Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomi metsästää historiallista MM-paikkaa futsalissa – unelman toteutuminen on kahden ottelun päässä

Suomi tavoittelee MM-paikkaa kaksiosaisessa jatkokarsinnassa Serbiaa vastaan. Otteluparin voittaja etenee MM-kisoihin. Suomen pelejä voi jännittää perjantaina ja tiistaina suorana TV2:sta ja Areenasta.

futsal
Panu Autio lehdistötilaisuudessa.
Panu Autio on Suomen maajoukkueen kapteeni. Lehtikuva

– Kirkkaat valot. Tällaista se on vissiin huipulla, Suomen joukkueen kapteeni Panu Autio toteaa humoristisesti ennen TV-haastattelun alkamista.

Ja oikeassahan Autio on. Suomen futsalmaajoukkue on historiallisen MM-lopputurnauspaikan kynnyksellä. Suomi aloittaa perjantaina kaksiosaiset jatkokarsinnat Serbiaa vastaan ja otteluparin voittaja etenee ensi syksyn MM-kisoihin.

Suomen futsalmaajoukkue pelaa Serbiaa vastaan ensin vieraissa sitten kotona. Molemmat ottelut pelataan tyhjille katsomoille. Paikka MM-lopputurnaukseen ratkeaa yhteismaalien perusteella.

– Totta kai haluamme mennä kisoihin, haluamme ihan hemmetisti olla siellä kisoissa. Pelata siellä maailman parhaiden maiden kanssa ja nauttia. Uskon, että ansaitsemme sen, Autio toteaa.

Suomi ei ole vielä koskaan ollut MM-kisoissa ja nyt tuo unelma on kahden ottelun päässä. Ensi syksynä pidettäviin MM-kisoihin pääsee kuusi maata Euroopasta, isäntämaa Liettuan lisäksi. Kazakstan, Venäjä, Espanja ja Portugali ovat jo raivanneet tiensä MM-lopputurnaukseen. Viimeisestä kahdesta paikasta taistelevat Suomen ja Serbian lisäksi Kroatia ja Tsekki.

– MM-lopputurnauspaikka olisi sairaan kova juttu. Ei pelkästään suomalaiselle futsalille vaan koko suomalaiselle urheilulle. Futsal ei ole mikään pieni laji. 150 maata ympäri maailmaa osallistuu karsintoihin, Yle Urheilu asiantuntija Matias Sarelius toteaa.

Suomen futsalbuumi nosti päätään alkuvuodesta, kun Suomi eteni MM-karsinnoista jatkoon. Tasapelit lajin suurmaihin kuuluvia Italiaa ja Portugalia vastaan ja voitto Valko-Venäjästä tarkoittivat sitä, että Suomi pääsi jatkokarsintoihin. Karsintalohkon ykkönen Portugali meni suoraan kisoihin, mutta esimerkiksi Italia jäi tylysti rannalle.

Suomi futsal
Suomi ei ole vielä koskaan päässyt futsalin MM-kisoihin. André Sanano/FPF

Futsalbuumi

Futsalmaajoukkueen menestys ei jäänyt huomaamatta. Alun perin huhtikuulle suunniteltu jatkokarsintaottelu Serbiaa vastaan myytiin keväällä nopeasti loppuun.

– Vantaan halli myytiin parissa tunnissa loppuun. Se oli huikea osoitus siitä, että meillä on hyvä futsal-buumi päällä. Tällä lajilla on kysyntää myös kaupallisesti. Kasvupotentiaali on valtava. Se on hemmetin hienoa. Valitettavasti yleisö ei pääse nyt paikalle, Suomen kapteeni Panu Autio sanoo.

– Se oli sellainen buusti, että pelaajat oikeasti uskovat, että Serbia on kaadettavissa. He eivät lähde vain haastamaan ja katsomaan mitä tapahtuu. Suomi on saanut sellaisia tuloksia viime aikoina, että pelaajat uskovat oikeasti siihen, että Serbia on mahdollista kaataa, Sarelius sanoo.

Suomen vahvuus on se, että joukkueen runko on ollut pitkään kasassa. Peli-identiteetti on kaikille selvä.

– Suomen joukkue on yhtenäinen, siellä ei ole kuppikuntia. Se heijastuu kentälle asti. Kaikki tekee sovittuja asioita, Sarelius sanoo

– Meillä on pitkään ollut maajoukkueleireillä isompi rinki kuin se mitä on ollut pelaamassa. Nämä kaverit, jotka tähän nyt tulee, jotka ovat vähemmän pelanneet, tuntee meidän pelityylin ja ovat sisäistäneet Suomen peli-identiteetin, Autio toteaa.

"Martic on sytyttänyt Suomen futsalin uudelle tasolle"

Suomen joukkueessa on kaksi ulkomailla pelaavaa ammattilaista. Puolassa pelaava Jani Korpela ja Italian Serie A:ssa torjuva maalivahti Juha-Matti Savolainen.

– Savolainen pelaa hyvää kautta Italian ykkössarjassa. Yksi Euroopan parhaista maalivahdeista, ehdoton etu Suomelle. Pohjapelaaja Korpela pelaa Puolassa isoja minuutteja. Lisäksi veljekset Jukka ja Mikko Kytölä ovat olleet pitkään mukana. Autiolla on yli 130 maaottelua ja yli 90 maalia, hän on kapteeni ja tärkeä johtaja kentällä, Sarelius listaa Suomen avainpelaajia.

Suomen päävalmentaja, kroatialainen Mico Martic on ollut jo lähes kahdeksan vuotta futsalmaajoukkueen peräsimessä. Osoituksena pitkäjänteisyydestä Martic teki vastikään jatkosopimuksen maaliskuun 2022 loppuun asti.

Mico Martic (vas.) miesten futsalmaajoukkueen päävalmentaja
Lehtikuva

– Martic on sytyttänyt Suomen futsalin uudelle tasolle, Autio sanoo.

Entä mitkä ovat Suomen aseet kovaa Serbiaa vastaan?

– Suomi lähtee pelaamaan laajalla materiaalilla. Kolmella kentällä niin, että 12 kenttäpelaajaa on siinä kierrossa mukana. Voi olla, että loppua kohden tiivistetään. Se on selvä ase Suomelle. Suomi perustaa pelinsä korkeaan prässäämiseen niin siinä pitää olla jalkoja, Sarelius sanoo.

– Olo on valmis. Karsinnat on kestänyt kohta kaksi vuotta. Olemme misterin (päävalmentaja Martic) kanssa tehty kahdeksan vuotta johdonmukaisesti hommia. Nyt vielä, kun ottelu siirtyi tänne syksylle, saatiin ekstra-aika valmistautua ja latautua. Tiedetään, mitä sieltä on tulossa. Saadaan hyvä itseluottamus myös siitä, että ollaan paremmin valmistauduttu kuin Serbia, Autio sanoo.

Karsintaottelut TV2:ssa ja Areenassa

6.11. klo 18.50 Serbia–Suomi

10.11. klo 18.50 Suomi–Serbia

Lue myös:

Suomen Futsal-maajoukkueen päävalmentajalle jatkosopimus

Futsalin päävalmentaja uudisti miesten joukkuetta MM-jatkokarsintaan – Ylen kanavilla suorat lähetykset molemmista peleistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat