1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ringette

Ringettelegenda Marjukka Virta vannoi keväällä lopettavansa pelaajauransa, mutta joutui pakon edessä pyörtämään päätöksensä – "Minä uhrauduin"

Naisten joukkueen hajoaminen olisi ollut lapinlahtelaiselle ringetelle suuri kolaus.

Marjukka Virta ei halunnut antaa lapinlahtelaisen ringeten hiipua pois, joten hän pyörsi päätöksensä peliuran lopettamista Kuva: Hannu Kauhanen

Kun ringeten SM-sarja päättyi viime keväänä koronapandemian takia kuin seinään, päätti joulukuussa Suomen seitsemänteen perättäiseen maailmanmestaruuteen kapteenina johdattanut Marjukka "Maiju" Virta, ettei häntä enää nähtäisi pelikentillä.

37-vuotiaan Lapinlahden Luistin -89:n pelaaja-valmentajan palo ja motivaatio olivat hiipuneet, ja Virta odotti jo pääsevänsä viettämään “normaalia” elämää yli 20 vuoden ringetteuran jälkeen.

Mutta kun kausi käynnistyi jälleen syyskuussa, huomasi Virta olevansa jälleen LL -89:n pelaavassa kokoonpanossa. Mitä oli tapahtunut?

– Minä uhrauduin, Virta kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Virta ei nimittäin ollut ainoa Lapinlahden pelaajista, joka ilmoitti viime kauden jälkeen lopettavansa. Pelaajakato oli keväällä jopa niin paha, että joukkue oli päättänyt vetäytyä SM-sarjasta.

Se olisi ollut suuri kolaus, ellei jopa suoranainen kuolinisku, lapinlahtelaiselle ringetelle. Historiansa aikana kahdeksan Suomen mestaruutta voittanut SM-sarjajoukkue on ollut lajin lippulaiva Savossa jo vuosien ajan. Naisten joukkueen poistumisen myötä olisivat kadonneet niin esikuvat kuin lajin näkyvyys. Myös junioreiden harjoitusmahdollisuudet olisivat vaikeutuneet, sillä B-juniori-ikäiset pelaajat harjoittelevat naisten joukkueen kanssa.

Korona-ajan takia SM-sarjaan ilmoittautumista oli myöhästetty ja LL-89 sai kasattua jonkinlaisen joukkueen. Runko oli kuitenkin hyvin, hyvin kapea. Virta seurasi huolestuneena seuran eteen elämäntyön tehneiden ihmisten reaktioita ajatuksesta, ettei joukkue lähtisi SM-sarjaan ollenkaan ja kun lapinlahtelaiset saivat houkuteltua joukkueeseen yhden tärkeän runkopelaajan lisää, antoi Virta periksi. Hän pelaisi vielä tämän kauden.

– En ollut into piukeana pelaamassa, mutta tiedostan sen, että vaikka se olisi vähän vähemmän intohimoista pelaamista, niin se tuo lisän tähän joukkueeseen, hän sanoi.

Virta toivoo, että tämän kauden jälkeen seura pystyisi jatkamaan esimerkiksi Ykkössarjassa omien junioreiden voimin.

– SM-sarjassa pelaaminen oli kuitenkin tällaiseen murrosvaiheeseen tärkeä jatkumo.

Joukkue antaa etumatkaa muille

Virralle kevään koronan tuoma täydellinen tauko harjoitteluun tuli tarpeeseen, sillä hän unohti sinä aikana ringeten täysin ja keskittyi kaikkeen muuhun. Kun Virta palasi harjoittelun pariin, antoi hän itselleen luvan harjoitella juuri niin kuin itse halusi ja aikaisempaa rennommin. Hän tiesi, että hänen kuntopohjansa on sen verran kova, että hän pysyisi muiden mukana.

Palon peleihinkin Virta löysi muilta pelaajilta sekä omasta luonteestaan.

– Sanotaan näin, että minulla ei ole samanlaista paloa kuin kymmenen vuotta sitten, mutta ei minun luonteeni ole mihinkään hävinnyt. Edelleen on voitontahto kova ja häviöt ketuttaa ihan suunnattoman paljon, hän naurahti ja sanoi säästävänsä “lentokeliä” kevään tärkeisiin peleihin.

Virran mukaan LL-89:llä on iskukykyinen joukkue kasassa, mutta se antaa vastustajille etumatkaa kokoonpanonsa takia. Yli puolet joukkueesta matkaa Lapinlahdelle Etelä-Suomesta, jolloin yhteisiä harjoituksia tulee ainoastaan joka toisen viikon perjantaisin.

– Se on näkynyt pelissämme alkukaudessa. Runkosarjan pelitkin toimivat meille tavallaan treeninä. Kun emme näe periaatteessa kuin viikonloppuisin, niin yhteenhitsaantuminen kestää kauemmin, Virta kertoi.

3 000 pisteen raja välkkyy mielessä

Jos Virran ura olisi päättynyt viime kevääseen, olisi hän jäänyt muutaman pelin verran 600 SM-ottelun sekä 100 pistettä 3 000 rajasta. Viime sunnuntaina Virta sai historiallisen 600 ottelun rajan rikki, ja 3 000 pistettäkin on enää 39 pisteen päässä. Virta suhtautuu rajojen rikkoontumisiin ristiriitaisesti.

– Toisaalta olisi ollut sama, onko niitä pelejä 599 vai 600. Minulle tuli vain sellainen tunne, että olen tosi vanha! hän nauroi.

– Mutta myönnän, että se 3 000 pistettä käy usein mielessäni. Sitä ei kuitenkaan tiedä, milloin tämä kausi loppuu, enkä voi siihen vaikuttaa. Se tulee, jos on tullakseen ja jos niin on tarkoitettu. Ei se minua määritä millään tavalla, enkä ota sen rikkomisesta paineita.

Virta on SM-ringeten kaikkien aikojen pistetilastossa toisella sijalla. Hänen edellään on joukkuekaveri Anne Pohjola, joka rikkoi ensimmäisenä pelaajana 3 000 pisteen rajan viime lokakuussa.

600 SM-ottelun rajan ovat ennen Virtaa saavuttaneet Elina Raesola ja Petra Ojaranta sekä peräti 700 SM-ottelua pelannut Kirsi Pukkila. Pukkila on uransa jo lopettanut, mutta Raesola pelaa yhä SM-sarjaa Nokian Urheilijoissa ja Ojaranta Raision Nuorisokiekossa.

Virta ei usko, että vastaaviin ottelulukemiin olisi jatkossa tungosta, sillä pelaajat lopettavat tänä päivänä yhä aiemmin.

– Itse en vain ole voinut lopettaa, vaikka muut ovat tehneet sen jo 300 peliä sitten, hän hymähti.

Marjukka Virta voitti Suomen maajoukkueessa seitsemän maailmanmestaruutta. Näissä kuudessa hän toimi joukkueen kapteenina. Kuva: Tomi Hänninen

Maajoukkueessa Virran kokoinen paikka

Vaikka Virta ei ole vielä jättänyt SM-jäitä, ei häntä nähdä enää maajoukkuepaidassa. Hän päätti mittavan maajoukkueuransa pelaajana viime joulukuussa Kanadan MM-kisojen kultajuhliin.

Virta nähdään kuitenkin maajoukkueen mukana, kun Suomi valmistautuu vuoden 2022 MM-kotikisoihin. Hän liittyi kahden muun entisen maajoukkuepelaajan ja nykyisen valmentajan (siirryt toiseen palveluun), Eevi Kaasisen ja Aura Lehtosen, kanssa päävalmentaja Pasi Katajan vetämään valmennustiimiin.

– Kun koko valmennustiimi vaihtui, niin ajattelin, että minulla on arvokasta tietoa ja kokemusta jaettavaksi. Ja haluaan olla mukana joka tapauksessa. Olisi ollut outoa olla vain kotona kotikisojen aikana, Virta sanoi.

– Tosin se ei ollut suunnitelma, että pelaan vielä. Onneksi korona siirsi kisoja vuodella, niin pelaan tämän loppuun ja keskityn sen jälkeen maajoukkueeseen.

Virta oli pelaajana mukana seitsemässä MM-kisaprojektissa, ja näissä kuudessa hän oli maajoukkueen kapteeni. Virran täytyykin nyt omaksua itselleen uusi rooli valmentajana, mutta hän uskoo, että joukkueesta löytyy juuri hänen kokoinen paikka.

– Uskon tuovani joukkueeseen uskoa, rentoutta ja oikeisiin asioihin keskittymistä, koska olen nähnyt, mikä toimii ja mitä se vaatii, Virta vakuutti.

Lue myös:

Suomen ringettelegendan uskomaton ura päättyi kuin seinään: “Oli vähän sellainen olo kuin minut olisi juuri jätetty”

Suomi on ringeten maailmanmestari seitsemättä kertaa peräkkäin! Joukkueen konkari Anne Pohjola teki finaalissa kypärätempun: "Ei tähän todellakaan totu"

Kaikkien aikojen menestynein ringettepelaaja Anne Pohjola saavutti komean merkkipaalun: 3 000 pistettä rikki!

Pasi Kataja palaa ringettemaajoukkueen ruoriin