ihmettelin, mitä tapahtui. Kimi vain lensi. Todennäköisesti rallitausta auttoi Kimiä. Hänen avauskierroksensa oli todella vaikuttava, Verstappen ylisti.

– Kimi osoitti, että pystyy ajamaan vielä 40-vuotiaana, voittaja-Hamilton heitti vierestä ja vitsaili Verstappenille mahdollisuudesta ajaa 40-vuotiaaksi.

– Aloitin F1-sarjassa, kun olin 17. En edes halua ajatella, että ajaisin F1:ssä vielä nelikymppisenä, 23-vuotias Verstappen kuittasi.

Räikkönen on tällä kaudella kerännyt vain kaksi MM-pistettä Alfa Romeon ratissa. Pitkälti heikko tilanne on laitettu Alfa Romeon huonon suorituskyvyn piikkiin. Ohituskimara oli jälleen kerran osoitus kuitenkin Räikkösen ajotaidoista ja arvosta tiimilleen.

Räikkösen suorituksesta nousikin esiin kuuma peruna: Olisiko suomalaiskonkarille tuollaisilla ajotaidoilla käyttöä muissakin tiimeissä kuin Alfa Romeolla?

– Kimillä on hyvä asenne edelleen ajamiseen. Hän suhtautuu ajamiseen vakavasti. Hänellä on markkina-arvoa, Jukka Mildh myöntää.

Toisaalta 41-vuotiaalla Räikkösellä saattaa tulla myös joidenkin tiimien mielestä ikä vastaan, kun lähdetään kohti suuria sääntömullistuksia vuonna 2022 ja taas uusia projekteja.

– Uskon, että Alfa Romeon kaltaisessa organisaatiossa Kimi pystyy tekemään myös parhaan mahdollisen tuloksen tulevaisuutta ajatellen. Mutta varmasti Kimillä on markkina-arvoa ja ihan varmasti kyselyitä on tullut muistakin tiimeistä. Uskon, että Kimi ei kuitenkaan lähde tekemään enää suurta muutosta tässä vaiheessa uraansa.

Räikkösellä ei ole vielä sopimusta ensi kaudesta, mutta moni media on jo uutisonut hänen jatkavan Alfa Romeolla ensi kaudellakin.

4

Sebastian Vettel
Sebastian Vettelin viimeinen kausi Ferrarilla on ollut katastrofi Joe Portlock/Getty Images

Mitä ihmettä on käynyt Sebastian Vettelille?

Räikkönen jäi lopulta Portugalin GP:ssä niukasti ulos pisteiltä. Hänen entinen Ferrari-tallitoverinsa Sebastian Vettel tuli ohi lopussa ja nappasi 10. sijan eli viimeisen pistesijan.

Ferrarin kaltaisessa suurtallissa ei voi kuitenkaan ilakoida 10. sijasta ja varsinkin taistelusta omaa pienempää yhteistyötiimiä Alfa Romeota vastaan.

Vettelille viimeisestä Ferrari-kaudesta on muodostumassa todellinen pannukakku. Portugalin aika-ajoissa Vettel oli vasta 15:s. Tällä kaudella hän on ajanut ylipäätänsäkin vain jämäpisteistä. Kauden paras tulos on Unkarin kuudes sija.

Kaikkea ei voi laittaa Vettelin ongelmissa Ferrarin floppikauden piikkiin. Tallin toinen kuljettaja Charles Leclerc on ollut koko kauden ajan ihan eri lukemilla. Kauden alussa Leclerc taisteli heikosta autosta huolimatta palkintokorokkeelle. Portugalissa Leclerc oli neljäs.

Mitä ihmettä Sebastian Vettelille on siis oikein tapahtunut?

– Vettel on selvästi taipunut Leclercin ylivoiman edessä. Tässä on enimmäkseen kyse ilmapiiristä Ferrarilla. Se on vaikuttanut Vettelin tekemisen mielekkyyteen ja siihen, kuinka paljon hän itse laittaa likoon, Mildh sanoo.

Mildhin mukaan toki sopimuksessa määritellään, että Vettelinkin pitäisi antaa kaikkensa Ferrarin eteen loppukaudesta. Mildhin mielestä Vettelillä ja Ferrarilla ei näytäkään olevan enää yhteistä säveltä. Hyvin poliittiseksi tunnetussa italialaistallissa on Mildhin mukaan alettu panostaa selvästi enemmän Leclerciin.

– Se on sinänsä F1-tallin kannalta erittäin huono ratkaisu. Pitäisi saada kaksi autoa tasaisesti maaliin, Mildh sanoo.

Nelinkertainen maailmanmestari Vettel jatkaa uraansa tulevalla kaudella Aston Martinilla.

5

Portugali F1-startti
Portugalin F1-startissa lähdettiin heti alamäkeen.AOP/XPB Images

Uusi F1-rata tarjosi jälleen upean kilpailun –  ensi viikonloppuna taas samaa herkkua?

Portugalin GP jatkoi tämän F1-kauden yhtä hienoa trendiä. Moni Euroopan ulkopuolinen kilpailu jouduttiin perumaan koronaviruspandemian takia. Niiden tilalle tuli kisakalenteriin monta uusvanhaa F1-rataa.

Tällä kaudella on ajettu jo aiemmin Mugellossa ja Nürburgringillä mielenkiintoiset kilpailut. Uusissa olosuhteissa on tullut yllätysmomentteja ja lisäjännitettävää, kun tiimeillä ei olekaan kaikki aivan täysin hallinnassa. Sama näkyi Algarvessa.

Viimeksi radalla oli nähty F1-autoja alkutalvesta 2009, kun osa tiimeistä ajoi rengastestejä Algarven maisemissa. Oman mausteensa tähän viikonloppuun toivat vielä poikkeusolosuhteet tuulisessa ja sateisessa säässä. Algarven rata on muodoltaan hyvin erikoinen, koska korkeuseroja on paljon.

– Portugalin kaltaisia ratoja pitäisi olla enemmän F1-sarjassa, Mildh sanoo.

F1-kausi jatkuu yhdellä uusvanhalla radalla tulevana viikonloppuna, kun ajetaan Imolassa Italiassa. Viimeksi radalla on ajettu F1-kilpailu vuonna 2006. Monelle F1-seuraajalle rata on tuttu vuoden 1994 kilpailuviikonlopusta, jolloin radalla kuolivat Roland Ratzenberger ja Ayrton Senna.

– Uskon, että Imola tuo taas uutta väriä. Siellä on isoja tunteita pelissä F1-historian kannalta. On myös oma tunnelataus, kun ajetaan taas Italiassa. Rata on tuttu, mutta ei nykypäivän F1-tiimeille, Mildh kuvailee.

Imolassa on myös tiedossa jo vähintään yksi poikkeus, joka tekee kilpailusta varmasti jännittävän. Imolassa ei käydä lainkaan perjantain harjoituksia. Tiimeillä on lauantaina vain yhdet 90 minuutin harjoitukset saada asiat kuntoon ennen aika-ajoa ja kilpailua.

Lue lisää:

Katso Kimi Räikkösen uskomaton temppu! Asiantuntija ihasteli huimaa suoritusta, Räikkönen itsekin hämmästyi hurjasta ohitustykityksestä

Valtteri Bottas todella ihmeissään pahasta tappiosta – tallitoveri otti ylivoimaisen voiton pohjekrampista huolimatta: "Oli aika kivuliasta"

Bottas romahti kärkipaikalta Portugalissa, ilmiömäinen Räikkönen niukasti ulos pisteiltä – Hamilton nousi kaikkien aikojen ykköseksi

Räikkösen hurja nousu päättyi pettymykseen, Bottas putosi yhtäkkiä voittotaistosta – näin eteni hetki hetkeltä dramaattinen Portugalin GP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme