EM-ottelua odottava Edis Tatli elää unelmaansa perheenisänä – valmentaja Pekka Mäki heittää ilmoille villin idean: "Lopez–Tatli-uusinta, kuka tietää?"

Nyrkkeilijä Edis Tatlin kevyen sarjan EM-ottelu on siirtynyt jo yli puoli vuotta. Kahden pienen lapsen isänä Tatlin aika ei ole käynyt kuitenkaan pitkäksi.

nyrkkeily
Kuvassa on Edis Tatli
Edis Tatlin seuraava tavoite on tulla kolminkertaiseksi Euroopan mestariksi.Jouko Tapper / Yle

18.10.2020. Edis Tatlin jännitys kasvaa. Tatlin katse on tarkasti ruudulla, kun toisella puolella maailmaa kehässä ovat vastakkain Teofimo Lopez ja Vasili Lomatshenko. Las Vegasissa halli ammottaa tyhjyyttään, kongi soi ja taistelu kolmesta MM-vyöstä alkaa.

Lopez on Tatlille tuttu vastus. Tatli taipui hänelle New Yorkissa keväällä 2019. Myös Lomatshenko jää Lopezin nyrkkien alle ja 23-vuotias yhdysvaltalainen voittaa MM-ottelun pisteillä.

– Katsoin ottelun kaksi kertaa. Lopez on todella fiksu kaveri, atleettinen jätkä ja taitava kehässä, Tatli kertoo, kun ottelusta on kulunut muutama päivä.

– Mutta ei se meidän välinen ottelu palannut kuitenkaan mieleen.

Tatli on joutunut odottelemaan omaa EM-otteluaan Gianluca Cegliaa vastaan jo yli puoli vuotta eikä ajankohta ole vieläkään selvillä. Pandemian takia ottelu on siirtymässä ensi vuoteen. Tatlin edellinen ottelu on viime vuoden elokuulta.

– Alkuvuosikin saattaa olla haasteellinen ottelun suhteen. Harmittava tilanne, mutta se koskee kaikkia, alleviivaa Tatlin valmentaja-manageri Pekka Mäki.

Edis Tatli ja Teofimo Lopez kuvassa
Tatli taipui Teofimo Lopezille keväällä 2019. Se oli Tatlin ammattilaisuran kolmas tappio.AOP

"Perhe on aina tukena"

Vaikka kehässä on ollut hiljaisempaa, Tatlin arjessa on silti riittänyt iloa. Siitä on pitänyt huolen kaksi pientä lasta. Nyrkkeilijän hymy levenee, kun puheet siirtyvät perheeseen.

– Perheenisänä oleminen on ollut unelmani pienestä pojasta asti. Nyrkkeilijän ammatti sopii tähän hyvin, koska pystyn olemaan paljon lasten kanssa. Treenit vievät ajasta vain sen pari kolme tuntia päivässä, intoilee Tatli.

Sitten Tatli vakavoituu. Tatli kertoo, että uran aikana lähipiiriin on pujahdellut paljon uusia tuttavuuksia. Tatlin mukaan oikeat ystävät ja lähipiiri nousevat entistä enemmän esiin, kun menestystä ei tule.

– Kun menee hyvin tai huonosti, perhe ja hyvät ystävät ovat aina tukena. Toisin kuin nuo ympärillä pyörivät muut tyypit. Kun vuorostaan menee vähän huonommin, heistä ei paljoa kuulu, Tatli sanoo.

"Lopez–Tatli-uusinta, kuka tietää?"

Tatli laittaa nyrkkeilyhanskat käteen, ja Pekka Mäki siirtyy ison nyrkkeilysäkin taakse.

– Eka lyöt kauempaa, Mäki sanoo.

Harjoitukset alkavat. Tatli lyö vimmatusti säkkiä, eikä alkuvuoden olkapääleikkauksesta näy merkkiäkään.

– Niin kuin varmaan näit, lyönnit lähtivät ihan hyvin, Tatli viittaa olkapään kuntoon.

Mäki kertoo, että Tatlin harjoittelu on ollut korona-aikana pitkälti perusharjoittelua.

– Hän on nyrkkeillyt 15 vuotta eikä koskaan varsinaisesti huilaa, vaan pitää itsensä kunnossa. Nyt harjoittelu on ollut sellaista ylläpitävää, kun tilanne on mikä on.

– Otteluprojektiinhan valmistaudutaan yleensä tuollaisella 3–4 kuukauden aikajaksolla. Tiedämme, että perustaso on hyvällä mallilla. Siitä ei ole vaikea päästä huippuiskuun.

Kuvassa ovat nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäki ja nyrkkeilijä Edis Tatli
Edis Tatlin valmentaja Pekka Mäki uskoo, että Tatli ottelee vielä MM-ottelussa.Jouko Tapper / Yle

Mäen mukaan EM-vyön jälkeen mahdollisuudet kansainvälisiin kehiin avautuvat paremmin. Vuonna 2014 Tatli otteli Helsingissä MM-ottelussa, mutta taipui Richar Abrilille pisteillä.

– Se ottelu tuli aikoinaan vähän liian aikaisin. Silti olemme toiveikkaita, että näkisimme Tatlin vielä MM-kehässä. Lopez–Tatli-uusinta, kuka tietää? Se voi olla kuitenkin monille vähän kaukaa haettua, Mäki sanoo.

Tatli suhtautuu tulevaisuuteensa maltillisemmin.

– En tykkää lähteä liikaa asioiden edelle. Haluaisin voittaa ensin Euroopan mestaruuden. Olisin silloin kolminkertainen Euroopan mestari. Sitä kautta sitten mahdollisuudet aukeaisivat, Tatli sanoo ja jatkaa.

– Olen aina tiennyt, miten huipulle pääsee. Pitää treenata kovaa ja olla kova tiimi taustalla. Lopezilla on tiimiasiat täydellisesti kohdillaan. Luulen, että Lopezille on nyt tarjolla muita ottelijoita, ja tuskin hän tässä kevyessä sarjassa viipyy enää kauan.

Edis Tatli, 18.12.2016 Hartwall Areena
Tatli puolusti Helsingissä EM-titteliään Manuel Lanciaa vastaan onnistuneesti joulukuussa 2016.Tomi Hänninen

Helsingin Pitäjänmäen sijaitsevalla salilla ovi aukeaa ja muita nyrkkeilijöitä saapuu harjoituksiin. Oven takaa kurkistaa myös monille tuttu suomalaisnyrkkeilijä, uransa jo lopettanut entinen Euroopan mestari Amin Asikainen.

Tatlin uraa tarkasti seuraava Asikainen alleviivaa, että 33-vuotiaan Tatlin pitäisi päästä kehään nopeasti.

– Odotan kovasti, milloin Tatli pääsisi taas tositoimiin. Ikää alkaa olla sen verran, että jokainen vuosi alkaa olla jo menetetty. Nopeasti pitäisi tulla ratkaisuja, jos sinne huipulle vielä mielii. Tietenkin realistisesti mahdollisuudet on päästä MM-otteluun, mutta se vaatii näyttöpaikkaa top-20 -ottelijasta, Asikainen sanoo.

Lue myös:

Robert Heleniuksen seuraavasta ottelusta on tehty sopimus – manageri selittää kimurantteja kuvioita, jotka tähtäävät Anthony Joshuan haastamiseen

Deontay Wilder syytti Tyson Furya pelkuriksi – "Sinun on aika olla mies"

Teofimo Lopez pehmitti Vasili Lomatshenkon kevytsarjan MM-taistossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat