Hyppää sisältöön

Vuoden mies- ja naisyleisurheilijaksi ehdolla seitsemän ME-tuloksen tekijää – kruunusta kilpailevat Duplantis, Warholm ja Ståhl

Parhaan miesyleisurheilijan tittelistä kilpailee kaksi tämän vuoden ME-miestä, seiväshyppääjä Armand Duplantis ja kestävyysjuoksija Joshua Cheptegei.

Ruotsin Armand Duplantis kohensi seiväshypyn ME-lukemia hallissa tulokseen 618. Hän hyppäsi myös ulkoratojen kaikkien aikojen kovimman tuloksen 615. Kuva: Getty Images

Norjan juoksijatähti Karsten Warholm, Ruotsin seiväsihme Armand Duplantis ja Ruotsin kiekkojätti Daniel Ståhl kuuluvat kymmenen urheilijan joukkoon, josta valitaan vuoden 2020 miesyleisurheilija.

Tänä vuonna ei pystytty järjestämään arvokilpailuja, mutta ehdokkaista jokainen ylsi koviin suorituksiin muissa kilpailuissa. Warholm hätyytteli 400 metrin aitajuoksussa 28 vuotta vanhaa maailmanennätystä, kun hän juoksi elokuussa ajan 46,87. Hän kilpaili myös sileällä ratakierroksella.

Seiväspaikkoja hallinnut Duplantis taivutti helmikuussa hallissa maailmanennätystuloksen 618 ja syyskuussa ulkoratojen maailmanennätyksen 615. Ståhl kiskaisi elokuussa maailman kauden kärkituloksen 71,37.

Ugandalaisjuoksija Joshua Cheptegei rikkoi Kenenisa Bekelen nimissä olleet 5 000 ja 10 000 metrin maailmanennätykset alkusyksystä. 5 000 metrin ME-aika kirjataan nyt lukemiin 12.35,36 ja 10 000 metrin ennätys 26.11,00.

Muut ehdokkaat ovat juoksijat Donavan Brazier (USA), Timothy Cheruiyot (Kenia), Jacob Kiplimo (Uganda) ja Noah Lyles (USA) sekä kuulantyöntäjä Ryan Crouser (USA) ja keihäänheittäjä Johannes Vetter (Saksa).

Rojas ehdokaslistan ainut ei-juoksija

Viisi maailmanennätyksen rikkojaa, muun muassa 5 000 metrillä ME-ajan 14.06,62 juossut Etiopian Letesenbet Gidey, on ehdolla vuoden naisyleisurheilijaksi. Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) nimesi ehdokkaat tiistaina.

Gideyn lisäksi ME-tuloksiin ylsivät tänä vuonna Etiopian Ababel Yeshaneh puolimaratonilla (1.04.31), Hollannin Sifan Hassan tunnin juoksussa (18 930 metriä), kahdesti puolimaratonin ME-aikaa ennen Yeshanehia parantanut Kenian Peres Jepchirchir ja kolmiloikan halli-ME:n 15,43 tehnyt Venezuelan Yulimar Rojas.

Muut palkintoehdokkaat ovat Hollannin 400 metrin aituri Femke Bol, kenialainen keskimatkojen juoksija Faith Kipyegon, keskimatkojen brittijuoksija Laura Muir, kenialainen kestävyysjuoksija Hellen Obiri ja jamaikalainen pikajuoksija Elaine Thompson-Herah.

Voittaja selviää 5. joulukuuta.

Lue myös:

.
.