1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

KTP-vahdille nousukarsinta kasvattajaseuraa vastaan oli tunnemyrsky: "Ei ollut mukavaa katsoa, mitä tapahtui toisessa päädyssä"

KTP:n Anton Lepolalle mennyt kausi oli läpimurto miesten tasolla.

TPS-kasvatti Anton Lepola oli tällä kaudella KTP:n avainpelaajia. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Turun Veritas stadionilla pelikello näyttää lisäajan neljättä peliminuuttia. Kotijoukkue Turun Palloseura hakee tarvittavaa johtomaalia vielä viimeisestä kulmapotkusta. TPS:n kulmapotku kimpoaa pelaajaryppäästä KTP-vahti Anton Lepolalle. Huojentunut maalivahti makaa hetken pallo sylissään maaliviivalla.

– Pallo pomppi vähän siinä mudassa. Puristin pallosta todella kovaa. Se ei olisi lähtenyt enää sylistäni, Lepola sanoo.

KTP:n maalivahti Anton Lepola tavoittelee palloa kulmapotkutilanteessa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hetki Lepolan torjunnan jälkeen tuomarin antaman lisäaika umpeutuu ja kotkalaispelaajien juhlat käynnistyvät Turun pimeässä illassa.

Kauden päätösottelu kruunasi KTP:n kauden. Kotkalaiset nousivat Turussa dramaattisesti 1–1-tasapeliin TPS:ä vastaan liigakarsinnan toisessa osaottelussa. Nousun takasi vierasmaalisääntö, sillä otteluparin ensimmäisen osa Kotkassa päättyi maalittomaan tasapeliin.

Pelin päätösvihellyksen jälkeen Lepola tuulettaa maalinsa edessä. Itse hän ei tilannetta muista, koska voiton tuoma adrenaliiniryöppy on sumentanut muistin.

– Se oli ainutlaatuinen hetki, eihän minun urallani ole aikaisemmin tapahtunut sellaista. Vaikea kuvailla sitä sanoiksi. Se oli kaunis hetki, uniikki hetki, Lepola sanoo.

Tunteikas ottelupari

24-vuotias Lepola on TPS:n kasvatti. Hän on edustanut seuraa puolet elämästään. Maalivahdille ottelu Turussa oli tunteikas.

– Ottelun jälkeen oli monenlaisia tunteita. Kotkan nousujuhlat olivat riemukkaat, mutta ei tuntunut hyvältä kuitenkaan katsoa mitä kentän toisessa päässä tapahtui, Lepola sanoo.

Lepola edusti Turun Palloseuraa vielä kaudella 2019. Alkukaudesta vastuuta tuli turkulaisten maalilla. Kesken kauden TPS:n maalivahtipeluutus muuttui, kun seura hankki uuden veräjänvartijan. Lepola huomasi olevansa kolmosmaalivahtina.

Kauden päätteeksi oli turkulaisten vuoro nousta Ykkösestä Veikkausliigaan. Joukkueen juhliessa Lepola tunsi olonsa henkisesti väsyneeksi.

– Se oli muille pelaajille varmasti riemukas hetki, mutta itse olin aika syvällä. Viimeisen pelin jälkeen tuntui vain hyvältä, että kausi päättyi ja sai ajatella kokonaan muita asioita kuin jalkapalloa.

Lepola ei ole katkera TPS:lle.

– Ajattelen, että minun ei tarvitse näyttää heille osaamistani. TPS on yhä minulle rakas seura, vaikka viime aikoina on ollut turbulenssia, Lepola sanoo.

Lauantaina KTP:n kausi päättyi nousujuhliin. Etualalla Anton Lepola (toinen oikealta), David Ramadingaye ja Roger Bonet. Kuva: Lehtikuva

Kaikki lähti pukukopista

KTP:n menestymisen syitä pohdittaessa Lepola nostaa esille joukkuekemian.

– Pelaajapersoonat sopivat tässä joukkueessa todella hyvin yhteen. Meillä oli kentällä ja pukukopissa koko ajan hyvä fiilis. Ilmapiiri oli vaativa, niin kuin pitääkin olla, mutta myös avoin. Näin opimme luottamaan toisiimme ja ymmärtämään toisiamme paremmin, Lepola sanoo.

Kaikki tekeminen lähtee Lepolan mukaan hyvästä pukukoppihengestä.

– Meillä oli hyviä ihmisjohtajatyyppejä joukkueessa, kuten David Ramadingaye ja Roger Bonet. He olivat todella isossa roolissa tällä kaudella, Lepola sanoo.

Anton Lepola siirtyi KTP:n maalille täksi kaudeksi TPS:n joukkueesta. Peliaika jäi kaudella 2019 turkulaisjoukkueessa kortille. Tänä vuonna Lepola torjui kotkalaisseurassa kymmenen nollapeliä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Läpimurtokausi

Tämä kausi oli Lepolan ensimmäinen KTP:ssä. Ykkösessä hän pelasi tällä kaudella 21 ottelussa ja piti maalinsa puhtaana kymmenessä pelissä. Lepola oli sarjan nollapelitilaston kärkinimi.

– Keväällä korona-lockdownin aikaan treenasin yksin Arto Tolsa -areenalla. Asetin silloin kaksi tavoitetta: KTP:n sarjanousu ja olla sarjan paras maalivahti. Sarjanousu on ainakin nyt varmaa. Tuntuu todella hyvältä, kun tavoitteesta tulee totta, Lepola sanoo.

KTP:n joukkue, seurajohto ja kannattajat ovat juhlineet sarjanousua alkuviikon.

– Uskon joitain juhlia olevan vielä ensi viikonloppunakin, Lepola naurahtaa.

Juhlien jälkeen Kotkassa alkaa liigajoukkueen rakentaminen. Kannattajat toivovat runkopelajaajien jatkavan satamakaupungissa. Anton Lepola äänestettiin jo kannattajien toimesta KTP:n vuoden parhaaksi pelaajaksi.

Maalivahti tuntee olonsa hyväksi Kotkassa, mutta ensi kauden osalta lopullisten päätösten aika on vasta myöhemmin.

– Vielä en osaa antaa vastausta. Varmasti lähiaikoina saada vastauksia tähän. Tämmöinen poliitikon vastaus, Lepola naurahtaa.