Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

AIK:n Jenny Danielsson oli Helmareiden mukana Helsingissä, kun seurajoukkue juhli Ruotsissa railakkaasti sarjanousua – myös suomalaisvahdin nousujuhlat jäivät lyhyiksi, kun maajoukkuekutsu kävi

Jenny Danielsson seurasi seurajoukkueensa mestaruusjuhlia etänä Helsingistä.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Jenny Danielsson, AIK, Suomen naisten jalkapallomaajoukkue, Helmarit. Kuva ottelusta Albaniaa vastaan 8.10.2019.
Jenny Danielsson pelasi viime syksyn EM-karsintapeleissä Portugalia ja Albaniaa vastaan.Harri Bragge / All Over Press

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen Jenny Danielsson oli viikonloppuna poikkeuksellisessa tilanteessa. Hänen seuratasolla edustamansa AIK varmisti sarjanousun takaisin Ruotsin pääsarjaan viiden Elitettanissa vietetyn vuoden jälkeen, kun se kukisti lauantaina neljänneksi viimeisellä kierroksella Bollstanäsin 5–1.

Danielsson ei kuitenkaan ollut mukana seurajoukkueensa juhlissa. Hän oli hotellissa Helmareiden kanssa valmistautumassa tiistain tärkeään EM-karsintaotteluun Skotlantia vastaan.

– Myönnän, että minua harmitti, etten pystynyt olemaan paikalla. Mutta laitoimme pelin pyörimään palaverihuoneen skriinille ja katsoimme muutaman jengiläisen kanssa. Se oli mahtava juttu, Danielsson kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Danielsson ei myöntänyt jännittäneensä ottelua. AIK on hävinnyt tällä kaudella pelaamastaan 23 ottelusta vain kaksi. Maalierokin on 50 osumaa plussan puolella.

– Olin aika varma voitosta. Olemme tehneet todella paljon töitä. Kun koronakriisi alkoi ja kausi ei alkanut, olimme todella surullisia ja stressaantuneita. Kun kausi alkoi, tiesin, että kaikki antavat joka pelissä sata prosenttia. Olen ylpeä meidän joukkueestamme.

Millan kanssa en ole vielä ehtinyt niin paljoa puhua, mutta jengiläiset Ruotsista soittivat kesken bileiden. Sain jo vähän pientä kuvaa juhlista, siellä oli aika kova meno.

Jenny Danielsson

Danielssonin joukkuekaveri, Milla-Maj Majasaari, esitti tuttuun tapaan varmoja otteitaan solnalaisseuran maalinsuulla. Suomalaisvahdin nousujuhlat jäivät kuitenkin lyhyeksi, sillä hänet hälytettiin maajoukkueeseen koronavirukseen sairastuneen Paula Myllyojan tilalle.

– Millan kanssa en ole vielä ehtinyt niin paljoa puhua, mutta jengiläiset Ruotsista soittivat kyllä kesken bileiden. Sain jo vähän pientä kuvaa juhlista, siellä oli aika kova meno. Milla nyt ei kerennyt hirveästi juhlia myöskään, mutta se on sitten kauden jälkeen uusinta jos voitamme koko Elitettanin, Danielsson nauroi.

Derbyvoitosta itseluottamusta kauteen

Danielsson on kuulunut läpi kauden seurajoukkueensa avainpelaajiin. Tositoimiin hän hyppäsi uudessa seurassaan kuin varkain, sillä Ruotsissa harjoituskausi jäi käytännössä kokonaan väliin. Danielsson oli kärsinyt nilkan rasitusvammasta alkukaudesta, joten ensimmäisen pelinsä keltamustissa hän pelasi heti Elitettanin avausottelussa ja paikalliskamppailussa Hammarbytä vastaan.

– Ensimmäisen pelin ja hermostuneisuuden jälkeen kun voitimme ne, saimme itseluottamusta, että voimme tehdä AIK:ssa isoja asioita. Olemme sen jälkeen miettineet vain koko ajan, että ei katsota tuloksia ja sarjataulukkoa, vaan yksi peli kerrallaan. Yhtäkkiä olimme voittaneet 20 peliä 22 ottelusta.

Maajoukkuekomennusta ennen hän oli aloittanut yhtä vajaa kaikissa otteluissa. Maaleja 22 kohtaamisessa syntyi yhdeksän.

– Olen tyytyväinen siihen, että olen tehnyt maaleja. Elitettanissa ei lasketa syöttöjä, mutta olen henkilökohtaisesti laskenut niitä. Olen syöttänyt 18 maalia, olen kyllä tyytyväinen.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtyvä Danielsson valitsi Damallsvenskanissa vietetyn kauden jälkeen sarjaporrasta alempana pelaavan AIK:n. Edellisen kauden Danielsson oli pelannut Ruotsin pääsarjassa Kungsbackassa ja kokemusta hänellä oli Ruotsin kenttien lisäksi muun muassa Espanjan pääsarjasta.

– Mietin enemmänkin sitä, missä voin hyvin. Viime kausi Kungsbackassa oli niin raskas henkisesti. Tuli pieniä loukkaantumisia. Minulla ei ollut oikein yhtään itseluottamusta jäljellä ja mietin mitä teen. Sitten puhuin Anne Mäkisen kanssa.

Danielsson tunsi Mäkisen entuudestaan maajoukkueympyröistä, sillä menestyksekkään peliuransa jälkeen Mäkinen toimi muun muassa maajoukkueen fysiikkavalmentajana.

Mäkinen aloitti vuosi sitten marraskuussa AIK:n naisten ja tyttöjen urheilutoiminnanjohtajana tavoitteenaan nostaa entinen seuransa takaisin liigaan.

– Ilman Annea en välttämättä olisi tullut AIK:hon. Tiesin heti, että Anne on tosissaan. Hän tiesi tilanteeni Kungsbackan suhteen, Danielsson myöntää.

– Anne antoi sellaisen kuvan AIK:sta, että he haluavat tehdä asioita oikein ja hyvin. Minulle olisi tarjolla iso rooli ja he haluaisivat minut. Juttelin myös valmentajien kanssa, ja he olivat vakuuttuneita, että onnistuisin tänä vuonna ja saisin itseluottamukseni takaisin.

Elitettania Danielsson kuvailee suunnilleen Suomen Kansallisen liigan tasoiseksi – joskin tasoerot ovat valtavia, kuten Suomen toiseksi korkeimmassa sarjassa Ykkösessäkin.

– Sanoisin, että jos meidät AIK:n kanssa laitettaisiin Kansallisen liigaan, voittaisimme sen. Pelaamme ehkä vähän nopeammin. Pelit Elitettanissakin ovat aika epätasaisia, huono joukkue on tosi huono, mutta parhaat joukkueet ovat Kansalliseen liigaan verrattuna parempia. Tempo on Ruotsissa vielä parempi, mutta pelaajat ovat Elitettanissa nuoria, kuten Suomessakin.

Jenny Danielsson 2016 Helmarit
Jenny Danielsson debytoi A-maajoukkueessa syyskuussa 2015. Kuva EM-karsintapelistä Portugalia vastaan vuodelta 2016.Jarno Kuusinen / All Over Press

Danielssonilla on sopimus solnalaisseuran kanssa myös ensi kaudeksi. Danielsson tavoittelee tämän kauden tavoin avauksen paikkaa.

– Haluan olla esikuva AIK:n junioreille ja sellainen kokeneempi pelaaja. Enhän minä supervanha ole, mutta olen pelannut eri joukkueissa ja liigoissa sekä maajoukkueessa. Tavoite on varmaankin pitää AIK liigassa, sillä teimme niin kovasti töitä päästäksemme sinne, 26-vuotias Danielsson kertoo.

Skotlannin vahvuudet tiedossa

Espoolaislähtöinen Danielsson sai viettää pari päivää perheensä kanssa Suomeen lennettyään. Kaverit ovat vielä saaneet odottaa, ja tiistain Skotlanti-ottelun jälkeen onkin edessä pikainen paluu Tukholmaan, sillä AIK pelaa seuraavan kerran jo viikonloppuna.

Sitä ennen Danielsson toivoo kuitenkin uurastavansa Skotlantia vastaan. Viime syksyn EM-karsintapeleissä Danielsson pääsi Portugalia vastaan vaihdosta sisään, katseli Kypros-ottelun penkiltä ja aloitti Albaniaa vastaan.

– Toivoisin, että pääsisin pelaamaan. Nyt minulla on ollut niin hyvä kausi ja fiilis. Toivon, että pääsisin auttamaan Suomea.

Skotlantia Danielsson kuvailee aggressiivisesti prässääväksi joukkueeksi, jonka vahvuudet löytyvät hyökkäyksestä ja keskikentältä. Päävalmentaja Anna Signeulin kanssa on käyty läpi pelaajia jopa yksityiskohtaisesti, sillä Signeulilla on Skotlannin valmentamisesta kokemusta peräti 12 vuoden ajalta. Signeul luotsasi Skotlantia ennen pestiään Suomen peräsimessä.

– Parhaat pelaajat, avauksen pelaajat, heikkoudet, vahvuudet.. Signeulin takia olemme saaneet tarkan ja hyvän kuvan, millainen joukkue on kyseessä. Käytämme kaiken tiedon hyväksemme, Danielsson kuvailee.

– Kaikki joukkueen pelaajat yrittävät ryöstää pallon takaisin heti, jos tulee pallonmenetys. Joukkue on aika hyökkäysvoimainen, kaikki pelaajat nousevat melkein hyökkäyskolmannekselle. Totta kai siinä on myös meillä hyvä sauma iskeä.

Jalkapallon EM-karsinta Suomi–Skotlanti tiistaina 27.10. kello 18.00. Yle näyttää ottelun, ja sitä voi seurata TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Suomalaiskolmikko juhlii nousua Damallsvenskaniin – urheilutoimenjohtaja Anne Mäkinen onnistui tavoitteessaan

Vuoden 2005 EM-kisojen paras pelaaja Anne Mäkinen oli Suomen ensimmäinen naisjalkapallon ammattilainen – nyt hän yrittää nostaa entistä seuraansa huipulle koronakriisin keskellä Tukholmassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat