Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Korona riehuu Euroopassa, mutta suomalaisurheilijat haluaisivat jatkaa pelaamista – Ranskan epäjohdonmukaisuus hämmästyttää: "Me vain mietimme, miksei meitä testata?"

Euroopassa koronatilanne on pahentunut, ja rajoituksia on kiristetty. Palloilusarjat pyritään silti pitämään käynnissä, ja sitä toivovat myös suomalaisurheilijat.

koronavirus
Kaisa Alanko
Maajoukkueen luottopelaaja Kaisa Alanko nauttii suurta vastuuta myös Nantesin passarina. CEV / Tuomas Pelto

Sairaalahoidossa yli 6 000 ihmistä, kahden viikon sisällä jopa 10 000. Pelkästään torstaina sairaalaan joutui 743 ihmistä, ja tehohoitopaikat ovat tiukassa.

Belgiassa koronavirustilanne on Euroopan pahin, ja maassa on tehty mittavia rajoitustoimia. Urheilun puolella marraskuulle suunniteltu MM-ralli jouduttiin jo perumaan. Maan lentopalloliigan kärkijoukkueisiin kuuluvaa Noliko Maaseikia valmentava Suomen miesten maajoukkuevalmentaja Joel Banks kertoo Yle Urheilulle, että tilanne on mennyt huonosta pahemmaksi.

– Meillä on kaikki ok, mutta sen huomaa, että toimenpiteitä tulee koko ajan lisää. Tilanne on heikentynyt nopeasti, mutta liigajoukkueet saavat ainakin vielä pelata ja harjoitella. Meillä oli kahden viikon tauko, ja tänä viikonloppuna sarja jatkuu. Pelaamme ilman yleisöä, ja tilanne on outo, Banks myöntää.

Lauantai-illan ottelu oli Maaseikille sarjakauden kolmas, ja lisäksi se kävi viime kuussa Mestarien liigan karsintaturnauksessa Sveitsissä. Harjoitukset ovat pyörineet normaalisti, mutta tulevaisuuden suunnitteleminen on vaikeaa.

– Tiesimme etukäteen, että edessä on vaikea ja kivinen kausi. Meillä on oma halli ja omat fasiliteettimme, mutta joillain seuroilla on vaikeuksia päästä harjoittelemaan halleihin julkisissa paikoissa. Olemme tehneet paljon lyhyen tähtäimen suunnitelmia, koska kaikki voi muuttua niin nopeasti.

Banksin mukaan liigassa ja seurassa testaaminen on järjestelmällistä, ja pelaajien vointia tarkastellaan päivittäin. Toisin on Ranskassa, vaikka maassa on tähän mennessä ollut 1,3 miljoonaa tartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia on 36 000.

Kolmatta kautta huippujoukkue Nantesissa pelaava lentopallomaajoukkueen passari Kaisa Alanko kertoo, ettei joukkuetta testata säännöllisesti.

– Me vain oikeastaan odotamme, milloin tartunta tulee jollekin meistä. Lajien välinen politiikka ihmetyttää, sillä esimerkiksi meitä ei testata viikottain, mutta samassa hallissa pelaava käsipallojoukkue kyllä testataan, ja sieltä ilmenee positiivisia tapauksia. Me vain mietimme, miksei meitä testata, mutta ainakaan jos ei testata, ei tule positiivisia tapauksia. Jatketaan vaan pelaamista, Alanko hämmästelee.

Ranskassa astui perjantaina voimaan ulkonaliikkumiskielto, ja ulos saa mennä lupalapun kanssa vain päivittäiselle ulkoilulle, kauppaan, apteekkiin ja Alangon tapauksessa harjoituksiin.

– Olin keväällä 2,5 kuukautta karanteenissa, eikä lappua kysytty koskaan. En näe nytkään mahdollisena, että kaikilta niitä kyseltäisiin, Alanko sanoo.

– Säännöt eivät ole olleet kovin johdonmukaiset. Jos olet altistunut, ei tarvitse olla karanteenissa. Mitään applikaatiota, kuten Suomessa on, ei ole. Itselleni tuli flunssaoireita, jäin pois treeneistä ja menin testiin. Pitää itse arvioida, että kuinka paljon olet ollut kontaktissa, eikä ole sellaista suoraa sääntöä.

Roosa Koskelo
Roosa Koskelo pääsee pitkästä aikaa tositoimiin sunnuntaina, kun Stuttgart pelaa kauden toisen sarjaottelunsa.Jorma Vihtonen / Yle

Alangon ja Suvi Kokkosen edustama Nantes pelasi neljä ensimmäistä sarjaottelua siten, että paikalla sai olla 1 000 katsojaa. Sarjan jatkumisesta esimerkiksi ensi viikolla ei ole vielä varmuutta.

– Lauantain peli on ensimmäinen ilman yleisöä, ja tiistain vieraspeliin matkustamme vielä varmuudella. Sen jälkeen ei tiedetä mitään. Useampien seurojen presidentit haluaisivat laittaa pelit tauolle joulukuuksi, koska rahan tarve on suuri ja yleisöä tarvitaan.

– Totta kai koska tilanne on nyt pahentunut, yleisesti huolestuttaa, mutta henkilökohtaisesti ei pelota. Kaikki noudattavat suosituksia, ja emme tee lähtökohtaisesti sellaisia asioita treeneissä, joista voisi saada tartunnan, Alanko toteaa.

Koskelo sairasti koronan

Yksi tartunnan saaneista on Alangon maajoukkuekaveri, saksalaisessa Stuttgartissa pelaava libero Roosa Koskelo. Stuttgart joutui lokakuun alkupuolella kahden viikon kotikaranteeniin joukkueen piirissä ilmenneiden koronatartuntojen takia. Koskelo selvisi taudista lievin oirein, ja hän on päässyt joukkueen mukana harjoittelemaan jo viikon.

Stuttgart on karanteenin takia pelannut vain yhden sarjapelin, ja toinen on tänään vieraskentällä. Saksassa astuu huomenna voimaan kuukauden kestävä uusi rajoituspaketti, joka kohdistuu etenkin vapaa-ajanviettoon. Tapaamisrajoituksia kiristetään niin, että kodin ulkopuolella on sallittua tavata vain yhden toisen talouden jäseniä. Maskipakko on ollut voimassa jo useamman viikon.

Koskelolle kotona makoilu muistutti siitä, kuinka hienoa urheileminen on.

– Kun joutui olemaan neljän seinän sisällä kaksi viikkoa, olo oli harjoituksissa kuin pikkulapsella karkkikaupassa. Lentopallo on aina kivaa, mutta jotenkin siitä osaa nauttia eri tavalla, kun ei tiedä seuraavasta päivästä.

Stuttgart pyrkii välttämään sairastumisia ja seuraavaa karanteenimääräystä kaikin mahdollisin keinoin. Valmentajat ovat pelaajien kanssa mahdollisimman vähän kontaktissa.

– Täällä on mahdollista päästä karanteenista viidessä päivässä, jos on kaksi negatiivista tulosta putkeen. Valmentajat pääsivät nopeammin, sillä he olivat ikään kuin toisen tason kontakti. Valmentajat esimerkiksi potkivat palloja harjoituksissa välttyäkseen kontakteilta kanssamme. Heillä on perhettä ja lapset esimerkiksi päiväkodissa, joten heidän täytyy olla muidenkin kanssa tekemisissä.

Koskelon seura Stuttgart on Saksan kärkiseuroja, jonka peleissä käy jopa 3 000 katsojaa. Kun yleisöä ei saa olla normaalia määrää, se vie pelaamisesta paljon pois.

– Alkuun sai olla 500 katsojaa, ja liput meillä menivät kahdessa minuutissa, kun tulijoita olisi niin paljon. Marraskuussa ei saa enää olla yleisöä, ja vähän sellaisilta harjoituspeleiltähän nämä tuntuvat, kun normaalisti meteliä on niin paljon.

Makeaan Skotlanti-voittoon päättyneeltä maajoukkuematkalta takaisin Espanjaan ja nykyiseen kotikaupunkiin San Sebastianiin palannut jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Sanni Franssi sanoo, ettei ulkona saa liikkua iltayhdentoista ja aamukuuden välillä.

Sanni Franssi Real Sociedad
Sanni Franssi (vas.) pelaa ensimmäistä kauttaa Real Sociedadissa. Joukkue on pelannut kolme ottelua, joista voittoja on tullut kaksi.Getty images

Real Sociedadin hyökkääjä kertoo, ettei sarjan keskeyttämisestä ole hänen tietojensa mukaan ollut puhetta. Oma arki ei ole muuttunut, vaikka rajoituksia on tiukennettu, mutta epävarma tulevaisuus mietityttää.

– Tietyllä tavalla tilanteeseen on tottunut, kun täällä on ollut, mutta kyllä se käy välillä mielessä, jos miettii vaikka joulua, että pääseekö täältä käymään kotona ja mitkä rajoitukset ovat. Ei ole helppo maailmantilanne asua ulkomailla tällä hetkellä, tai missään muuallakaan, kun ajat ovat niin epävarmat, eilisessä 0–1-tappiossa tunnin verran pelannut Franssi toteaa.

– Meillä pelit ja treenit jatkuvat normaalisti, ja kun en ulkona kulje muutenkaan myöhään illalla, eipä tuo rajoitus vaikuta omaan elämään.

Jatkaa vai ei?

Ranskassa uusien rajoitusten yhteydessä tiedotettiin viime viikolla, että ammattilaisurheilu pyritään pitämään käynnissä pahenevasta tilanteesta huolimatta. Myös Saksassa kausia halutaan jatkaa, ja valtio esimerkiksi korvaa 80 prosenttia yleisön puuttumisen takia menetetyistä tuloista seuroille.

Kaisa Alangon ja Roosa Koskelon toiveissa on jatkaa kautta, jos se suinkin on mahdollista.

– Tuntuu, että seurankin sisällä näkemykset jakautuvat. Toiset sanovat, että jatketaan ja toiset sanovat, että lopetetaan. Presidenttien mukaan päätetään, eikä pelaajilla juuri ole sananvaltaa. Haluaisin itse jatkaa pelaamista myös ilman katsojia, vaikka totta kai se vaikuttaa. Kun on päästy pelirytmiin, olisi kiva jatkaa, Alanko sanoo.

Joel Banks
Vuodesta 2019 Suomea valmentanut Joel Banks kertoo seuranneensa maajoukkuepelaajien otteita Mestaruusliigassa syksyn aikana. Tomi Hänninen

– Tietysti jokainen meistä kokee tämän asian hyvin eri tavalla. Me pystymme elämään sellaisessa kuplassa, että en näe montaa syytä, miksi pelit pitäisi lopettaa jossain vaiheessa. Jos tilanne alkaa olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi, täytyy toki pohtia uudelleen. Olemme ammattilaisina töissä täällä, emmekä voi tehdä etätöitä, Koskelo muistuttaa.

Joel Banks naurahtaa kysymykselle henkilökohtaisesta mielipiteestä. Toisaalla vaakakupissa on oma ammatti ja intohimo, ja toisaalla taas esimerkiksi oman perheen turvallisuudesta ja terveydestä huolehtiminen.

– Vaikea kysymys, eikö niin? Valmentajana haluat valmentaa ja pelata kaikki pelit niin Euroopassa kuin Belgiassakin, mutta perheellisenä ihmisenä haluat varmistaa kaikin tavoin, että pidät riskit pienenä. Oma näkemykseni on se, että meidän täytyy kuunnella asiantuntijoita ja tehdä viisaita ratkaisuja. Ihmisten terveyden eteen ei mene mikään, vaikka urheilu onkin työni, Banks toteaa.

Lue myös:

ESPN: NBA ja pelaajayhdistys yhä erimielisiä ensi kauden aloituksesta

Suomalainen valmentajakomeetta tavoittelee menestystä Euroopan huippuliigassa – korona vei budjetista yli miljoonan, mutta Lassi Tuovi elää Ranskassa unelmaansa

Suomalaislibero voittaa mestaruuksia kuin Zlatan – "On vaikea löytää Roosa Koskelon kaltaisia pelaajia"

Tuntematon suomalaistähti valloitti kaikessa hiljaisuudessa Bundesliigan – 30 vuoden kirouksen rikkonut Kaisa Alanko on mukava johtaja, joka hankittiin Ranskaan voittamaan mestaruus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat