Hyppää sisältöön

Proteesijuoksija Leeper jää rannalle Tokion olympiajuoksuista – asianajaja piti CASin linjausta rasismina

CAS linjasi, että proteesit antavat yhdysvaltalaisjuoksijalle kohtuutonta etua.

Blake Leeper Kuva: Getty Images

Yhdysvaltalainen parayleisurheilija Blake Leeper ei saa mahdollisuutta kilpailla Tokion olympialaisissa ensi kesänä. Kansainvälinen urheilun välitystuomioistuin CAS linjasi maanantaina, että Leeper saa proteeseistaan kohtuutonta etua vammattomiin urheilijoihin verrattuna.

Leeper, 31, halusi yleisurheilussa Etelä-Afrikan Oscar Pistoriuksen jalanjälkiin. Hiilikuituproteeseja juoksuradoilla käyttänyt Pistorius kilpaili vuonna 2012 Lontoon olympialaisissa. Sittemmin hänen elämänsä suunta muuttui, sillä Pistorius tuomittiin vuonna 2016 vuosiksi vankilaan naisystävänsä murhasta.

Leeperillä on synnynnäinen vamma, jonka vuoksi hän käyttää proteeseja polven alapuolella. Hän kilpailee parayleisurheilun T43-luokassa ja voitti Lontoossa paralympialaisissa 400 metrin hopeaa ja 200 metrin pronssia.

Yleisurheilun kattojärjestö World Athletics (WA) on estänyt Leeperiä kilpailemasta vammattomien kisoissa, eikä hän päässyt esimerkiksi 2019 Dohan MM-kisoihin.

Leeper vetosi CASiin, mutta tuloksetta. CASin mukaan Leeperin käyttämät proteesit antavat hänelle etua ratakierroksen juoksussa. Tuomio perustui siihen, että proteesien avulla Leeper on huomattavasti pidempi kuin luonnollisilla jaloilla, joten hän pystyy juoksemaan nopeammin.

WA:n mukaan Leeper on proteesien kanssa 15 senttiä pidempi kuin mitä olisi, jos hänellä olisi tavalliset sääret ja jalkaterä. Pituus kasvattaa askelten mittaa, mikä hyödyttää juoksussa.

Leeperin asianajaja Jeffrey Kessler piti CASin linjausta rasismina ja arvioi, että tapauksen käsittely saattaa jatkua siviilioikeudessa.

Leeper on juossut 400 metriä parhaimmillaan aikaan 44,38. Matkan maailmanennätys, Etelä-Afrikan Wayde van Niekerkin 43,03 on 1,25 sekuntia nopeampi.