Turkin "jäärata" vihastutti monia F1-kuskeja – Valtteri Bottas oli toista mieltä: "Nautin kovasti"

"Ehkä meidän on vaihdettava nastarenkaisiin."

Bottaksen mukaan tallin on vielä mietittävä rengasratkaisuja lauantain aika-ajoon ja sunnuntain kilpailuun. Kuva: Rudy Carezzevoli/Getty Images

Formula ykkösten Turkin gp:n harjoituspäivä meni liukasteluksi, kun Istanbul Park -radan varsin tuore asfalttipinnoite, melko viileä sää ja harjoituksia edeltänyt radan pesu heikensivät pitoa. Kuljettajien reaktiot vaihtelivat, mutta harjoituspäivän nopeimman kierroksen "luistellut" Red Bullin Max Verstappen tiivisti tunnelmat.

– Pitoa on hyvin vähän. Toivon, ettei täällä sada, koska silloin se olisi kuin jäällä ajamista. Ehkä meidän on vaihdettava nastarenkaisiin, sepä olisikin mielenkiintoista, Verstappen vitsaili GP Fans -sivuston mukaa (siirryt toiseen palveluun)n.

Turkin gp ajettiin edellisen kerran vuonna 2011, ja tuolloin paalupaikalle ajanut Sebastian Vettel oli kokonaiset kolme sekuntia nopeampi kuin perjantain harjoitusten nopein eli Verstappen. Vastaavaa koettiin aiemmin tällä kaudella Portugalin Portimaossa, joka oli F1:lle kokonaan uusi rata. Portimaossa pito parani viikonlopun aikana, mutta kisassakin riitti vielä haastetta liukkaudesta.

– Tämä on Portimaoa selvästi huonompi tilanne, mutta se on sama kaikille ja meidän on vain sopeuduttava tähän, Verstappen totesi.

Turkissa F1-uransa seitsemännen maailmanmestaruuden varmistamista hakeva Mercedeksen Lewis Hamilton kuvaili rataa "jääkaukaloksi" ja ajamista "kauhistuttavaksi" kokemukseksi. AlphaTaurin Pierre Gasly koki ajamisen "enemmän rallicrossiksi kuin formulaksi". Mutta Ferrarin Charles Leclerc kertoi nauttineensa, ja samaa mieltä oli myös Mercedeksen Valtteri Bottas.

– Oli aika kaukana normaaleista ajostandardeista, joihin olemme F1:ssä tottuneet. Oli hauskaa, nautin kovasti, Bottas kuvaili luistelua Istanbulin radalla.

Bottaksen mukaan pehmeät renkaat antoivat parasta pitoa, mutta rengasratkaisuja aika-ajoon ja sunnuntain kisaan on vielä pohdittava.

– Rata paranee paljon viikonlopun aikana. Tästä päivästä kertyi paljon opittavaa, ja strategiapäätökset kisaan ovat kimurantteja. Kysymyksiä riittää.

"Se on mitä se on"

Alfa Romeon Kimi Räikkönen on pitkän uransa aikana ehtinyt ajella jos jonkinlaisilla pinnoitteilla. Veteraani kuittasi perjantain liukastelut tutulla fraasillaan: "se on mitä se on".

– Eihän tämä lähelläkään ideaalia ollut, mutta tällaista tämä nyt valitettavasti on. Joillain radoilla uusi pinnoite on hyvin pitävää, ja sitten taas toisilla se on hyvin liukas. Erilaista pinnoitetta varmaankin, mutta se on mitä se on.

Lue myös: