Hyppää sisältöön

KTP nousi dramaattisesti Veikkausliigaan viiden vuoden tauon jälkeen – TPS:n pääsarjakauden katkeraa päätöstä leimaavat myös haikeus ja kysymysmerkit tulevasta

FC KTP nousi Veikkausliigaan vierasmaalisäännön turvin, kun se pelasi TPS:n kanssa Turussa 1–1-tasapelin. Videon kuvalähde: Elisa Viihde.

TPS - KTP karsinta 14112020 Anton Lepola mv KTP
KTP:n Antti Mäkijärven puskumaali ratkaisi sarjanousun FC KTP:lle. (Kuvalähde: Elisa Viihde)

FC KTP nousee miesten jalkapallon korkeimmalle sarjatasolle viiden vuoden tauon jälkeen.

Kotkalaiset nousivat Turussa dramaattisesti 1–1-tasapeliin Turun Palloseuraa vastaan liigakarsinnan toisessa osaottelussa. Kotkalaisten nousujuhlat alkoivat vierasmaalisäännön myötä, sillä otteluparin ensimmäisen osa Kotkassa päättyi maalittomaan tasapeliin.

TPS meni 1–0-johtoon 58. minuutilla, mutta puoliajalla vaihdosta kentälle tullut KTP:n Antti Mäkijärvi puski pallon yläkulmaan päätöskympillä Matias Paavolan keskityksestä.

– Ihan uskomaton fiilis. Käytännössä täydellinen lopetus tälle matsille ja tälle pitkälle, tosi haastavalle kaudelle. Ihan sanaton fiilis, Mäkijärvi pyöritteli päätään epäuskoisena.

Voit katsoa videon osumasta jutun pääkuvaa klikkaamalla.

KTP pelasi edellisen kerran Veikkausliigassa kaudella 2015. Seuraavan kauden päätteeksi se putosi Kakkoseen, mutta nousi takaisin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle kaudeksi 2018.

"Ikimuistoinen kausi – koronavuosi ja KTP liigaan"

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli vauhdikas. KTP:n espanjalaishyökkääjä Mika sai loistopaikan tuikata avausmaalin heti seitsemännellä minuutilla, mutta pusku viidestä metristä suuntautui suoraan TPS:n maalivahtia Jere Koposta päin.

Hetkeä myöhemmin kotkalaisosuma oli jälleen erittäin lähellä. Asier Arranzinin vapaapotku tärähti ylärimaan, eikä Anton Eerola saanut suunnattua jatkotilanteesta puskuaan kohti maalia.

Seuraavassa hyökkäyksessä toiseen päähän TPS:n Joakim Latonen sai rajusti jaloilleen rangaistusalueella, mutta pilkulle palloa ei tilanteesta viety.

TPS pääsi alun jälkeen peliin paremmin mukaan, ja toisella puoliajalla tärähti. Albijon Muzaci iski 58. minuutilla suoraan ilmasta pallon maaliin Niklas Pyyhtiän upeasta keskityksestä.

TPS:lla oli paikkansa iskeä helpottava toinenkin osuma, mutta siihen turkulasseura ei enää pystynyt. Sen sijaan Kupittaalla alkoivat kotkalaisjuhlat.

KTP:n David Ramadingaye kuvailee kautta pitkäksi projektiksi, jolta ei haasteita puuttunut.

– Tähän loppuun tuli hirveä ruuhka: viisi peliä kahdessa viikossa. Se on järkyttävää. Osa pelasi kaikki nuo pelit, ja heille on pakko nostaa hattua. Heidän paikkansa kestivät ja minun esimerkiksi eivät, ratkaisuottelussa 70. minuutilla vaihdosta kentälle tullut Ramadingaye sanoo.

– Ikimuistoinen kausi. Koronavuosi ja KTP liigaan. Varmasti muistetaan ikuisesti.

TPS:n tulevaisuudessa kysymysmerkkejä

TPS:n tie vie yhden kauden jälkeen takaisin Ykköseen. Kauden päätöksessä oli turkulaisille haikea ja kysymysmerkkejä ilmaan jättävä sivujuonne, sillä moni seuran ydinpelaajista ei pelaa enää seurassa ensi kaudella.

Toinen karsintaottelu oli viimeinen TPS:n kapteeni Sami Rähmösen, 33, kunniotettavalla uralla. Rähmönen pelasi koko pelaajauransa, kaikkiaan 16 kautta, TPS:ssa. Turkulaispuolulustaja pääsi juhlimaan seurassa Suomen Cupin voittoa 2010, Liigacupin ykköstilaa 2012 sekä neljää SM-pronssia.

– Eivät fiilikset parhaimmat ole. Ei tämä ole se tapa, millä olisi halunnut lopettaa, mutta enemmän se harmittaa muiden jätkien puolesta, ketkä tähän vielä jäävät, Rähmönen sanoi hiljaa.

Kauden haasteista Rähmönen nostaa esiin kotkalaispelaajien tapaan koronaviruksen ja sen aiheuttamat muutokset.

– Se on maailmanlaajuisesti vaikuttanut kaikkeen. Äkkiseltään tässä pelin jälkeen en pysty analysoimaan niin paljon jalkapallollista puolta.

TPS:n Mika Ääritalon (oik.) ura päättyi ikävissä tunnelmissa, kun TPS tippui Veikkausliigasta Ykköseen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Myös Mika Ääritalo, 35, kertoi ennen liigakarsintoja päättävänsä pitkän uransa. Hän debytoi TPS:n edustusjoukkueessa Ykkösessä 2002. Sen jälkeen laitahyökkääjä pelasi Turussa vuosina 2005–2014 sekä jälleen vuodesta 2017 lähtien nyt karsiutumiseen päättyneeseen kauteen.

70 minuutin kohdalla vaihtoon otettu Ääritalo sai penkille astellessaan raikuvat aplodit.

Lisäksi nappulakenkänsä iskee naulaan Juho Lähde, 29, joka debytoi Veikkausliigassa TPS:ssa vuonna 2008. Turussa ylimmällä sarjatasolla vierähti yhteensä seitsemän kautta, jonka lisäksi Lähde pelasi Veikkausliigaa myös SJK:ssa ja VPS:ssa. TPS ja Lähde purkivat sopimuksensa ensi kaudesta hiljattain (siirryt toiseen palveluun).

Kolmikon lisäksi kaudella 2014 TPS:n edustusjoukkueessa debytoinut Jonni Peräaho, 26, ei jatka enää seurassa.

Vaikeasti korvattavia pelaajapaletin palasia päävalmentaja Jonathan Johanssonilla on siis paljon.

Lue myös:

.
.