Asiantuntija ennustaa Huuhkajien uusille sankareille hienoa tulevaisuutta maajoukkueessa – tällainen vaikutus Ranska-voitolla on seuraaviin tosipeleihin

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen myönsi Ranskan olleen vaisu, mutta kiitteli Suomen tasapainoista ja tiivistä puolustuspelaamista keskiviikkoillan sensaatiovoitossa.

Maalintekijä Onni Valakari (vas.) juhlii Nicholas Hämäläisen kanssa Suomen 2–0-maalia Ranska-ottelussa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Huuhkajien sensaatiomainen 2–0-voitto Ranskan vieraana Pariisissa vakuutti Yle Urheilun asiantuntijan Olli Huttusen. Historiaa ensimmäisellä Ranska-voitollaan tehnyt Suomen joukkue teki tempun, johon harva uskoi.

– Suomi pelasi joukkueena, jokainen piti paikkansa, eikä heikkoja lenkkejä ollut. Taktinen puolustuspelaaminen onnistui erinomaisesti, eikä Ranska saanut montaa laukausta maalia kohti. Ranskalta odotettiin huomattavasti enemmän.

– Keskityksiä tuli, mutta tiivis puolustus onnistui rangaistusalueella onnistui hoitamaan tilanteet. Suomen työmäärälle täytyy nostaa hattua, Huttunen tuumi.

Ranska piti palloa ottelussa 68-prosenttisesti ja maalintekoyrityksiä oli 23 Suomen kuutta vastaan. Laukaukset satelivat kuitenkin pääasiassa ohi maalin, sillä Jesse Joronen joutui torjuntatöihin vain neljästi. Suomen tehokkuus hyökkäyspäässä oli täydellistä, sillä ensikertalaisten Marcus Forssin ja Onni Valakarin osumat avausjaksolla puolen tunnin molemmin puolin olivat Huuhkajien ainoat laukaukset maalia kohti.

Brentfordia edustava Forss on onnistunut alkukaudella Englannin Mestaruussarjassa maalaamaan neljästi, ja myös Pafos FC:n Valakari on saanut Kyproksen pääsarjassa verkon heilumaan viime viikkoina. Onnistumiset ruokkivat Huttusen mukaan lisää onnistumisia myös maajoukkueen puolella.

– Molemmilta aivan loistava sisääntulo kansainvälisiin kuvioihin, ja tuskin Ranska heistä oli kuullut. Pojat tekevät maaleja omissa sarjoissaan, ja he näyttivät, että se heillä oleva kyky riittää maalintekoon huippumaitakin vastaan. He ovat hiljaisia miehiä kentän ulkopuolella, mutta täyttä dynamiittia kentällä.

– He tulevat olemaan tiiviisti kuvioissa myös tulevaisuudessa, Huttunen arvioi.

"Bulgariassa hätkähdetään"

Suomi matkustaa Pariisista torstaina Sofiaan, jossa se kohtaa sunnuntaina Kansojen liigan vierasottelussa Bulgarian. Huttunen uskoo, että Suomen jo valmiiksi korkealla ollut itseluottamus vankistui entisestään, kun hallitseva maailmanmestari kaatui vieraskentällä.

– Tällainen tulos antaa hyvän mielen, ylimääräinen puristus jää pois ja valmistautuminen seuraavaan otteluun menee huomattavasti leppoisammin. Tulos ruokkii varmasti positiivisuutta tuleviin peleihin.

Suomi peluutti Ranskan tavoin ottelussa ihanneavauskokoonpanosta poikkeavia pelaajia, ja tärkeimmät pelaajat saivat lepoa. On mahdollista, että kukaan Suomen avauksessa olleista pelaajista ei avaa sunnuntaina. Huttunen näkee ottelulla olleen positiivisen vaikutuksen.

– Välipäiviä on kolme, ja juuri kukaan ei ole Sofiassa avauksessa. Toisella jaksolla Suomen ykkösnyrkin pelaajia tuli kentälle, mutta se kävi heille hyvästä harjoituksesta. Kaikki ovat hyvin valmistautuneita tuleviin peleihin, ja näkisin tilanteen olevan ihan hyvä.

Suomi kohtaa seuraavaksi Kansojen liigan vierasottelussa Bulgarian. Kuva: AFP / Lehtikuva

Puolaa vastaan lokakuussa kokoonpanon rukkaaminen kokemattomampaan suuntaan johti heikkoon peliesitykseen ja selvään 1–5-tappioon. Tällä kerralla esimerkiksi Forss ja Valakari nostettiin suoraan avauskokoonpanoon, ja se kannatti.

– Se oli ehkä pieni yllätys, että molemmat olivat avauksessa, mutta pisteet valmennukselle siitä, että he uskalsivat luottaa. Tällaisissa peleissä pelaajia mitataan, ja kaikki nostivat osakkeitaan. Tulevissa peleissä kentälle voi heittää ketä vain, Huttunen näkee.

Forssin ja Valakarin vahvan debyytin jälkeen kisa ja keskustelu EM-kisajoukkueen pelipaikkojen ympärillä tiivistyvät entisestään. Uudet haastajat tuovat piristystä kaikkien arkeen.

– Tätähän se urheilu on, että aina tulee uusia haastajia. Aina on joku pois tai pelikiellossa, ja on tervettä, että nuoret tulevat haastamaan. Forssia on jo odotettu hyökkäyspäähän tuomaan kilpailua, ja hän antoi vahvat näytöt.

Bulgaria voitti niin ikään oman harjoitusottelunsa keskiviikkona, mutta vastustaja oli raskaan sarjan sijaan höyhenosastoa. Piskuinen Gibraltar kävi Sofiassa taipumassa 0–3.

Pariisin tulos on Huttusen mukaan taatusti huomioitu vain yhden pisteen neljästä ottelusta keränneen lohkojumbon leirissä. Ranskan edellinen kotitappio oli maaliskuulta 2018 Kolumbiaa vastaan.

– Kyllä siellä hätkähdetään, että Suomi on hakenut Ranskasta vierasvoiton, jollaista sieltä ei juuri kukaan ole pystynyt hakemaan. Bulgaria on pallotaitava, näppärä ja osittain nopeakin, mutten epäile, etteikö Suomi pystyisi sieltä voittoa hakemaan. Niin korkealla joukkueen itseluottamus on tällä hetkellä.

Lue myös: