1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Kansallinen liiga

Åland United vai TiPS? Näin ratkeaa Kansallisen liigan huippujännittävä mestaruustaisto

Jalkapallon Kansallinen liiga on säilynyt jännittävänä aina viimeiselle kierrokselle asti. Niin mestari kuin karsijakin ratkeaa vasta päätöskierroksella. 

TiPS ja Åland United kohtasivat Suomen cupin finaalissa lokakuussa. Kuva: AOP/ Juha Tamminen

Tänään jalkapallon Kansallisessa liigassa pelataan kauden tärkeimmistä pisteistä. Tasapisteissä olevat Åland United ja TiPS haluavat molemmat kaulaansa kirkkaimmat mitalit, mutta joutuvat molemmat tahollaan taistelemaan vieraskentillä voitosta tosissaan.

Åland Unitedin maaliero on viisi maalia parempi. Se merkitsee, että mikäli Åland United vain voittaa viimeisen ottelunsa, on se mestari, ellei TiPS onnistu voittamaan KuPSia runsasmaalisesti.

Sarjakärki Åland United on tehnyt 32 maalia ja päästänyt omiinsa vain yhdeksän eli vähiten koko sarjassa. Se ei ole ihme, sillä Åland Unitedin maalia vahtii Helmareistakin tuttu Anna Tamminen, jonka edessä puolustuksessa uurastavat niin ikään maajoukkuepelejä pelanneet Anna Westerlund ja Tiia Peltonen. Ahvenanmaalaiset kohtaavat päätöskierroksella Espoossa hyvävireisen Hongan.

Jompi kumpi joukkueista juhlii tänään mestaruutta. Kuva Suomen cupin finaalista lokakuulta. Kuva: AOP/ Juha Tamminen

Espoolaiset ovat voittaneet syyskuun TPS-tappion jälkeen kaikki neljä seuraavaa otteluaan ja iskeneet neljässä ottelussa 14 maalia. Varsinkin kapteeni Milla Punsarin osumia on kelvannut katsella hidastuksina.

Helpolla Honka ei siis Åland Unitedia päästä – eikä vähiten siksi, että se taistelee itse vielä pronssimitalista.

Toisaalta vahvassa vireessä on myös Åland United. Myös sen edellinen tappio on HJK:ta vastaan samaiselta syyskuun kierrokselta. Ahvenanmaalaiset ovat voittaneet neljä viimeistä otteluaan, joista yhdessä ratkaistiin Suomen cupin voitto.

Åland Unitedin voitto vie TiPSin ahtaalle

Tikkurilan Palloseura kohtaa Kuopiossa pronssimitaleissa kiinni olevan KuPSin. Vantaalaiset ovat hävinneet Kansallisessa liigassa vain kertaalleen – Åland Unitedille. Ahvenenanmaalaisille se hävisi myös reilu kuukausi sitten Suomen cupin loppuottelussa.

KuPSin hyökkäys on kuitenkin tehnyt tylyä jälkeä pitkin kautta. Maalipörssin voiton vievä Gentjana Rochi on iskenyt tällä kaudella jo 16 osumaa. Aino Kröger on hyvänä kakkosena 11 maalilla. Kymmenen parhaan pistenaisen joukkoon mahtuu myös Lavdije Begolli, joka on osunut kuudesti.

Gentjana Rochi johtaa maalipörssiä 16 osumalla. Kuva: Tomi Hänninen

Myös TiPSiltä löytyy maalintekijöitä ja taitoa. Nora Lehto johtaa joukkueen maalitilastoa seitsemällä osumalla. Edellisessä vantaalaisten 3–0-voittoon päättyneessä HJK-ottelussa myös joukkueen viime kauden maalitykki Jenna Topra osui kahdesti.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen Tikkurilassa elokuussa päättyi TiPSin tiukkaan 2–1-voittoon. Tällöin vasta 17-vuotias Jenni Huttunen iski voittomaalin aivan lisäajan loppuhetkillä.

Mestaruuteen TiPS tarvitsee hieman Hongan apua, sillä mikäli Åland United voittaa, tarvitsisi TiPS murskavoiton.

Mikäli Åland United pelaa tasan, TiPS on voitolla mestari. Jos Åland United häviää, riittää TiPSille tasapelikin.

Mestaruus olisi TiPSille historian ensimmäinen. Seurahistoriaa joukkue teki jo varmistaessaan ensimmäisen mitalinsa.

Åland United tavoittelee puolestaan seurahistorian ensimmäistä tuplamestaruutta.

Pronssijoukkue ja karsija ratkaisematta

Kaikkiaan kolmella joukkueella on yhä mahdollisuus pronssille: mestariehdokkaiden vastustajien lisäksi pronssimitaleista kamppailee vielä HJK. Klubi on viidentenä tasapisteissä (30) Hongan kanssa, mutta sillä on heikompi maaliero. HJK haluaa varmasti päättää kautensa voittoon, sillä se on hävinnyt kolme edellistä otteluaan. Viimeisin tappio tuli Mestarien liigan karsinnoissa Islannissa keskiviikkona, kun Valur vei voiton selvin 3–0-lukemin.

Klubilla on tiukka peliputki, sillä se pelaa sunnuntaina kolmannen ottelunsa kymmenen päivän sisään.

HJK ja Honka ovat molemmat kahden pisteen päässä KuPSista.

Myös häntäpäässä riittää jännitettävää, sillä kaikkiaan kolmella joukkueella on mahdollisuus joutua vielä karsintaan.

Tällä hetkellä Ilves on karsijan paikalla 13 pisteellä. Joukkue olisi kaivannut kipeästi ykköstykkiään Roosa Tuomista, jonka kausi päättyi elokuussa polvileikkaukseen. Tuomista ei ensi kaudella joka tapauksessa Ilves-paidassa nähdä, sillä hän teki sopimuksen HJK:n kanssa.

PK-35 Vantaa hallitsi naisten kotimaista jalkapalloa 2010-luvulla. Viime kausi meni kuitenkin Ykkösessä. Kuva: AOP

Ilves on hävinnyt 17 ottelusta 12, mutta edellisellä kierroksella se onnistui kukistamaan PK-35 Vantaan 4–1. Viimeisellä kierroksella se kohtaa PK-35 Helsingin.

2010-luvulla kotimaista liigaa hallinneen vantaalaisjoukkueen viime viikot ovat olleet tuskaiset. Joukkue on hävinnyt kuusi viimeisintä otteluaan ja edellinen voitto on elokuun lopulta PK-35 Helsingistä. Pisteitä vantaalaiset ovat onnistuneet kaapimaan 17 ottelusta 15. Viimeisessä ottelussa joukkue kohtaa kuitenkin sarjajumbo TPS:n, joka hakee varmuudella vauhtia ensi kaudella Ykkösestä.

Loppukautta kohden petrannut JyPK on toistaiseksi turvassa 16 pisteellä.

Jyväskyläläisten vahvuuteen heinäkuussa palannut Henna Honkanen on osunut kymmenessä ottelussa kahdeksan kertaa, mikä oikeuttaa maalipörssin neljänteen sijaan.

JyPKin maaliero on kuitenkin heikompi kuin Ilveksellä, joten mikäli PK-35 Vantaa ja Ilves voittaisivat omat ottelunsa ja JyPK taipuisi päätöskierroksella Klubille, olisi sen mahdollista joutua vielä karsimaan.

JyPKin ja HJK:n edellinen kohtaaminen päättyi jyväskyläläisten 2–0-voittoon elokuussa.

Yle seuraa Kansallisen liigan päätöskierrosta. Pääotteluna Honka-Åland United TV2:ssa ja Areenassa kello 13.45 alkaen.

Lue myös:

Isä taisteli joukkueelle lisää talvivuoroja, kun kaksostytöt halusivat treenata enemmän – nyt TiPSin Sirenit ovat matkalla ammattilaiskentille, mutta ensin he haluavat juhlia SM-kultaa

Åland United vakuuttavassa vireessä – mestaruustaistelu huipentuu kauden päätöskierrokselle

Kansallisessa liigassa pahasti pettynyt HJK lähtee pelastamaan kauttaan Mestarien liigan karsintoihin: "Haluamme menestyä ja näyttää meidän oikeaa osaamista"

TiPS kaatoi HJK:n hernerokkasumun keskellä ja otti tärkeät pisteet Kansallisen liigan voittotaistossa: "Varmaan kauden paras peli"

Ode Fulutudilu pakeni Kongon levottomuuksien keskeltä ja joutui kodittomaksi – nyt MM-kisoissakin esiintynyt hyökkääjä jahtaa uransa ensimmäistä mestaruutta Suomessa

Kansallisen liigan hurjavireinen maalitykki Rochi jatkaa KuPSissa: "Uskon, että paras on meillä vielä edessä"

Kansallisen liigan mestaruus on kahden kauppaa, historiaa on jo tehty – TiPS varmisti ensimmäisen mitalin, Ahvenanmaalla cupin voittoa seurasi postimerkki