Hyppää sisältöön

Hallitseva mestari KuPS pettyi Veikkausliigan päätökseen: "Tämä sotii urheilun periaatteita vastaan, että kesken kilpailun voidaan vaihtaa sääntöjä"

Kuopion Palloseurassa olisi haluttu pitää kiinni alkuperäisestä Veikkausliigan päätöspäivästä.

Veikkausliigan päättymisestä päätetään torstaina Palloliiton hallituksessa. Viime kaudella mestaruus matkasi Kuopioon. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Veikkausliigan hallitsevan mestarin Kuopion Palloseuran toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen oli pettynyt Veikkausliigan tämänpäiväiseen päätökseen, jonka mukaan päätös liigakauden päättymisestä siirretään Palloliiton hallitukselle.

– Vertaisin tilannetta maratonjuoksuun, jossa vaihdetaan sääntöjä 40 kilometrin kohdalla ja sanotaan johtavalle, että tänään juostaankin 50 kilometriä. Mielestäni tämä sotii urheilun periaatteita vastaan, että kesken kilpailun voidaan vaihtaa sääntöjä, Heiskanen sanoi Yle Urheilulle.

Veikkausliigan alkuperäisten sääntöjen mukaan jatkosarjojen piti päättyä 21. marraskuuta. Heiskanen kertoi, että Veikkausliiga-seurojen tämänpäiväisessä kokouksessa äänestettiin kauden päättymisestä tuohon päivämäärään ja tätä puollettiin äänin 9–3.

– Sitten pöydälle nousi äänestys, että jatketaan sarjaa ja pyydetään sääntömuutosta tehtäväksi. Äänet menivät tasan 6–6, ja puheenjohtajan äänellä päätettiin viedä päätös liittohallitukseen.

Veikkausliigan hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen viestitti Yle Urheilulle olevansa Heiskansen kanssa eri mieltä toteutuneesta työjärjestyksestä.

– Ottelusiirtojen takia loppusarjoja pelataan jatkuvasti kutistuneessa aikaikkunassa. Liigan hallitus päätti ensin, haetaanko sarjalle reilun viikon jatkoaikaa Palloliitolta. Tämä siksi, että kun hallitus on tekemässä päätöstä sarjan mahdollisesta keskeyttämisestä, on ensin tiedettävä täsmälleen minkä mittaisia loppusarjoja on aikomus pelata. Seurat katsoivat äänestyksessä, että 22.11. päättyvää sarjaa ei ole mahdollista pelata, mutta 30.11. päättyvä sarja on. Riskit sarjan keskeyttämiselle epidemian takia ovat tietysti edelleen suuret, Apunen kertoi lähettämässään sähköpostissa.

Veikkausliiga tiedotti keskiviikkona, että koronakaranteeneista aiheutuneiden ottelusiirtojen takia se ehdottaa päätöspäivän takarajan siirtämistä nykyisestä 22. 11. marraskuun loppuun. Nykyinen päätösaika on määritetty Palloliiton kansallisen kilpailutoiminnan säännöissä ja määräyksissä, joten aikajänteen pidentämiseen tarvitaan sääntömuutos.

Kauden jatkuminen tuo ongelmia

Heiskasen mukaan Kuopiossa oli valmistauduttu siihen, että kausi päättyy 21. marraskuuta. Jos kausi jatkuu, se tuottaa ongelmia, sillä osa pelaajasopimuksista loppuu tuolloin.

– Vaikka niitä yritettäisiin jatkaa, niin osa pelaajista on tehnyt sopimuksen muualle ja heillä alkaa 1.12. työt uudessa osoitteessa. Ja sama toisinpäin, meille on myös tulossa pelaajia, hän sanoi.

Heiskanen muistutti myös, että tilanne on vaikea Veikkausliigaan karsiville Ykkösen joukkueille. Koronatilanteen takia Ykkösessä ei pelata jatkosarjaa ja sarjan kausi päättyy 31. lokakuuta.

– Jos pelataan marraskuun loppuun asti, niin herää kysymys, onko Ykkösen seuroilla tarpeeksi pelaajia joulukuussa pelata karsintapelejä liigajoukkueita vastaan. He joutuvat odottamaan pitkään pelejä.

Heiskanen vakuuttaa, että KuPS:ssa hyväksytään se päätös, mikä Palloliitossa torstaina tehdään. Hänen mielestään tärkeintä olisi, että kausi saadaan vietyä urheilullisesti ja tasapuolisesti läpi.

– Olisi ollut urheilullinen ratkaisu päättää liiga 22 kierroksen jälkeen. Silloin kaikki ovat kohdanneet kaikki sekä kotona että vieraissa. Siihen olisi ollut helppo lopettaa. Nyt voi tulla tilanne, että ylemmässä ja alemmassa jatkosarjassa kaikki eivät kohtaakaan kaikkia, jos kausi jäisikin kesken. Se ei ole urheilullisesti kovin tasapuolista, Heiskanen totesi.

Päivitys kello 20.41: Lisätty Matti Apusen lähettämä kommentti toteutuneesta työjärjestyksestä.

Lue myös:

.
.