Hyppää sisältöön

Dettmann vierittää syyn Markkasen poisjäännistä kansainväliselle liitolle: "Meillä on kattojärjestö, jonka tehtävä on auttaa meitä, mutta he eivät ole siihen pystyneet"

NBA:lla ja FIBAlla ei ole sopimusta pelaajavaihdosta.

Lauri Markkanen ei vahvista Susijengiä marraskuun EM-karsintaotteluissa. Kuva: Getty Images

Suomen miesten koripallomaajoukkue joutuu pelaamaan marraskuun EM-karsintakuplan ottelut ilman Chicago Bullsin Lauri Markkasta. Asiaan saatiin vahvistus viime yönä. Päävalmentaja Henrik Dettmann arvostelee asiassa Kansainvälistä koripalloliittoa FIBAa.

– NBA:lla ja kansainvälisellä koripallolitolla FIBAlla ei ole sopimusta pelaajavaihdosta, joten Lauri ei voi tulla pelaamaan. Meillä on kattojärjestö, jonka tehtävä meidän mielestä on auttaa meitä ja pelaajia, mutta he eivät ole siihen pystyneet, Dettmann kertoi.

Susijengi isännöi Espoon EM-karsintakuplassa Georgiaa 28. marraskuuta ja Serbiaa 30. marraskuuta. NBA-kausi alkaa näillä näkymin 22. joulukuuta ja harjoitusleirit 1. joulukuuta. Dettmannin mukaan tilannetta ei helpottanut se, että leirit alkavat heti karsintaotteluiden jälkeen, mutta pääsyy Markkasen poisjäämiseen on kuitenkin se, että NBA:lla ja FIBAlla ei ole sopimusta.

Myös koronavirustilanne asettaa omat vaikeutensa joukkueen kokoamiselle.

– Erityisesti sen suhteen, miten pelaajille käy kun he menevät takaisin niihin maihin. joissa he pelaavat. On sellaisia maita, joissa on parinkin viikon karenssit, joita ei voi lyhentää testeillä. Esimerkiksi Erik Murphyn tuleminen Japanista on aika mahdoton pala.

Suomen ja Dettmannin mielestä karsintapelejä olisi pitänyt siirtää myöhempään ajankohtaan. Peleillä ei olisi kiire, sillä EM-kisat siirrettiin vuoteen 2022.

– Päätökset ovat muiden käsissä ja niihin pitää sopeutua. Meidän mielestämme tämä ei ole oikein. Tässä ei ole mietitty urheilua vaan puhtaasti taloutta. Kalenterista olisi löytynyt parempia päiviä näillä peleille, silloin kun maailmassa on parempi terveystilanne, Dettmann sanoi.

Espoon Areenaan voidaan kuitenkin myydä lippuja 50% kokonaiskapasiteetista, joten Susijengi saa tuekseen melko mukavan kokoisen kotiyleisön. Yleisö on ollut upeasti peleissä mukana viime vuosina.

– Tämä on hieno tilanne meille, että saamme yleisöä paikalle. Kaikki varotoimenpiteet on tehty, että siellä on turvallista olla. Ulkomailla pelaavat pelaajat ovat pelanneet puoli vuotta tyhjille halleille, tämä on upea juttu heille.

Suomi kohtaa Espoossa siis Georgian ja Serbian. Varsinkin Serbia kuuluu maailman huippumaihin. Vaikka sekään ei saa kaikkia kovimpia nimiään mukaan, miehistö on vamuudella erittäin kova.

Lue myös:

Susijengille ikäviä uutisia: Lauri Markkanen ei pelaa EM-karsintapeleissä marraskuun lopussa

Petteri Koponen valmistautuu EM-karsintapeleihin huippujunioreiden kanssa – "Siinä huomaa konkreettisesti, että alkaa olla aika papparainen"