Hyppää sisältöön

Miten Olympiakomitea voi vaikuttaa miljardien eurojen arvoiseen ongelmaan? Näin puheenjohtajaehdokkaat vastasivat Ylen tentissä

Liikkumattomuus on suuri kansanterveydellinen ongelma Suomessakin. Asiaa puivat Ylen tentissä Ilkka Kanerva, Sari Multala, Susanna Rahkamo ja Jan Vapaavuori.

Miten Olympiakomitea voi vaikuttaa siihen että suomalaiset liikkuvat enemmän?
Miten Olympiakomitea voi vaikuttaa siihen että suomalaiset liikkuvat enemmän?

Viime vuosina on puhuttu Suomessakin yhdestä suuresta kansanterveydellisestä ongelmasta, eli liikkumattomuudesta. Urheilusanomat kertoi vuonna 2015, että ongelman hintalappu lasketaan miljardeissa euroissa. (siirryt toiseen palveluun)

Liikkumisen lisääminen ja liikkumattomuuden yhteiskunnallisten kustannusten vähentäminen ovat myös Olympiakomitean strategiassa.

Asia nousi esille myös Ylen tentissä, jossa keskustelivat kaikki Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat Ilkka Kanerva, Sari Multala, Susanna Rahkamo ja Jan Vapaavuori.

Tentissä kysyttiin: Miten Olympiakomitea voi vaikuttaa siihen että suomalaiset liikkuvat enemmän?

– Liikkumisen pitää olla innostavaa. Ihmiset tekevät sitä, mitä ne haluavat tehdä. Meidän pitää mahdollistaa, että ihmiset voivat tehdä intohimoisia asioita. Sen takia on hienoa, että meillä on laaja kattaus erilaisia toimijoita ja jäsenjärjestöjä, Susanna Rahkamo muotoili.

–He liikuttavat intohimoisesti sellaisia järjestöjä, jotka harrastavat jotain tiettyä lajia. Tätä meidän pitää mahdollistaa. Olympiakomitean tehtävä on mahdollistaa mahdollisimman laajasti erilaisia liikuntamahdollisuuksia. Liikkuminen tapahtuu ruohonjuuritasolla.

– Liikkumattomuus on ehdottomasti merkittävin liikuntapoliittinen ongelma melkein koko maailmassa ja myös Suomessa. Olympiakomitean pitää ottaa liikkumattomuudesta vahvempi ote, jotta Olympiakomitea voi uskottavasti olla koko suomalaisen liikunta- ja urheilukulttuurin ylin edunvalvoja. Lisäksi näin se voi turvata oman asemansa, kun rahoitusta jaetaan, Jan Vapaavuori sanoi.

– Olympiakomitean rooli on toisaalta arvojohtaja ja toisaalta toimija, joka kannustaa lajiliittojaan ja sitä kautta seurojaan ottamaan isompi rooli tämäntyyppisissä asioissa. Meillä on erittäin hyviä esimerkkejä, kuten Helsingin Jalkapalloklubi ja Tampereen Pyrintö, He tekevät käytännön työkykyä ylläpitävää toimintaa tavalla, joka aidosti auttaa hoitamaan tätä ongelmaa.

Ilkka Kanerva nostaa vastauksessaan esimerkin verotuksesta.

– Miksi pienten lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen kustannuksia ei voisi sisältää kotitalousvähennykseen? Se auttaisi varmuudella hyvin isoa joukkoa perheitä ja tukisi, että lapsi pysyisi rakastamansa liikunnan piirissä, Ilkka Kanerva sanoi.

– Olen itse ehdottanut muun muassa sitä, että laitetaan äitiyspakkaukseen pallo. Tutkimusten mukaan tärkein tekijä liikuntatottumusten syntymisen on omien vanhempien kanssa yhdessä tehty liikunta. Pallo auttaisi vuorovaikutukseen ja antaisi välinen. Toinen asia on neuvolat. Siellä pitäisi jokaiselle vanhemmalle kertoa, että lähtekää yhdessä liikkeelle. Se on itselle hyväksi, mutta erityisesti lapselle hyväksi, Sari Multala totesi.

Olympiakomitean uusi puheenjohtaja valitaan 21. marraskuuta.

Lue lisää:

Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat yksimielisiä: Suomen ei pitäisi boikotoida Pekingin olympialaisia

Katso tallenne: Suomalaisen urheilun ykköspestin hakijat Ylen tentissä – esillä muun muassa urheilun rahoitus seuratoiminta ja huippu-urheilun tilanne