Suora

  • Monte Carlo, live EK 1
  • Naisten normaalimatka, Anterselva

Erkka Westerlundilta synkkä ennuste jääkiekon SM-liigasta – tuomitsee jyrkästi valmentajien poikkeukselliset lomautukset: "Ei osoita arvostusta"

Erkka Westerlund uskoo, että valmentajalomautukset voitaisiin välttää paremmalla keskusteluyhteydellä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Erkka Westerlund, Jokerit
Erkka Westerlund toimii Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry:n hallituksen puheenjohtajana. Tomi Hänninen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen menestysluotsi Erkka Westerlund arvioi, että SM-liigassa nähdään lisää valmennusjohdon lomautuksia tällä kaudella.

SM-liigajoukkueista jo JYP ja viimeisimpänä SaiPa ovat joutuneet lomauttamaan valmennusjohtonsa määräajaksi joulukuun loppuun asti koronaepidemian aiheuttaman tilanteen takia. Esimerkiksi SaiPassa Tero Lehterän paikan ottaa seuran alle 20-vuotiaiden päävalmentaja Ville Hämäläinen.

– Minulla on tuntuma, että yt-neuvottelut tulevat koskettamaan lähes kaikkia SM-liigaseuroja tämän kauden aikana, Westerlund alleviivaa puhelimessa.

Yle Urheilun syksyn aiempien haastattelujen perusteella moni SM-liigaseura on isoissa talousongelmissa, koska epidemian takia ottelutuotot ovat vähentyneet merkittävästi. Tämän takia esimerkiksi JYP ja SaiPa ovat joutuneet lomauttamaan valmennuksen. Tällä viikolla Jukurit aloittaa valmennusta koskevat neuvottelut.

Valmentajien lomauttaminen on täysin poikkeuksellista jääkiekon SM-liigassa. Koronaviruspandemian runteleman taloustilanteen vuoksi määräaikaisen työntekijän lomauttaminen on lain mukaan mahdollista ainakin tämän vuoden loppuun asti.

Westerlund korostaa, että tähän tilanteeseen ei saisi päätyä.

– Valmentajalla on iso merkitys joukkueen menestykseen. Nämä valmentajien lomautustoimenpiteet eivät osoita arvostusta, mitä valmennus tässä tilanteessa ansaitsee.

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi arvioi aiemmin, että JYPin lomautettu valmennusjohto ei palaa enää samoihin tehtäviin seurassa.

"Valmentajat ovat halukkaita neuvottelemaan"

Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry:n hallituksen puheenjohtajana toimivan Westerlundin mielestä parempia ratkaisuja olisi mahdollista saada parantamalla keskusteluyhteyttä.

– Luulen, että jos seurajohto ja valmentajat keskustelisivat paremmin, niin he löytäisivät yhdessä mielekkäämpiä ratkaisuja. Ja siten, että seurat pysyisivät elossa, eikä tulisi konkursseja.

Westerlund kertoo, että on tietoinen keskusteluista, mitä seurojen työnantajien ja työntekijöiden on välillä käyty.

– Kyllä valmentajat ymmärtävät tilanteen, missä olemme. Ei siellä puhuta tämän hetken työpaikoista, vaan myös tulevaisuudesta. Valmentajat ovat halukkaita neuvottelemaan ja kantamaan kortensa kekoon tässä tilanteessa.

Westerlundin mukaan lomautetuilla valmentajilla on silti parempi tukiverkko kuin pelaajilla. SAVAL ry tarjoaa valmentajille ammatillista edunvalvontaa ja taloudellista turvaa.

– Pelaajat ovat turvattomammassa asemassa.

Arvostetaanko Suomessa mielestäsi valmennusta ylipäätään tarpeeksi?

– Suomessa on paljon varaa parantaa arvostusta ja sitä kautta valmennusosaamista. Se on meidän kriittinen tekijä, mikä on valmennuksen laatu. Kokonaisjärjestelmässä on paljon parannettavaa. Mutta sitä ei kannata liikaa sekoittaa tähän koronatilanteeseen.

Iltalehti kertoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että Erkka Westerlund on ehdolla Olympiakomitean hallitukseen. Westerlund vahvisti tiedon Yle Urheilulle.

Lue myös:

SaiPa joutui koviin ratkaisuihin – valmennus ja urheilujohto lomautetaan

Asiantuntija ei usko, että lomautettu päävalmentaja palaa JYPin liigajoukkueen ruoriin tammikuussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat