Suora

  • Inomhus-EM i friidrott, fredag kväll (svenskt referat)
  • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, iltakilpailut
  • Yleisurheilun halli-EM
  • Julia Tunturi ja hiekkalinna joka sortui - pikkukaupungin suuri lupaus romahti ja löysi itsensä
  • Alppihiihdon MC: Jasna, naisten pujottelun 1. lasku
  • Inomhus-EM i friidrott, lördag morgon (svenskt referat)
  • Yleisurheilun halli-EM, 3. päivä, aamupäiväkilpailut
  • Urheilustudio MM-hiihdot 6.3.

Unelmamaalin tehnyt Onni Valakari jäi kaksi vuotta sitten EM-kisajoukkueen ulkopuolelle – vanha valmentaja kertoo, miksi muiden varjoon jäänyt juniori on nyt suomalaisten huulilla

Jyri Hietaharju on ollut tärkeä vaikuttaja A-maajoukkuedebyytissään Ranskan verkkoon osuneen Onni Valakarin uralla.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Onni Valakari Ranskan N'Golo Kantea vastaan
Onni Valakari (oik.) pärjäsi erinomaisesti Ranskan N'Golo Kantea ja muita tähtia vastaan.Franck Fife / Lehtikuva / AFP

– Varhaisimmat muistot hänestä on, että Seinäjoelle tuli taitava ja positiivinen poika, jolla oli kova halu kehittää itseään pelaajana.

SJK:n valmennuspäällikkö Jyri Hietaharju muistelee vanhaa valmennettavaansa Onni Valakaria lämmöllä. Valakari siirtyi Seinäjoelle teini-ikäisenä, kun hänen isänsä Simo Valakari saapui kaupunkiin valmentamaan SJK:n edustusjoukkuetta.

Polku siihen pisteeseen, jossa kyproslaista Pafosta edustava Valakari, 21, iski Ranskan tähtimiehistön verkkoon maalin Pariisissa keskiviikkoiltana, on ollut pitkä. Valakari oli “late bloomer”, myöhään kehittynyt pelaaja, joka oli fyysisesti muita perässä. Vartta ei ollut ehtinyt kertyä, ja kasvuprosessi oli vaiheessa.

Valakari muisteli viime vuonna Jalkapalloblogissa juuri Hietaharjun olleen hänelle C- ja B-juniorivaiheessa tärkeä valmentaja (siirryt toiseen palveluun).

– Olin nuorempana niin sanottu ”late bloomer”. Kasvoin muita myöhemmin ja fyysiset ominaisuuteni olivat muita jäljessä. Jyri ymmärsi tämän ja luotti minuun, Valakari kertoi Jalkapalloblogissa.

Pelaajaurallaan 146 liigaottelua pelannut Hietaharju, 39, on otettu Valakarin sanoista, muttei halua tehdä itsestään sankaria.

– Muutkin valmentajat auttoivat hänen kanssaan, ja hänellä on ollut paljon vaikuttajia urallaan. Mukavaa, jos Onni on näin muistellut, mutta suurin juttu on ollut hänen oma halunsa kehittyä ja harjoitella omalla ajalla.

Onni Valakari Nicholas Hämäläinen
Onni Valakari (vas.) laukoi upean osuman Ranskan verkkoon.AFP / Lehtikuva

Teini-ikäinen Valakari oli Hietaharjun mukaan taitava pelaaja, jolla oli ikäisekseen poikkeuksellinen pelikäsitys. Fyysisten ominaisuuksien kanssa tehtiin töitä, ja Valakari oli itse koko ajan nälkäinen menemään eteenpäin.

– Hän oli hintelä ja pieni moneen muuhun verrattuna, mutta hyökkäyspeliavut pallon kanssa ja ilman sitä olivat edellä montaa muuta pelaajaa. Hän oli selkeästi lahjakas siinä mielessä, että hän halusi kehittää itseään ja parantaa vahvuuksiaan omalla ajalla. Teknistaktiset ominaisuudet olivat kunnossa.

– Kasvua siinä odoteltiin ja fysiikkatestejä tehtiin. Katselimme tuloksia niistä, ja Onni tiesi kehityskohteet itsekin.

Nälkä kehittyä

Valakari on kertonut kaksikolle muodostuneen erityisen hyvän yhteyden, ja Hietaharju muistaa samoin. Nuorukainen jäi mieleen tiedonjanoisena oppilaana.

– Hän halusi tutkia futista, ja juttelimme paljon lajista hänen kanssaan. Pelaaja tekee itsestään pelaajan, mutta varmasti jotain vinkkejä pystyin antamaan. Kaikki valmentajat ovat tuoneet hänelle omansa, ja kotoakin hän on saanut tukea pelaajakehitykseensä. Korostan Onnin omaa kipinää ja halua oppia.

– Muitakin samantyyppisiä, uteliaita pelaajia on toki ollut. Tällä kaudella SJK:ssa Veikkausliigassa pelannut Matias Vainionpää on yksi esimerkki.

Pelillisesti Hietaharju nostaa esiin Valakarin kehityksessä kyvyn päästä syvemmälle pelin ytimeen ja pysyä myös siellä.

– Hän on aina halunnut olla paljon pallossa, mutta ahtaissa tiloissa pelaaminen ja viimeistely kehittyivät. Onni teki jo B:n SM-sarjassa hienoja maaleja ja kehitti laukaisutekniikkaansa. Hänen vasurinsa oli hyvällä tasolla jo silloinkin.

– Hän ei tyytynyt olemaan muodon ulkopuolella, vaan oli siellä ahtaissa väleissä.

Vaikka Simo Valakari valmensi samaan aikaan edustusjoukkuetta, poikansa juniorivalmennukseen hän ei puuttunut.

– Se näytti valmentajalle normaalilta vanhemman toiminnalta. Hän tuki urheilevaa lastaan, ja jos juteltiin Onnin pelaamisesta, kerroin asioita hänelle kuten vanhemmalle kerrotaan. Hän suhtautui fiksusti.

Valakarin polku vei SJK:n juniori- ja reservijoukkueen pelien jälkeen keväällä 2017 Turkuun TPS:n paitaan. Seuraavana vuonna hän siirtyi Tromssaan Norjan pääsarjaan samaan joukkueeseen, jota Simo-isä valmensi.

Samaiseen vuoteen 2018 mahtui myös pettymys, kun Valakari ei mahtunut alle 19-vuotiaiden EM-kotikisajoukkueeseen Seinäjoella ja Vaasassa. Putoaminen sisuunnutti, ja viimeiset pari vuotta ovat sujuneet nousujohteisesti. Tromsön paidasta hän siirtyi tämän vuoden alussa Kyproksen liigaan Pafoksen joukkueeseen, ja alkukausi on tuonut tilille kolme maalia.

Suomen Onni Valakari jalkapallon alle 21-vuotiaiden miesten EM-karsintaottelussa Suomi vs Malta Turussa 10. lokakuuta 2019.
Onni Valakari ei ollut nuorempana ikäluokkansa suurimpia lupauksia. Kuva alle 21-vuotiaiden maaottelusta vuodelta 2019.Roni Lehti / Lehtikuva

Alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa Valakari on ollut luottomies, ja ensimmäinen A-maajoukkuekutsu toi heti nappionnistumisen Pariisissa.

Hietaharju on seurannut Valakarin uraa viime vuosina, ja uranäkymä on tällä hetkellä kirkas. Vanha valmentaja ei näe mahdottomana, että Valakarista tulisi tulevaisuudessa luottomies Huuhkajiin pitkäksi aikaa.

– Hyvältä näyttää, mutta jalkojen täytyy pysyä maassa ja työnteko ratkaisee, kuten Onni on itsekin sanonut monta kertaa. Kunhan päivittäinen työ maistuu, mahdollisuudet on vaikka mihin sen jälkeen.

– Uskon Onnin mahdollisuuksiin, mutta ympärillä täytyy olla oikeita ihmisiä ja loukkaantumisten välttämisen suhteen tarvitaan myös tuuria.

Töitä omalla ajalla

Hietaharju mainitsee useaan otteeseen Valakarin innon harjoitella omalla ajalla ylimääräistä. Jo yli vuosikymmenen junioreita Pohjanmaalla Vaasassa ja Seinäjoella valmentanut Hietaharju muistuttaa, ettei pelkkä joukkueen mukana harjoitteleminen riitä, jos haluaa huipulle.

– Jos pelaaja haluaa huipulle, tavoitteet on korkeat ja välitavoitteet on asetettu järkevästi, se vaatii sitoutumista 24 tuntia vuorokaudessa seitsemän päivää viikossa. Joskus voi olla niin, että pelaaja sanoo haluavansa huipulle, mutta teot ovat jotain muuta.

– Huipulle pyrkiminen on raskas tie, mutta toivoisin näkeväni enemmän pelaajia, jotka pyrkisivät sinne. Jotkut lähtevät akatemiaan ulkomaille ja jotkut jatkavat Suomessa pidempään. Kukaan ei voi sanoa, mikä on oikea polku.

Valakarin tapaus muistuttaa jälleen, kuinka eri tavalla ja eri vaiheissa pelaajat kehittyvät. Hietaharju sanoo, että fyysisen kehityksen taakse osataan nähdä nykyään paremmin kuin ennen.

– Vieläkin on parannettavaa, mutta valmentajia koulutetaan siihen ja kasvupyrähdyksiä mitataan erilaisilla testeillä. Osa kasvaa fyysisesti myöhemmin, se on ihan okei ja se on osattava ottaa huomioon.

Hietaharju seurasi Ranska-ottelua suurella mielenkiinnolla, ja vanhan suojatin onnistuminen tuntui hyvältä.

– Olen Onnin puolesta iloinen ja samoin koko Suomen joukkueen puolesta. Oli hienoa katsoa peliä, ja koko joukkue pelasi hyvin. En ole laittanut mitään viestiä, sillä veikkaan, että Onnille on tullut viestejä ihan riittävästi muutenkin, Hietaharju naurahtaa.

Lue myös:

Asiantuntija ennustaa Huuhkajien uusille sankareille hienoa tulevaisuutta maajoukkueessa – tällainen vaikutus Ranska-voitolla on seuraaviin tosipeleihin

Ranskan päävalmentaja pettyi omiensa esitykseen shokkitappiossa – Huuhkajien yllätysvoitosta nousi kansainvälinen uutisaihe: "Jättipommi!"

Huuhkajat puolusti kärsivällisesti ja iski Ranskan kanveesiin – unelmamaalin laukonut Onni Valakari kertasi tähtihetkeään: "Tuntui hyvältä, kun pallo lähti jalasta"

Kommentti: Huuhkajien uudet ratkaisijat nousivat kansainväliseen valokeilaan ottelussa, jota ei olisi edes pitänyt pelata

Huuhkajat otti sensaatiomaisen voiton Ranskasta! Ensikertalaiset Forss ja Valakari nousivat ratkaisijoiksi Pariisissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat