"Olli-Pekka Karjalainen on suomalaisten silmissä moraalisesti MM-mitalisti" – Urheiluliiton puheenjohtaja kommentoi vaiettua dopingskandaalia

Moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen jäi ilman mitalia vuoden 2005 Helsingin MM-kisoissa, vaikka jälkikäteen voidaan sanoa, että Karjalaisen olisi pitänyt nousta mitaleille.   

Sami Itani on Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja. Kuva: Pekka Sipola/AOP

Yle Urheilu paljasti keskiviikkona, että Olli-Pekka Karjalainen olisi MM-pronssimitalisti, mikäli Kansainvälinen yleisurheiluliitto olisi itse noudattanut antidopingsääntöjä Vadim Devjatovskin dopingtapauksessa.

MM-kultaa juhlineen valkovenäläisen Vadim Devjatovskin dopingnäyte sisälsi kiellettyjä anabolisia steroideja, mutta urheilun kansainvälinen vetoomustuomiostuin CAS päätti mitätöidä hänen kärynsä vuonna 2016.

Yle Urheilun CASilta pyytämät asiakirjat paljastavat, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto rikkoi urheilijan oikeusturvaa Devjatovskin testinäytteen käsittelyssä. Kansainvälinen yleisurheiluliitto antoi Devjatovskille vain kaksi tuntia ilmoittaa kirjallisesti, osallistuuko hän tai joku hänen edustajistaan B-näytteen avaamiseen.

Moukarinheittäjä Vadim Devjatovski kärysi urallaan kolmesti dopingista, mutta sai tuomion vain yhdestä kärystä. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani kommentoi perjantaina tapausta Yle Urheilulle. Hänen mukaan on ehdottomasti hyvä, että vanhoja näytteitä tutkitaan edelleen, mutta Karjalaisen tapausta hän pitää valitettavana.

– Olli-Pekka Karjalainen on meidän kaikkien silmissä jo nyt moraalinen MM-mitalisti. On hyvä, että tätä on selvitetty ja O-P tietää nyt itsekin, mistä kiikasti. On totta kai todella valitettavaa, että prosessivirheiden vuoksi CAS kääntyi tässä tapauksessa Devjatovskin puolelle. Ikävää, että näin kävi, Itani totesi.

– Päätös oli ihan ymmärrettävä urheilijan oikeusturvan kannalta, mutta toisaalta valitettava meidän suomalaisten kannalta, Itani näki.

Kansainvälistä yleisurheiluliittoa voi Itanin mukaan tästä aiheesta parjata ihan syystä. Hän kuitenkin muistuttaa, että kansainvälinen yleisurheiluliitto on viime vuosina tehostanut todella paljon antidopingtyötänsä.

– Kansainvälinen liitto on pistänyt prosesseja kuntoon ja tehostanut antidopingtyötä. Heillä on nykyään ihan täysin itsenäinen organisaatio johtamassa antidopingtyötä. Läpinäkyvyys on lisääntynyt ja taloudellisia resursseja on lisätty antidopingtyöhön.

Pettynyt Olli-Pekka Karjalainen poistumassa Helsingin olympiastadionilta MM-kisoissa 2005. Karjalainen sijoittui finaalissa viidenneksi, mutta myöhemmin ilmenneet dopingkäryt nostivat hänet hetkellisesti kolmanneksi. Pronssi karkasi kuitenkin urheilun ylimmässä oikeusasteessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Urheiluliiton puheenjohtajan mukaan on helpottavaa tietää, että tällaisia virheitä ei voi enää tapahtua.

– O-P:n tapauksen virhe on useiden vuosien takaa. Sen jälkeen, kun Athletics Integrity Unit (kansainvälisen yleisurheilun eettisen valvonnan keskus) perustettiin, ei tällaisia prosessivirheitä ole minun tietojeni mukaan tapahtunut. Olisi yllätys, jos tänä päivänä O-P:n tapauksen kaltainen virhe voisi tapahtua.

"Parempi näin kuin ei ollenkaan"

Vanhojen dopingnäytteiden uudelleenanalysointia ja tutkimista on SUL-pomo Itanin mukaan edelleen jatkettava.

– Tämä on ehdottomasti hyvä asia, koska tämä antaa nykyurheilijoille joissakin maissa vahvan pelotteen ja signaalin siitä, että käry saattaa käydä kymmenenkin vuoden päästä. Tämä on uskottavuuden kannalta hyvä asia.

– On tietysti mautonta, että useiden vuosien päästä mitaleita jaetaan uudelleen, koska se ei lämmitä urheilijoita samalla tavalla kuin palkintokorokkeella. Parempi kuitenkin näin kuin ei ollenkaan.

Itanin mukaan dopingvalvonta on Suomessa hyvällä tasolla, sillä urheilijoita ja yleisurheilijoita testataan kotimaassa eniten maailman väkilukuun suhteutettuna. Kansainvälisellä tasolla antidopingtyössä on Itanin mukaan edelleen kehitettävää.

– Suomessa urheilijan oikeusturva on koko ajan keskiössä. Olen todella ylpeä kotimaan antidopingtyöstä. Kontrastia pelisääntöjä noudattavien maiden ja joidenkin pelisääntöjä vähemmän kunnioittavien maiden välillä on edelleen olemassa. On suomalaisten puhtaiden urheilijoiden etu, että tästä päästään eroon.

Lue myös: