Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus hylkäsi Elias "Jamppi" Olkkosen kanteen – CS:GO-tähden pelikielto pysyy voimassa toistaiseksi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus totesi ratkaisussaan, ettei sillä ole toimivaltaa käsitellä Olkkosen pelijättiä vastaan nostamaa kannetta.

Elias "JamppI" Olkkosen pelikielto pysyy voimassa toistaiseksi. Kuva: ENCE

Suomalaisen Counter-Strike: Global Offensive -videopelin tähtipelaajan Elias "Jamppi" Olkkosen pelijätti Valvea vastaan nostama kanne on hylätty Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Valven vuonna 2015 pelikieltoon asettama Olkkonen haki käräjäoikeudessa pelikieltonsa purkua. CS:GO-pelin automaattisen huijauksenestojärjestelmän Olkkosen pelitilille asettama pelikielto on estänyt häntä osallistumasta Valven järjestämiin pelin major-suurturnauksiin.

Nykyään suomalaisen ENCE-joukkueen riveissä pelaava Olkkonen haki kanteessaan myös yli 260 000 euron vahingonkorvauksia. Olkkosen mukaan pelikielto esti hänen liittymisensä OG-joukkueeseen ja aiheutti mittavan ansionmenetyksen.

Olkkonen kertoi käräjäoikeudelle luoneensa uuden CS:GO-pelitilin syksyllä 2015 kavereidensa kanssa pitämänsä LAN-tapahtuman yhteydessä. Tuolloin 14-vuotias Olkkonen luovutti pelitilin samana iltana ystävälleen, jotta tämä voisi osallistua peleihin. Pelitilille asetettiin VAC-pelikielto pelissä kiellettyjen apuohjelmien käytöstä marraskuussa 2015. Olkkonen on itse kiistänyt huijanneensa tilillä.

Olkkonen nosti kanteen yhdysvaltalaisen Valve-pelijätin saksalaista tytäryhtiötä vastaan ja haki pelikiellon purkua kohtuuttomien sopimusehtojen perusteella. Kanteen mukaan peliä ostettaessa solmituissa sopimuksissa ei ole esimerkiksi mainittu mitään siitä, että VAC-pelikiellon perusteella pelaajilta voidaan evätä osallistumisoikeus major-turnauksiin.

Olkkonen pelaa nykyään suomalaisen ENCEn riveissä. Kuva: Asko Agge

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus totesi päätöksessään, ettei se ole EU-lainsäädännön mukaan toimivaltainen käsittelemään asiaa.

Olkkonen nosti kanteen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, koska se on hänen kotipaikkansa mukainen oikeusistuin. Käräjäoikeuden mukaan Olkkonen ei kuitenkaan ole asiassa kuluttaja, vaan ammatinharjoittaja, joten riita-asian käsittelylle Suomessa Saksan sijaan ei ole perusteita. Tämän vuoksi käräjäoikeus päätti ratkaisussaan jättää Olkkosen nostaman kanteen tutkimatta.

Oikeus kyseenalaisti myös sopimussuhteen saksalaisyhtiöön

Käräjäoikeus otti päätöksessään myös kantaa siihen, onko Olkkosella kanteen mukainen sopimussuhde Valven saksalaiseen tytäryhtiöön. Oikeuden mukaan Olkkosen luodessa pelitilin vuonna 2015 hän on käyttäjäehdot hyväksyessään tehnyt sopimuksen yhdysvaltalaisen Valve Corporationin kanssa.

Käräjäoikeus totesi, ettei Olkkosella ja Valven saksalaisella tytäryhtiöllä Valve GmbH:lla ole sopimussuhdetta, joka oikeuttaisi kanteen nostamiseen. Tämä saattaa vaikuttaa myös asian myöhempään oikeuskäsittelyyn, sillä Olkkosen on todennäköisesti osoitettava ylemmille oikeusasteille sopimussuhteen olemassaolo.

Olkkonen velvoitettiin oikeuden päätöksessä korvaamaan Valve GmbH:n oikeudenkäyntikuluja 44 650 euron edestä. Lisäksi Olkkoselle jää maksettavaksi 33 854 euron edestä hänen omia oikeudenkäyntikulujaan.

Käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Olkkosen asianajaja, Teperi & Co -asianajotoimiston Hannu Kalkas kertoi eilen Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun) heidän valittavan päätöksestä.

Lue myös:

.
.