1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

F1-sarjaan uutuuskisa Saudi-Arabiaan – ihmisoikeusjärjestöltä kovaa kritiikkiä

F1-sarjan pomot perustelevat Saudi-Arabiassa kisaamista sillä, että kisa on strategisesti tärkeä.

F1-sirkus on mukana myös Saudi-Arabiassa ensi vuonna. Kuva Silverstonesta Englannista. Kuva: Mark Thompson/Getty Images

Saudi-Arabiassa ajetaan ensi kaudella F1-sarjaa. F1-sarja tiedotti asiasta torstaina. Kilpailu ajetaan Jeddan kaupungin kaduilla Punaisenmeren rannalla. Jedda on Saudi-Arabian toisiksi suurin kaupunki, jossa asuu noin 3,4 miljonaa ihmistä.

– Sausi Arabiasta on tullut nopeasti urheilu- ja viihdetapahtumien keskiö. Moni suuri tapahtuma on järjestetty viime vuosina Saudi-Arabiassa. Olemme erittäin tyytyväisiä, että F1-autoilla ajetaan siellä ensi kaudesta alkaen, F1-sarjan toimitusjohtaja Chase Carey kommentoi tiedotteessa.

– Alue on erittäin tärkeä meille, koska 70 prosenttia saudiarabialaisista on alle 30-vuotiaita. Olemme erittäin innoissamme mahdollisuudesta saada uusia faneja ja antaa nykyisillemme faneillemme jännittävää kisaamista uskomattomassa ja historiallisessa sijainnissa.

F1-sarja julkaisee ensi kauden kokonaisen kisakalenterin lähiviikkoina.

F1-sarjan menosta Saudi-Arabiaan on tullut runsaasti kritiikkiä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on pyytänyt hallitsevaa maailmanmestaria Lewis Hamiltonia ja muita F1-kuljettajia puhumaan sen puolesta, että F1-kisaa ei ajettaisi Saudi-Arabiassa.

– F1-sarjan pitäisi ymmärtää, että Saudi-Arabian GP on osa maan pyrkimystä parantaa mainettaan urheilun avulla. Saudi-Arabialla on surkea ihmisoikeustilanne, Amnesty toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Mercedes ei aluksi uskonut Valtteri Bottaksen ongelman vakavuuteen – ratainsinööri kehui suomalaisen ratkaisua

Kimi Räikkönen teki miljoonien dollarien arvoisen suorituksen perinteikkäällä kikalla – F1-asiantuntija esittää myös kovan väitteen: Hamilton laitetaan Bottaksen apuriksi

Lewis Hamilton väläytti lopettavansa F1-uransa tähän kauteen – Ylen asiantuntija kertoo, miksi yllättävä shokkiajatus olisi looginen