Hyppää sisältöön

Koripallonaiset avasivat EM-karsintojen voittotilinsä hienolla esityksellä – "Pelasimme mielettömällä tasolla koko ajan"

Susiladies taisteli ensimmäisen EM-karsintavoittonsa kuuteen vuoteen.

Lotta-Maj Lahtinen. Arkistokuva Kuva: Lehtikuva

Suomen koripallonaiset pelasivat EM-karsintalohkossaan neljännen ottelunsa myöhään lauantaina. Portugali kaatui lukemin 62–70 (30–30).

Susiladies joutui G-lohkon jumbokamppailuun ilman kahta parasta pelaajaansa. Positiivisen koronatartunnan takia sivussa oli yhä Awak Kuier ja jalkaansa edellisessä karsintapelissä satuttanut Janette Aarnio liikkui kyynärsauvoilla pelikentän vieressä.

Takaiskuista huolimatta Suomen päävalmentaja Pekka Salminen oli saanut nuoret suojattinsa hyvään iskuun. Susiladies nousi ensimmäisellä ja myös toisella jaksolla kymmenen pisteen tappioasemasta, kun Suomi pelasi pienemmällä, nopeammalla viisikolla, joka pystyi ohittamaan Portugalin koko kentän trap-puolustuksen.

Suomalaisten intensiteetti ja asenne olivat kamppailussa hyvällä tasolla, ja Portugali joutui pääosin vaikeisiin ratkaisuihin. Tasaisessa ottelussa ratkaisu nähtiin viimeisellä jaksolla. Suomi johti sitä koko ajan, eikä hyytynyt missään vaiheessa. Kolme ja puoli minuuttia ennen loppua johto oli 57–51 ja päätössummerin soidessa 70–62.

– Tässä tapahtui niitä asioita, joihin olemme panostaneet ja mimmit ovat sitoutuneet: taistelu- ja kamppailumielisyyttä sekä urheilullisuutta. Totta kai tuli muutamia lipsahduksia, mutta muuten pelasimme mielettömällä tasolla koko ajan, päävalmentaja Salminen näki.

"Pelasimme ihan peruskoripalloa"

Suomen voimatriona hääri Lotta-Maj Lahtinen (14/11/5) ja Elina Koskimies (21/5)sekä viime minuuteilla kaksi tärkeää kolmosheittoa nakannut, 17-vuotias Henna Sandvik (6 pistettä).

– Tämä tuntuu todella hyvältä. Tätä on haettu jo jonkin aikaa. Pelasimme kovaa pehmeän alun jälkeen. Taistelimme jokaisesta irtopallosta. Apina on saatu selästä pois, nyt voimme hakea lisää voittoja, Koskimies iloitsi.

Salminen jakoi pelin jälkeen kehuja pelaajille.

– Elina on yksi parhaimpia heittäjiä, mitä meillä on ollut. Tänään heitto upposi kaukaa vähän heikommin, mutta hän teki kaikkea muuta. Hän on monipuolistanut peliään ja hyökkää kohti rimaa rohkeasti. Vapaaheittämisen hän on aina osannut, Salminen sanoi.

– Henna on pitkän matkan alussa, mutta hän on myös pelkäämätön koripalloilija. Tärkeään paikkaan kylmäpäisesti pari kolkkia sisään, Suomen päävalmentaja Salminen kehui Sandvikia.

– Siellä on monta hyvää pelaajaa, joista olen todella ylpeä.

Muita parhaita pistenaisia voittajilta olivat Linda-Lotta Lehtoranta (7/3/4) sekä viisi pistettä kukin heittäneet Annika Holopainen, Sofia Pelander ja Marianne Kalin. Kahden pisteen Sanni Tuomiston plus/miinus -tilasto oli komea, +20.

Susiladiesin ottelun alku oli hankala, mutta Suomi löysi keinot pelata.

– Pelasimme ihan peruskoripalloa. Se on tullut tässä yleisen kulttuurin muutoksen rinnalla, että olemme oppineet oikeasti pelaamaan. Havaitsemaan, mitä vastustajan puolustus tekee, löytämään heikot kohdat, ja iskemään niihin, Salminen kommentoi.

EM-karsintakuplan emäntämaa Portugalin peli nojaa lähinnä sen kovaan puolustuspelaamiseen. Joukkueen ainoa voitto tuli Suomesta vuosi sitten, jolloin Portugali kaatoi Suomen vielä lukemin 71–48. Portugali hävisi torstaina karsintalohkon ykköselle Belgialle kymmenellä pisteellä 49–59.

Koripallonaisten kaksi viimeisintä EM-karsintapeliä on ohjelmassa helmikuussa 2021, jolloin Suomi kohtaa 4. päivä Belgian ja 6. päivä Ukrainan.

Sarjataulukko

Lue myös

Katso tallenne: Näin naisten koripallomaajoukkue kellisti Portugalin EM-karsinnoissa