Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

"Suomi antoi avaimet käteen" – asiantuntija avaa, miksi Venäjän nuorisotähdet löylyttivät Leijonia, myös Jukka Jalosen kritiikki vaikutti

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi perkaa Leijonien murskatappion Venäjän nuorten joukkuetta vastaan Helsingin EHT:lla ja kommentoi asetelmia viikonlopun otteluihin.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Leijonat Venäjä Helsingin EHT 5.11.2020
Leijonat jäi Venäjän nuorten jalkoihin myös kamppailupelaamisessa ottelun alussa.EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue palasi todella rumin lukemin kansainvälisiin otteluihin torstaina. Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkue pöllyytti Leijonia peräti maalein 6–2. Suomi oli aikuisten joukkueella liikkeellä, mutta pelkistä SM-liigapelaajista kasatussa joukkueessa oli kaksitoista ensikertalaista.

– Ottelu oli varmasti Suomen kokemattomalle joukkueelle opettavainen. Mutta kauttaaltaan ottelu jätti valjun kuvan Leijonien pelaamisesta, Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi kuvailee.

Venäjä meni avauserässä 3–0-johtoon. Avausmaali syntyi jo reilun minuutin pelin jälkeen.

– Varsinkin Leijonien pelivalmius oli ensimmäisessä erässä erittäin heikko. Venäjä oli todella nälkäinen ja yhtenäinen heti pelin alussa. He olivat joukkueena ja henkilökohtaisella tasolla parempia, Juujärvi kuvailee.

Ottelu oli Leijonille ensimmäinen kahdeksaan kuukauteen. Viimeksi Jukka Jalosen valmentama Leijonat oli nähty pelaamassa Ruotsin EHT:lla helmikuussa.

– Jalosen aikana on totuttu näkemään, että Leijonat on erittäin pelivalmis. Mutta nyt oli lyhyt valmistautumisaika turnaukseen ja siihen päälle varsin kokematon joukkue. Jalosen toivomaa totaalijääkiekkoa, jossa kontrolloidaan pelitapahtumia, ei nähty kuin lyhyt hetki toisessa erässä, Juujärvi toteaa.

Venäjä sai lisää virtaa Jalosen kritiikistä

Ennen turnausta päävalmentaja Jalonen kritisoi Venäjän jääkiekkoliittoa siitä, että he lähettävät Helsinkiin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen. Jalonen muistutti, että Euro Hockey Tourin turnaukset ovat aikuisten turnauksia. Venäjä ei taipunut vaatimuksiin lähettää aikuisten joukkuetta Helsinkiin.

Ottelun aattona Jalonen totesi vielä, että hänen mielipiteensä asiasta ei ole muuttunut. Samaan aikaan Jalonen sanoi, että Venäjän nuorten joukkue on varmasti kovatasoinen. Venäjän nuorten kovasta tasosta Jalonen puhui myös ottelun jälkeen.

Juujärvi uskoo, että Venäjän nuorten joukkue sai lisää virtaa pelaamiseen Jalosen ennen turnausta antamien kommenttien takia.

– Venäjä oli selvästi latautunut näistä puheista ja saanut lisää näyttämisen halua, Juujärvi toteaa.

Jukka Jalonen
Jukka Jalonen otti voimakkaasti kantaa ennen Helsingin EHT-turnausta, että Venäjän pitäisi laittaa turnaukseen aikuisten joukkue.Lehtikuva/Vesa Moilanen

Juujärven mukaan samaan aikaan Suomi sortui oman pelitapansa vastaisesti pahoihin henkilökohtaisiin virheisiin ja kiekonemenetyksiin. Suomi hävisi myös paljon 1vs1-kamppailuja ja luistelukilpailuja.

– Venäjältä tulee huippuyksilöitä yhä enemmän. Venäjällä oli taitavia pelaajia. Mutta heidän yksilö-osaamisensa korostui sen takia, että Leijonilla oli ongelmia pelivalmiudessa, henkilökohtaisessa suorittamisessa ja pelitavan repaleisuudessa. Suomi antoi vielä Venäjälle avaimet käteen pelata omilla vahvuuksilla ensimmäisessä erässä, Juujärvi sanoo.

– Toisessa erässä Suomi paransi kamppailupelaamistaan. 1vs1 -kamppailut päättyivät Suomelle. Leijonat puolustivat paremmin. He pystyivät hyökkäämään kiekolla pääosin varmemmin. Ei tullut niin paljoa karmeita menetyksiä. Mutta toisessa erässäkin tuli menetyksistä maaleja. Peli ratkesi hyvin pitkälti maaleihin, jotka tulivat kiekonmenetyksistä.

Torstain avausottelun jälkeen heräsi kysymys Helsingin EHT:n pelaamisen merkittävyydestä koronaviruspandemian aikana. Venäjällä on siis jalkeilla alle 20-vuotiaiden maajoukkue, joka valmistautuu vuodenvaihteen MM-kisoihin. Suomellakaan ei ole kahdentoista ensikertalaisen myötä jalkeilla paras joukkue.

Millaisen kuvan ottelu antoi ulospäin Helsingin EHT:n järkevyydestä?

– Suomelle tuli ainakin hyvä oppitunti siitä, missä mennään yksilöpuolella kansainvälisissä mittareissa. Meidän SM-liigan kärkipelaajia on valittu maajoukkueeseen, eikä voi sanoa heidän olleen yksilöinä Venäjän edellä, Juujärvi sanoo.

– Toiseksi nyt annettiin lähtölaukaus kohti jääkiekon MM-kisoja. Jalonen esikuntineen tekee hartiavoimin töitä, että joukkueen peli paranee viikonlopuksi. Tässä turnauksessa saadaan yksilöistä tietoa ja pystytään valmistamaan joukkuepeliä kohti MM-kisoja. En näe siinä mitään, miksi tästä turnauksesta ei voi ottaa näitä hyötyjä mukaan matkaan.

Suomi Venäjä EHT Helsinki 5.11.2020
Venäjältä nähtiin torstaina Helsingissä kuudessa maalissa kuusi eri maalintekijää.EPA-EFE/KIMMO BRANDT

"Suurin parannus lähtee yksilöistä"

Leijonat kohtaa Helsingin EHT:lla vielä Tshekin lauantaina. Sunnuntain perinteikkäässä isänpäiväottelussa vastaan luistelee Ruotsi.

Juujärvi odottaa näkevänsä sisuuntuneen Leijonien joukkueen torstain tappion jäljiltä.

– Turha miettiminen ja ehkä ylilataus jää pois ensimmäisen pelin jälkeen. Sieltä löytyy sitten yhteistyön jääkiekko varmasti. Jalosen valmennustiimi on varmasti hyvä kaivamaan sitä esiin ja kehittämään pelaamista. Tullaan näkemään sisuuntunut ja kamppailuvalmis Leijonat, joka pelaa hyvää yhteistyön jääkiekkoa. En epäile sitä hetkeään, Juujärvi sanoo

Asiantuntijan mukaan on mielenkiintoista myös nähdä, ketkä yksilöt pystyvät parantamaan otteitaan nopeasti torstain mahalaskun jälkeen.

– Suurin parannus lähtee yksilöistä. Ei riitä hyvä, eikä etenkään keskitason suorittaminen kansainvälisissä peleissä. Pitää saada huippusuoritusta esiin, Juujärvi toteaa.

Lue lisää:

Synkkä uutinen Ässille: Peter Tiivola loukkaantui – EHT-turnaus jää kesken

"Emme voi sille mitään, jos joku teistä ei ymmärrä" – Jukka Jalosta ärsytti kysymykset Venäjän nuorten selkäsaunasta Leijonille

Leijonille täystyrmäys! Venäjän nuorten joukkue kyykytti Suomea murskalukemin HelsingissäKiekkojuniorien vanhemmat eivät olleet uskoa silmiään Venäjällä, kun hurjat erot paljastuivat – kokenut valmentaja opasti: ”Pitäkää piposta kiinni!”

Nuorten Leijonien maaottelut peruuntuivat – Ruotsin joukkueessa koronatartuntoja

Valko-Venäjän urheiluväeltä karu esimerkki, miten Leijonien pelaajat olisivat vastuussa ihmiskohtaloista – maassa alkaa uusi yritys kammeta jääkiekon MM-kisat pois Minskistä

Jääkiekkoliitossa käytiin ennakkoon keskusteluja Helsingin EHT:n perumisesta – näin puheenjohtaja perustelee pelaamisen koronapandemian jyllätessä

Helsingin EHT-turnaus saa täystyrmäyksen valmentajalegendoilta: "Ei pitäisi pelleillä tällaisella asialla"

Jukka Jalonen kritisoi Venäjän EHT-päätöstä ja penäsi vastuullisuutta – myös JYPin ratkaisut ihmetyttivät leijonaluotsia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat