Kansojen liigan lohkovoitto parantaisi Huuhkajien mahdollisuuksia tulevissa MM-karsinnoissa – pelissä myös puolentoista miljoonan euron palkintopotti

Huuhkajilla on runsaasti panosta Kansojen liigan vierasotteluissa Bulgariaa ja Walesia vastaan.

Huuhkajat kohtaa sunnuntaina Bulgarian, joka kaatui lokakuussa Helsingin Olympiastadionilla. Kuva: EPA / Kimmo Brandt

Huuhkajat ja Wales kamppailevat jalkapallon Kansojen liigan B-liigassa oman lohkonsa voitosta. Suomi on ennen viimeisiä pelejä pisteen Walesia perässä, mutta joukkueilla on keskiviikkona vielä keskinäinen ottelu jäljellä. Suomi kohtaa sunnuntaina Bulgarian ja Wales Irlannin.

Kansojen liiga, B-liiga, lohko 4:

Wales 4 3 1 0 3–0 10
Suomi 4 3 0 1 4–1 9
Irlanti 4 0 2 2 1–3 2
Bulgaria 4 0 1 3 1–5 1

Seuraavat ottelut:

15.11. klo 19 Bulgaria–Suomi
15.11. klo 19 Wales–Irlanti
18.11. klo 21.45 Irlanti–Bulgaria
18.11. klo 21.45 Wales–Suomi

Ensisijaisesti lohkon voitto toisi nousun A-liigaan, jossa pelaavat Euroopan parhaat jalkapallomaat. Nousu olisi Huuhkajille jo toinen perättäinen, sillä syksyllä 2018 joukkue voitti oman lohkonsa C-liigassa. Lisäksi varmistui paikka EM-jatkokarsinnassa. Kun Suomi selvisi kisoihin jo varsinaisten karsintojen kautta, paikka siirtyi eteenpäin.

– Olisi kova saavutus, jos menisimme suoraan C-liigasta B-liigaan ja sieltä suoraan A:han. Siellä tulisi vielä kovempia pelejä. Kaikkien mielessä on tällä hetkellä, että haluamme taas tehdä historiaa, kapteeni Tim Sparv sanoi lauantain lehdistötilaisuudessa.

Päävalmentaja Markku Kanerva käytti kaksi vuotta sitten jatkokarsintapaikasta nimitystä varapatruuna. Eräänlainen varapatruuna on panoksena myös tämän vuoden Kansojen liigan viimeisissä otteluissa, sillä pelissä on mahdollinen jatkokarsintapaikka vuoden 2022 MM-kisoihin.

Ilmari Niskanen ja Ben Davies väänsivät pallosta Suomen ja Walesin edellisessä kohtaamisessa Helsingissä syyskuussa. Kuva: Getty Images / Joosep Martinson

Kaksi parasta lohkovoittajaa, jotka eivät pääse MM-kisoihin keväällä alkavan varsinaisen karsinnan kautta, saavat paikan jatkokarsintaan. A-liigan lohkoja johtavat tällä hetkellä Puola, Portugali, Belgia ja Espanja, jotka todennäköisesti varmistavat kisapaikkansa jo karsinnan ensimmäisessä vaiheessa. Varapatruunat voivat siis hyvinkin siirtyä B-liigan puolelle, jossa Suomi olisi lohkon voittamalla jonossa ensimmäisten joukossa.

Seuraava Kansojen liiga pelataan vuonna 2022. Vuoden 2024 EM-kisojen karsintaformaattia ei ole vielä julkaistu, mutta nousu A-liigaan parantaisi todennäköisesti Huuhkajien osakkeita myös tulevissa karsinnoissa. Esimerkiksi Islanti hävisi kaksi vuotta sitten A-liigassa kaikki pelinsä, mutta sai rankingsijoituksensa perusteella jatkokarsintapaikan. Islanti hävisi jatkokarsinnassa lopulta Unkarille.

Taloudellisesti Kansojen liigan lohkovoitto olisi Palloliiton kannalta merkittävä. B-liigassa lohkovoittajan kassaan kilahtaa 1,5 miljoonaa euroa.

– B-liigan osallistumismaksu on sama ja lohkovoitto tuplaa sen, joten kyse olisi merkittävästä tulonlähteestä, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

Tärkein asia lähitulevaisuuden kannalta on kuitenkin kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ranking, jonka perusteella jaetaan arvontakorit keväällä alkaviin MM-karsintoihin. Huuhkajien on vielä mahdollista päästä arvonnan kolmoskoriin, johon yllätysvoitto Ranskasta paransi mahdollisuuksia.

– Emme ole oikeastaan puhuneet siitä. Nousemme kolmanteen koriin, jos voitamme pelimme. Toivottavasti nousemme ja saamme hieman paremman lohkon MM-karsintoihin, Sparv totesi.

Lokakuun rankingin perusteella Suomi olisi neloskorin ensimmäinen maa, mutta hyvillä tuloksilla tulevista otteluista sekä Kreikka että Bosnia-Hertsegovina ovat molemmat ohitettavissa arvontakorit määrittävässä marraskuun listauksessa.

MM-karsintojen lohkoarvonta järjestetään 7. joulukuuta Zürichissä.

Suomi kohtaa Bulgarian tänään Kansojen liigan ottelussa Sofiassa. Suoraa lähetystä ottelusta voi kuunnella Yle Puheessa kello 18.45 alkaen.

Lue myös: