Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Likes yhdistyy Jyväskylän ammattikorkeakouluun – tavoitteena tehostaa liikunnan tutkimusta

Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (Likes) ja JAMKin yhdistyminen tarjoaa muun muassa parempia mahdollisuuksia kehittää hyvin toimivan Liikkuvan koulun kaltaisia toimintamalleja.

Muu urheilu
3001 KSU Liikkuva Koulu tyttöt pelaavat salibandya 6.jpg
Jyväskyläläisessä Huhtasuon yhtenäiskoulussa on ollut hyviä kokemuksia Liikkuva koulu -hankkeesta.Niko Mannonen / Yle

Liikuntatutkimukseen ja liikunnan edistämiseen on tulossa vuoden 2022 alussa iso uudistus, kun Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön Likesin toiminta siirtyy osaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulua (JAMK).

Likes on 50-vuotisen historiansa aikana kokenut useita muodonmuutoksia. Eino Havas kertoo, että hänen 14-vuotisen johtajataipaleensa aikana Likesin organisaatiorakennetta suhteessa sen toimintaympäristöön on tarkasteltu useasti.

– Eri arvioinneissa on noussut esiin toiveita tiivistää Likesin yhteistyötä kollegaorganisaatioiden, kuten liikuntalääketieteen keskusten, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) ja Jyväskylän yliopiston kanssa. Näiden kanssa onkin käyty alustavia keskusteluja laajemmasta yhteistyöstä ennen nyt tehtyä ratkaisua.

Likesin toimintaympäristö on muuttunut muun muassa valtionavustuskäytäntöjen muutosten sekä Veikkauksen tulevaisuuteen liittyvän epävarmuuden vuoksi.

– Vuosien ajan on peräänkuulutettu Likesille laajempaa rahoituspohjaa, ja ammattikorkeakoulu taas on siinä hyvin taitava toimija.

Tavoitteena tehokas toimintaympäristö

Likesin ja JAMKin yhdistyminen tarjoaa parempia mahdollisuuksia kehittää hyvin toimivan Liikkuvan koulun kaltaisia toimintamalleja, päästä sisään muihin koulutusjärjestelmiin sekä myös lähemmäs työelämää ja sosiaali- ja terveysministeriön toimikenttää.

– Tavoittelemme selvästi tehokkaampaa toimintaympäristöä liikunnan edistämiselle ja tutkimukselle, summaa Eino Havas

Vakavammat keskustelut Likesin yhdistymisestä uuden partnerin kanssa alkoivat vuonna 2016 ja JAMK-yhteistyötä alettiin toden teolla rakentaa pari vuotta sitten.

– Olemme tutustuneet toisiimme ja todenneet, että meillä on paljon yhteistä. On samankaltainen toimintalogiikka sekä yhtäläiset toimialat. Toisin kuin aikaisemmissa selvityksissä aloimme löytää merkittäviä, kumpaakin osapuolta hyödyttäviä yhteistyömuotoja. Niinpä on nyt päätetty, että ne selvitetään loppuun saakka ja tavoitteena on organisatorinen yhdistyminen vuoden 2022 alusta.

Eino Havas kertoo, että tavoitteena on Likesin toimintojen siirtäminen Jyväskylän ammattikorkeakouluun eli kyseessä on liikkeen luovutus. On myös mahdollista, että Likesin toiminta itsenäisenä säätiönä loppuu yhdistymisen myötä. Sekin selviää kevään 2021 aikana.

– Itse Likesin toiminta ei häviä mihinkään. Likesin tarkoituksena on edelleen liikunnan ja kansanterveyden edistäminen. Myös siihen liittyvän tutkimuksen tukeminen sekä tietotuotanto säilyvät ennallaan. Tavoitteena on myös, että Likesin henkilökunta siirtyy kokonaisuudessaan uuteen organisaatioon

Vahva brändi liikunnan kentällä

JAMKin rehtori, toimitusjohtaja Jussi Halttunen kommentoi tiedotteessa, että Likesin toiminta vahvistaisi merkittävästi JAMKin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.

– Näemme useita mahdollisuuksia Likesin osaamisen hyödyntämisessä myös osana tutkintoon johtavaa koulutustamme. Likesin osaaminen tuo lisäarvoa muun muassa monialaisen kuntoutuksen vahvuusalallemme, joka on yksi JAMKin uuden strategian vahvuusaloista, Halttunen sanoi.

– Monialaisen kuntoutuksen lähtökohta on aktiivinen elämäntapa ja liikunnallinen kuntoutus. Likes voi tuoda tähän liikuntatutkimuksen ja liikuntakulttuurin tuntemuksen sekä liikunnan ja hyvinvoinnin edistämisen näkökulman ja osaamisen.

Lopulliset päätökset yhdistymisestä on tarkoitus saada tehdyksi niin, että kummankin organisaation hallitukset voisivat hyväksyä ne vuoden 2021 puoliväliin mennessä. Asiasta on jo allekirjoitettu aiesopimus ulkopuolisen selvityshenkilön (Suomen Yrityskehitys Oy) ehdotuksen pohjalta ja molempien organisaatioiden hallituksessa on vahva tahtotila viedä prosessi maaliin.

– Asiaa on valmisteltu huolella ja sitä jatketaan avoimesti henkilöstön kanssa. Me valmistaudumme uudenlaiseen tulevaisuuteen. Haemme toimintaan uusia mahdollisuuksia ja ulottuvuuksia.

Likesin operatiivinen yksikkö on Likes tutkimuskeskus, jonka brändi ja leima on tarkoituksenmukaista säilyttää.

– Olemme sen verran merkittävä ja tunnettu toimija liikunnan kentällä, että sellaisen brändin häivyttäminen ei liene kenenkään etu.

Myös kaikki olennaiset yhteistyökumppanit liputtavat yhdistymisen puolesta.

– Asiasta on informoitu OKM:n korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sekä nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastoja ja kummaltakin on näytetty vihreää valoa. Myös Jyväskylän kaupunki suhtautuu erittäin kannustavasti voimien yhdistämiseen. Kaupungin johto haluaa, että Likes säilyy Jyväskylässä ja että sen toiminta jatkuu ja vain vahvistuu entisestään, summaa Eino Havas.

Lue myös:

Liikuntasäätiö joutuu palauttamaan satojentuhansien avustukset – "Meillä ei ole sellaisia varoja, joilla voitaisiin takaisinperintää suorittaa"

Tärkeää kansanterveystyötä tekevä Likes täyttää 50 vuotta – merkittävä takaisinperintä uhkaa säätiön tulevaisuutta

Jyväskyläläisessä koulussa oivallettiin yksinkertainen asia, joka räjäytti liikunnan suosion: "Siellä on ollut niin paljon lapsia, että on mietitty, pitäisikö sitä rajoittaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat