1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kiinassa ei välttämättä järjestetä lainkaan kansainvälisiä talvikisoja – päätös vaikuttaa olympialaisten järjestelyihin, ampumahiihdon maailmancupin kilpailu peruttiin jo

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ilmoitti Pekingin maailmancupkisan perumisesta.

Kiinalaiset mäkihyppääjät ovat pyrkineet kohti maailman huippua myös suomalaisin opein. FIS-pomo Jürg Capol ei kuitenkaan usko, että olympialaisissa käytettävien hyppyrimäkien testaamisen voisi jättää vain kiinalaisten harteille. Kuva: Rex Features / All Over Press

Kiinan tiukat koronarajoitukset voivat pahimmillaan perua kaikki maassa ennen olympialaisia järjestettävät kansainväliset talviurheilutapahtumat. Syynä ovat Kiinan tarkat koronarajoitukset.

Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten järjestelyistä vastaavat tahot tiedottivat perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että kisojen järjestelyt ja suorituspaikat joudutaan testaamaan "mukautetulla" ohjelmalla.

Esimerkiksi Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ilmoitti välittömästi (siirryt toiseen palveluun) peruvansa helmi- maaliskuun vaihteen maailmancupkilpailut Pekingissä.

Vastaavia perumisia on odotettavissa lisää, sillä esimerkiksi Kansainvälinen luisteluliitto ISU kertoi perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että muun muassa joulukuinen taitoluistelun GP-finaali ja helmikuussa järjestettävät pikaluistelun MM-kisat on peruttu.

– Kaikkien Kiinaan matkustavien on oltava karanteenissa 14 päivän ajan. Se koskee kaikkia urheilijoita ja valmentajia, Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) markkinointijohtaja Jürg Capol sanoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Alkava talviurheilukausi on erityisen tärkeä Pekingin olympialaisten järjestelyjen kannalta, sillä lukuisten eri lajien maailmancupkisojen ja MM-kilpailuiden on ollut tarkoitus toimia olympialaisten esikisoina.

Todennäköinen vaihtoehto on Capolin mukaan se, että sijaan testikisat järjestetään kansallisina kilpailuina, mihin päätös mukautetusta testiohjelmasta viittaa. Capolin mukaan kilpailuihin ottaisivat osaa vain kiinalaiset urheilijat.

Capol on kuitenkin epäileväinen sen suhteen, että olosuhteista saataisiin riittävää dataa vain kiinalaisurheilijoiden suoritusten perusteella.

– Esimerkiksi mäkihypyssä tarvitaan maailman huippuhyppääjät varmistamaan, että vauhtimäen kaltevuus on oikeanlainen, Capol korostaa.

Olympialaisten kannalta äärimmäisen kinkkiseksi tilanne voi muuttua esimerkiksi freestylen ja lumilautailun kannalta. Lajien maailmanmestaruuskilpailut on tarkoitus pitää Kiinassa helmikuussa.

Capol ei usko, että urheilijat haluavat osallistua MM-kisoihin, jos heidän on oltava ensin 14 päivää karanteenissa.

– Urheiluliitot eivät pysty vaikuttamaan maan hallinnon tekemiin karanteenipäätöksiin. Mielestäni kisoja on lykättävä joulukuulle 2021.

Freestylen ja lumilautalajien tapahtumat järjestetään niin MM- kuin olympiatasolla Zhangjiakoussa. Paikkakunnalla ei ole aiemmin laskettu ski- ja lumilautacrossia. Näiden lajien kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että niissä päästäisiin laskemaan hyvissä ajoin ennen olympialaisia.

Mikäli MM-kisat siirtyvät joulukuulle, jäisi järjestäjille aikaa vain muutamia viikkoja suorituspaikoilla mahdollisesti tehtäville muutostöille.

Juttua muokattu kello 21.04: Lisätty tieto IBU:n ja ISU:n päätöksistä, muutettu otsikkoa ja tekstiä kauttaaltaan.

Lue myös:

Lillehammerin peruuntuneen maailmancupin tilalle vaihtoehto – kisataanko Rukalla kahtena peräkkäisenä viikonloppuna?