Hyppää sisältöön

Koronatartunnat lähtivät kasvuun Norjassa – hallituksen linjaukset voivat pakottaa perumaan hiihdon maailmancupin kisat Lillehammerissa

Norjan hallitus ei ole toistaiseksi antanut lupaa Lillehammerin maailmancupin järjestämiselle.

Lillehammer on yksi kansainvälisen hiihtokalenterin perinteisimmistä kilpailupaikoista. Kuva: EPA-EFE/Terje Bendiksby

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupeista mäkihypyn on tarkoitus alkaa ensimmäisenä, kun Puolan Wisla isännöi kahta miesten mäkikisaa 20.–22. marraskuuta. Viikkoa myöhemmin Ruka kerää lajiperheen yhteen eli mäkihyppääjät saavat seuraa yhdistetyn urheilijoista ja maastohiihtäjistä.

Samalla kolmen lajin sapluunalla pitäisi kilpailla myös 3.–6. joulukuuta Norjan Lillehammerissa, mutta kun h-hetkeen on enää kolme viikkoa, tapahtuman kohtalo on edelleen auki.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS lanseerasi täksi kaudeksi säännön, jonka mukaan kisajärjestäjien on varmistettava 30 päivää ennen kisojen alkua, pystyvätkö he toteuttamaan tapahtumansa. Toistaiseksi Lillehammer on joutunut hakemaan lykkäystä kaksi kertaa.

Syynä ovat Norjan hallituksen tiukentamat koronarajoitukset. Norjassa ilmenneet koronatartunnat ovat olleet viime viikkoina kasvussa: päiväkohtaiset tartuntamäärät pyörivät kuukausi sitten yli sadassa, mutta marraskuussa lukemat ovat olleet luokkaa 500–700.

Rukan tavoin myös Lillehammerin tapahtumajärjestäjät loivat kolme viikkoa sitten suunnitelman kuplasta, jossa urheilijat eivät ole tekemisissä paikallisen väestön kanssa. Järjestelyistä vastaavan Lillehammerin olympiapuiston toimitusjohtajan Per-Olav Andersenin mukaan tämä suunnitelma ei ole enää riittävä Norjan hallitukselle.

– Tällä hetkellä en osaa sanoa, miten tässä käy. Tämä on todella vaikeaa, Andersen sanoo Yle Urheilulle.

Andersenin mukaan Norjan urheilujärjestöt kokoustivat hallituksen kanssa maanantaina. Lillehammerin maailmancup on hiihtourheilulle merkittävä tapahtuma, mutta kokonsa puolesta suurempi jännitys kohdistuu käsipalloon. Norjan on tarkoitus emännöidä Tanskan kanssa naisten EM-käsipalloa 3. joulukuuta alkaen. Vuonomaan kisakaupunkeina ovat Oslo, Trondheim ja Stavanger.

Niin käsipallo- kuin hiihtojärjestäjät hakevat hallitukselta poikkeuslupaa, jolla urheilijat voisivat välttää kymmenen päivän karanteenin saapuessaan Norjaan.

Andersenin mukaan molemmilla järjestäjillä on luvassa unettomia öitä.

– Norjan hallitus ja terveysviranomaiset ovat sanoneet antavansa lopullisen vastauksen mahdollisesti ensi viikolla.

Kaikille omat huoneet

Andersenin mukaan Norjan hallitus ilmoitti alkuviikosta Lillehammerin järjestäjille, että sen on hankittavat oma huone jokaiselle urheilijalle, valmentajalle ja huoltohenkilölle, henkilökuntaa unohtamatta. Esimerkiksi Rukalla joukkueen sisäiset yhteismajoitukset ovat sallittuja.

– Viime viikko vaikeutti tilannettamme, Andersen sanoo ja viittaa koronatartuntoihin, joita kertyi Norjassa yli 4 000.

Toimitusjohtaja kuvailee tilannetta tulenaraksi. Keskiviikkona Norjan miesten jalkapallomaajoukkueen piti kohdata Israel ystävyysottelussa Oslossa, mutta ottelu peruttiin vain muutamaa tuntia ennen aloituspotkua Israelin joukkueessa ilmenneen koronatartunnan takia.

Lillehammerissa olisi tarkoitus käydä 3.–6. joulukuuta kaksi naisten mäkihyppykisaa, kaksi yhdistetyn kisaa niin miehissä kuin naisissa sekä kolme miesten ja naisten maastohiihtokisaa, sprintit, yhdistelmäkisat ja viestit.

– Tarvitsemme jotain viihdykettä, jotain valonpilkahduksia tähän aikaan vuodesta, kun on muutenkin pimeää.

– Terveys menee kuitenkin aina edelle, Andersen sanoo.

Lue lisää: