Hyppää sisältöön

Kulut laukkaavat ja kengät kuluvat – esteratsastuksen muhkeat rahapalkinnot ovat nyt jäissä, mutta hevoskaupassa liikkuu miljoonia

Esteratsastuksen maailmancupkausi peruttiin kokonaan koronaviruspandemian vuoksi.

Esteratsastus on ollut mukana Noora Forsténin elämässä koko ajan. Kuva: Imago Sport / AOP

Marraskuun alku toi ikäviä uutisia maailman esteratsastushuipuille, kun kilpakalenterin viimeistenkin maailmancupkisojen päälle vedettiin ruksit. Etukäteen oli päätetty, että jos Länsi-Euroopan liigassa ei pystytä hyppäämään kolmea osakilpailua, perutaan koko maailmancupkausi.

Helsingin osakilpailu peruttiin jo varhain keväällä. Tämä tarkoitti sitä, että Helsinki Horse Show'n komea 35 vuoden perinne päättyi. Mutta kenties vain toistaiseksi?

– Täällä päässä ei ole varaa tunteilla. Heti toukokuussa kun teimme päätöksen Horse Show'n perumisesta, on fokus ollut täysillä jo lokakuuhun 2021, kertoo Horse Shown toinen isä ja tapahtuman toimitusjohtaja Tom Gordin.

Horse Show on tuonut vuosittain Suomeen suuren määrän lajin olympiavoittajia ja maailmanmestareita. Tapahtuman kulubudjetti on kasvanut 1,7 miljoonaan euroon ja palkintorahaa jaetaan pitkän viikonlopun aikana yhteensä 450 000 euroa. Maailmancupin osakilpailuvoittaja kuittaa 70 000 ja Helsinki GP:n 30 000.

– Lamavuosien aikana opittiin nöyräksi. Sitä oli pakko mennä lakki kourassa pyytämään apua kaupungilta ja ministeriöltä. Onneksi he ovat nähneet suurtapahtuman arvon. Viime vuonna yleisöä kävi yli 50 000 ja suurin rahakertymä, yli 700 000, tuli sitä kautta. Tapahtumaa on mahdoton järjestää ilman yleisöä, Gordin huokaa.

Hevosten hinnat karanneet urheilijoilta

Jos ovat olleet tapahtumajärjestäjät vaikeuksissa, sitä ovat myös lajin ammattilaiset. Kun maailmancupkalenteri tyhjeni, ovat huiput keskittyneet kisaamaan pienemmissä kisoissa Euroopassa. Niissä palkintorahat eivät ole maailmancupin tasoa, mutta lajin kannalta tärkeää onkin hevosten jatkuva kouluttaminen.

– Kun kaikki kilpailutoiminta keskeytettiin keväällä Euroopassa, stoppasi myös hevoskauppa kuin seinään. Onneksi notkahdus oli kuitenkin hetkellinen, sillä hevoskauppa on kuitenkin pääasiallinen tulonlähde kaikille kilparatsastajille, kertoo Noora Forstén, yksi menestyneimmistä suomalaisratsastajista.

Mikael Forstén on edelleen ainoa suomalainen, joka on yltänyt maailmancupin osakilpailuvoittoon. Kuva: Esa Fills / Yle

Forstén on napsinut uransa aikana Helsingin pääluokista muun muassa kolmos- ja nelossijat. Välillä hän on ollut äitiyslomalla, mutta esteratsastus on ollut elämässä mukana koko ajan. Tällä hetkellä Forsténin pariskunnan eli Nooran ja ratsastajainliiton puheenjohtajan Mikaelin kilpahevoset ovat nelinkertaisen olympiavoittajan Ludger Beerbaumin tallilla Saksassa. Perheen koti on Suomessa, mutta molemmat matkustavat Euroopassa kisaamassa.

– Valmiiden GP-tason ratsujen hinnat ovat karanneet pilviin. Urheilijoilla ei ole mitään mahdollisuuksia ostaa niitä. Oikeastaan ainoa keino päästä kisaamaan maailmancuptasolle, on kouluttaa itse sen tasoinen ratsu, sanoo itseään puoliammattilaiseksi kutsuva Mikael.

Hän on edelleen ainoa suomalainen esteratsastaja, joka on yltänyt maailmancupin osakilpailuvoittoon.

Ökyrikkaat arabit, sekä ammattisijoittajat ovat pistäneet viime vuosina kultalusikkaansa innokkaasti hevosurheiluun. Omistajat valitsevat, kenen käyttöön ratsunsa antavat. Nykyisestä kilparatsujen hintatasosta kertoo jotain se, että tälläkin hetkellä viiden miljoonan tarjoukset saattavat jäädä pöydälle lojumaan. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan parhaista hevosista on maksettu reilusti yli 20 miljoonaa. Lupaavasta nuoresta hevosesta hintalappu on jotain 100 000 ja 200 000 väliltä.

Takuuta menestyksestä ei tietenkään ole.

– Yhden hevosen kuluihin menee noin kaksi tuhatta euroa kuussa, kun lasketaan mukaan valmentajat, kengitykset, ruoat, hoitajat jne. Tämä on siinä mielessä kuin lottoa. Yhdellä oikealla saattaa saada todella paljon, mutta väärillä niitä kuluja vain kertyy paljon, Mikael naurahtaa.

Forsténin pariskunnalla on tällä hetkellä ratsastuksessa kahdeksan nuorta lupausta, joista osalla voi olla potentiaalia jopa viiden tähden tasolle.

– Tuossa muutaman vuoden päästä olisi vähän kuin koti EM-kisat Saksassa, lähellä Beerbaumeja. Tavallaan se houkuttaa kyllä, Mikael hymyilee.

Lue myös:

.
.