Hyppää sisältöön

Legendaarisia videopelejä, hyväntekeväisyyttä ja SM-titteliottelu – tätä kaikkea tarjoaa Yle E-urheilun Nenäpäivä-speedrun-maraton

Kahdeksan tunnin mittainen speedrun-lähetys kerää rahaa Nenäpäivän hyväksi.

Sami "TrueHyperMario" Loukkola ja Joona "ZoneVD" Leppälä kohtaavat sunnuntai-iltana leikkimielisessä Super Mario Bros 3:n suomenmestaruuskamppailussa. Kuva: Sami Loukkolan kotialbumi

Nenäpäivän henki tarttuu tänä viikonloppuna myös Yle E-urheilun lähetyksiin. Sunnuntaina luvassa on kahdeksan tunnin mittainen pelimaraton, jossa Suomen huippuihin kuuluvat speedrun-pelaajat pelaavat suosikkipelejään läpi mahdollisimman vikkelästi.

Lähetyksen aikana kerätään tietenkin myös rahaa maailman lapsille Yle E-urheilun nenäpäivälippaan (siirryt toiseen palveluun) kautta. Tapahtuma järjestetään yhdessä FinnRuns ry:n kanssa.

Kello 12:00 alkavassa lähetyksessä nähdään pelejä aina Sega Mega Driven legendaarisesta Sonic the Hedgehogista ikoniseen Half-Lifeen asti. Pelit läpikotaisin tuntevat pelaajat näyttävät katsojille, kuinka nopeasti tavallisilta pelaajilta tunteja vievien pelien läpipelaaminen on parhaimmillaan mahdollista.

Lähetyksen huipentaa Super Mario Bros. 3:n “SM-titteliottelu”, jossa Joona “ZoneVD” Leppälä ja Sami “TrueHyperMario” Loukkola ottavat mittaa toisistaan. Pelaajat kilpailevat ottelussa nopeimman ajan sijaan pisteistä, joita on mahdollista saavuttaa erilaisten tehtävien suorittamisesta pelin aikana. Loppuajallakin on tietenkin merkitystä pistesaaliiseen, joten luvassa on vauhtia ja mahdollisesti myös vaarallisia tilanteita.

Päivän aikana nähdään legendaarisia videopelejä, kuten Sonic the Hedgehog ja Half-Life. Kuva: Sega, Valve

Hyväntekeväisyysmaraton herätti kiinnostuksen

Kesästä 2018 asti speedrun-pelaamista harrastanut Loukkola odottaa sunnuntain kohtaamista innolla. Alun perin Loukkola innostui speedruneista juuri hyväntekeväisyysmaratonia katsottuaan.

Yhdysvalloissa järjestetään kahdesti vuodessa Games Done Quick -tapahtumia, joissa pelataan viikon ajan eri pelejä kellon ympäri ja kerätään samalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

– Muistan katsoneeni tapahtumaa kesällä 2018, jolloin siellä pelattiin muun muassa Super Mario Bros. 3:a. Innostuin sitten itsekin kokeilemaan pelin speedrunausta, kun olen pelannut sitä vaahtosammuttimen kokoisesta lähtien ja tunsin jo valmiiksi pelin hyvin, Loukkola kertoo.

Loukkola tutustui pelin speedrun-taktiikoihin Youtube-videoiden kautta. Pelejä voi pelata läpi eri tavoin, ja Loukkolalle sopivaksi osoittautui "Any % warpless" -kategoria. Kategoriassa peli yritetään pelata läpi mahdollisimman nopeasti, mutta pelin "warp zone" -alueiden käyttäminen eli kenttien yli hyppiminen on kiellettyä.

– Käytännössä opeteltavia kenttiä on kategoriassa 64 kappaletta. Katsoin alkuvaiheessa jokaisen kentän ensin videolta ja sitten yritin pelata kentän samalla tavalla itse läpi.

Kehittyäkseen Loukkola asetti itselleen tavoitteita, joihin pyrki. Ensimmäisenä hän halusi nousta maailmanlistan sadan nopeimman pelaajan joukkoon. Tavoitteen täytyttyä tähtäin piti asettaa vielä korkeammalle, tunnin haamurajan rikkomiseen.

– Kun tajusin, että tunnin raja on alitettavissa, aloin treenata enemmän. Kolmen kuukauden harjoittelun se vaati, mutta lopulta onnistui.

Pistetaistelussa mestari vastaan padawan

Loukkola kertoo ärsyyntyneensä lopulta siihen, ettei hänen suosikkipelillään ollut juuri muita suomalaisia pelaajia, jotka olisivat voineet tarjota vastusta ja motivaatiota entistä parempien aikojen tavoitteluun.

Kuopiolainen Loukkola kuitenkin tiesi, että Youtube-tähtenäkin tunnettu Joona “ZoneVD” Leppälä on kova SMB3-fani. Leppälä oli myös jo aiemmin speedrunannut muita pelejä, joten Loukkola arveli, että Leppälän houkuttelu Marion pariin voisi olla mahdollista.

Tilaisuus haasteen heittämiseen tarjoutui, kun Youtube-tähtenäkin tunnettu Joona Leppälä vieraili meet-and-greet -tapahtumassa Kuopiossa. Mario-takki päällä tapahtumaan saapunut Loukkola ja tubettaja löysivät nopeasti yhteisen sävelen ja Leppälä lupasi kokeilla pelin “runaamista”.

Alkuvaiheessa Loukkola opetti videopuhelun välityksellä peliä Leppälälle kenttä kentältä ja asetti tälle aikatavoitteita, joihin pyrkiä. Pian oppilaasta tuli kuitenkin mestarinsa veroinen.

– Tiesin tietenkin, että Joona on nopea oppimaan ja tuntee pelin jo entuudestaan. Nyt kun katsoo, niin se jätkä on ihan kuningas siinä, mitä tekee, Loukkola toteaa.

Youtube-tähti Joona Leppälä on Suomen nopein Super Mario Bros 3 -pelaaja. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Leppälän vanavedessä myös muut suomalaiset speedrunaajat ovat kiinnostuneet Super Mario Bros. 3:n pelaamisesta. Tällä hetkellä Leppälä on suomalaisista speedrun.com-sivuston (siirryt toiseen palveluun) rankingin korkeimmalla sijalla ja Loukkola toisena. Sunnuntaina luvassa on siis todellinen titaanien taisto, jossa kohtaavat kaksi Suomen parasta Mario-pelaajaa.

Vaikka nuori padawan on tilastojen valossa mestariaan nopeampi, Loukkola sanoo, ettei hän ota paineita sunnuntain epävirallisesta SM-kamppailusta.

– Ei ole väliä, kuka voittaa. Hauskaa lähdetään pitämään ja hyvää tekemään.

Super Mario Bros. 3 aloitusruutu

Nenäpäivän speedrun-maraton
sunnuntai 15.11.2020

12:00 lähetys alkaa

12:15 Sonic the Hedgehog (Sega Mega Drive) any%, tako

12:55 Jump King (PC) any%, CasualCassowary

13:30 Half-Life (PC) any% scriptless, Elgu

14:30 Celeste (PC) any%, Kaleva

15:30 Resident Evil 2 remake (PC) Leon standard, 7rayD

17:00 Super Mario Bros. 3 (NES) pistebattle, TrueHyperMario vs. ZoneVD

Yle E-urheilun Nenäpäivän speedrun-maraton on katsottavissa suorana Yle Areenassa ja Twitch.tv-palvelussa (siirryt toiseen palveluun). Lähetyksen juontaa Jaakko Palvaila ja asiantuntijana toimii FinnRuns ry:n Juuso Hämäläinen.