Suora

  • Urheiluruutu

Isä taisteli joukkueelle lisää talvivuoroja, kun kaksostytöt halusivat treenata enemmän – nyt TiPSin Sirenit ovat matkalla ammattilaiskentille, mutta ensin he haluavat juhlia SM-kultaa

Jalkapallon Kansallisen liigan mestaruus ratkeaa sunnuntaina. Kultamitaleista taistelevat TiPS ja Åland United.

Kansallinen Liiga
Oona Siren
Tikkurilan Palloseuran Oona Siren on ollut yksi kauden valopilkuista.Kansallinen Liiga / Kalevi Hämäläinen

Tästä vantaalaisesta autotallista ei löydy tilavaa perheautoa. Se ei mahtuisi sisälle, sillä kyykkytanko ja penkki varastavat heti huomion.

Hyllyjä eivät korista auton huoltoon tarvittavat työkalut tai varaosat. Kenkäkaupan kenkähyllyä muistuttavalla seinustalla roikkuvat kymmenet nappulakengät ja parit sileäpohjaiset futsal-kengät siisteissä riveissä.

Viereiseltä seinustalta löytyy lisää erikokoisia tötsiä, palloja, liivejä ja erikokoisia painoja. Auto seisoo tallin edessä pihalla.

Harvassa suomalaisessa perheessä jalkapalloon on panostettu niin paljon kuin Sireneillä.

Eikä nyt puhuta pelkästään tavarasta, vaan myös tunneista. Harjoitustunteja ei ole laskettu, kun koko kuusihenkinen perhe on pelannut ja elänyt jalkapallon mukaan.

– Futis on ollut todella tärkeä osa meidän perhettä, Emmi Siren myöntää.

– Puhumme me muustakin, mutta todella paljon jalkapallosta. Pelien jälkeen analysoidaan isän kanssa pelejä ja ennen otteluita isä antaa vinkkejä, miten kannattaa pelata, Oona Siren komppaa.

Oona siren
Oona Sirén johtaa Kansallisen liigan syöttötilastoa. Markku Ulander / Lehtikuva

Isä Olli Siren on paitsi kuskannut tyttöjä harjoituksiin ja peleihin tuhansia kilometrejä, myös valmentanut heitä kuusivuotiaasta. Pois hän jättäytyi vasta pari vuotta sitten, tyttöjen jo pelatessa liigatasolla. Uhraukset ovat kannattaneet, sillä Emmi ja Oona Siren ovat ikäluokkansa parhaimmistoa ja Suomen lupaavimpien jalkapalloilijoiden joukossa. Mutta ennen ulkomaille ammattilaiseksi lähtemistään he haluavat juhlia Suomen mestaruutta.

Tuhansia tunteja

Oona ja Emmi Sirenin kiinnostus jalkapalloa kohtaan syttyi jo varhain. Osa tuli todennäköisesti jo verenperintönä, sillä sekä isä että äiti olivat molemmat pelanneet.

– Meillä oli päiväkodissa futisturnaus ja siellä Emmi innostui ensin, että hän haluaa mennä futistreeneihin. Minä menin vasta viikon sen jälkeen, Oona Siren paljastaa.

Kaksoset eivät olleet ainoita Tikkurilan Palloseuran vuonna 2001 -syntyneiden joukkueessa, jotka olivat erityisen innostuneita jalkapallosta. Ikäluokan maajoukkueessa pelaavat Sirenien lisäksi Joanna Tynnilä, Jenna Topra ja Nora Lehto.

– En tiedä tarkkaan, mitä muut tekevät ja treenaavat, mutta luulen, että meidän pelaajat ovat vuosien saatossa treenanneet aika paljon enemmän, Olli Siren pohtii.

Kun kolme talvivuoroa tulivat, tytöt kysyivät, että mitäs tämä on. Ei tämä riitä, emme kehity. Sitten minä olen mennyt uikuttamaan, että pitäisi saada yksi vuoro lisää

Olli Siren

HJK:n A- ja B-junioreissa pelannut Siren ajautui joukkueen apuvalmentajaksi melko pian kaksostyttöjen harjoitusten alettua. Hän kiittelee seuraa, joka tarjosi valmentajavanhemmille ahkerasti erilaisia valmennuskursseja.

Siren ei suinkaan ollut joukkueen ainoa valmentajaisä, sillä esimerkiksi vuonna 2013 ikäluokan valmennusvastuun otti kotimaan kentillä pitkän peliuran tehnyt Petteri Kaijasilta, jonka Linda-tytär pelasi joukkueessa.

– Kun saimme Petterin mukaan, tekemisen taso on ollut sen jälkeen huippuluokkaa. Mutta kyllähän meille naureskeltiin ihan riittävästi vuosien saatossa, Siren sanoo.

Emmi Siren
Emmi Siren oli mukana alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisajoukkueessa Uruguayssa. Kuva ottelusta Saksaa vastaan ennen turnauksen alkua. AOP

Joukkueen yhteiset harjoitukset eivät kaksosille ja kaveriporukalle riittäneet, vaan kentälle lähdettiin myös virallisten harjoitusten ulkopuolella – käytännössä aina, kun vapaa-aikaa vain oli.

– Kyllä lahjakkuuttakin pikkuisen on, mutta tuo on tyttöjen omaa työtä, mitä he ovat tehneet. Tässä on treenattu todella paljon, Olli Siren huomauttaa.

Vastusta kaksoset saivat kentällä myös toisistaan.

– Muistan, että aina oli kilpailu, kumpi sai pompoteltua enemmän tai kumpi oppi jonkun tempun aikaisemmin, Emmi Siren myöntää.

Jossain perheessa saatetaan sanoa tytöille, että kannattaisi keskittyä enemmän opintoihin, mutta meidän perheessä uskotaan siihen, että meistä voi tulla ammattilaisia myös futiksessa.

Emmi Siren

Jos tytöt laittoivat koville toisensa, eivät valmentajatkaan päässeet helpolla.

– Kun kolme talvivuoroa tulivat, tytöt kysyivät, että mitäs tämä on. Ei tämä riitä, emme kehity. Sitten minä olen mennyt uikuttamaan, että pitäisi saada yksi vuoro lisää, Olli Siren paljastaa.

– Kun se vihdoin saatiin, hommasimme vielä viidennen vuoron jostain muualta salaa. Siihen päälle on hankittu vielä fysiikkavalmennukset ja muuta.

Joanna Tynnilä
TiPSin 2001-ikäluokasta nuorten maajoukkueessa on pelannut myös muun muassa Joanna Tynnilä. AOP

Emmi ja Oona Siren kertovat, että valmentaja-isästä on ollut vuosien aikana hurjasti apua, vaikka joskus kinaa olisikin tullut. Myös koko perheen suhtautuminen jalkapalloharrastukseen on ollut ratkaisevassa osassa kehitystä.

– Aina sai kyydin treeneihin ja ruoka oli aina pöydässä valmiina treenien jälkeen, Emmi Siren havainnollistaa.

Kaksostyttöjä on aina myös kannustettu tähtäämään jalkapallossa niin korkealle kuin mahdollista. Viimeistä vuottaan Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskelevat tytöt haaveilevat jalkapalloammattilaisuudesta ulkomailla.

– Jossain perheessa saatetaan sanoa tytöille, että kannattaisi keskittyä enemmän opintoihin, mutta meidän perheessä uskotaan siihen, että meistä voi tulla ammattilaisia myös futiksessa, Emmi Siren kertoo.

TiPS HJK
TiPS taistelee yhä Kansallisen liigan mestaruudesta. Toiseksi viimeisellä kierroksella HJK kaatui Myyrmäessä selvin 3–0-lukemin.Markku Ulander / Lehtikuva

– Vanhemmat kannattavat sitä 100-prosenttisesti, jos vain motivaatio riittää, Oona Siren komppaa.

Vielä motivaatio näyttää riittävän. Kyllästymisestä kysyttäessä Oona Siren ei kauaa mieti.

– Ei minulla ole oikeastaan ikinä ollut sellaista tunnetta. Ei vaan ole ollut. Futikseen ei ikinä kyllästy.

Seurahistorian ensimmäinen mitali

Petteri Kaijasilta nosti nuoren TiPSin pääsarjaan kaudeksi 2018. Toisella kaudellaan joukkue taisteli jo pronssimitaleista, mutta Åland United vei ne viimeisellä kierroksella nenän edestä.

Täksi kaudeksi valmennusvastuun otti Pauliina Miettinen, joka ei esittelyjä kaipaa. Nyt TiPS taistelee jälleen mitaleista ahvenanmaalaisia vastaan, mutta tällä kertaa panoksena on kirkkain mitali. Ennen päätöskierrosta joukkueet ovat tasapisteissä, mutta Åland Unitedilla on parempi maaliero. Mikäli ahvenanmaalaiset voittavat omassa ottelussaan Hongan, täytyisi TiPSin voittaa tällä hetkellä pronssimitaleissa kiinni oleva KuPS runsasmaalisesti.

TiPS kannattajat
Tikkurilan Palloseuran kannattajia on lähdössä myös Kuopioon kannustamaan joukkuetta. Kansallinen Liiga / Kalevi Hämäläinen

Jonkinvärinen mitali matkaa jokatapauksessa Tikkurilaan, sillä joukkue varmisti jo sijoituksensa kolmen parhaan joukossa – ensimmäistä kertaa seurahistoriassa.

– Sarja on ollut todella kova, ja kyllä mitalistakin voi olla aika ylpeä, Emmi Siren sanoo.

– Mutta halutaan totta kai kaikki todella paljon voittaa mestaruus. Se oli kauden alussa tavoite ja se halutaan saavuttaa, Oona Siren päättää.

Myös isälle sunnuntai on erityinen päivä eikä vain isänpäivän takia. Olli Siren jännittää katsomon puolella, kuinka hänen vuosia valmentamansa suojatit selviytyvät.

– Aika monen heistä olen tuntenut jo kuusivuotiaasta, ja lisäksi muutama on ollut pidempään mukana TiPSin 00-ikäluokasta. En osaa sanoin kuvailla, miltä se tuntuu.

Yle seuraa Kansallisen liigan päätöskierrosta sunnuntaina 8.11. kello 14.00.

Lue myös:

Åland United vakuuttavassa vireessä – mestaruustaistelu huipentuu kauden päätöskierrokselle

TiPS kaatoi HJK:n hernerokkasumun keskellä ja otti tärkeät pisteet Kansallisen liigan voittotaistossa: "Varmaan kauden paras peli"

Ode Fulutudilu pakeni Kongon levottomuuksien keskeltä ja joutui kodittomaksi – nyt MM-kisoissakin esiintynyt hyökkääjä jahtaa uransa ensimmäistä mestaruutta Suomessa

Kansallisen liigan mestaruus on kahden kauppaa, historiaa on jo tehty – TiPS varmisti ensimmäisen mitalin, Ahvenanmaalla cupin voittoa seurasi postimerkki

Pauliina Miettinen väsyi, kun voittamisesta tuli pakkomielle – nyt jalkapallon poikkeustapaus johdattaa joukkuettaan kohti suuryllätystä: "Meillä on mahdollisuus kaikkeen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat