Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän kiekkojohtajaan liitetty vakavia syytöksiä – Latvian ulkoministeriö Yle Urheilulle: "Tietojemme mukaan hän kytkeytyy toimiin, joita emme voi millään hyväksyä"

Valko-Venäjän jääkiekkoliiton johtaja Dmitri Baskov on lisätty Latvian ei-toivottujen henkilöiden listalle. Maiden pitäisi järjestää yhdessä jääkiekon MM-kisat.

Mielenosoitukset Valko-Venäjällä ovat jatkuneet yli sata päivää. Kuva: STR/EPA

RIIKA. Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevičs ilmoitti maanantaina, että Valko-Venäjän jääkiekkoliiton johtaja Dmitri Baskov on lisätty ei-toivottujen henkilöiden listalle. Tämä tarkoittaa, että Baskovia ei päästetä Latviaan.

Päätös tehtiin sen jälkeen, kun valkovenäläiset tiedotusvälineet yhdistivät Baskovin Minskissä tapahtuvaan väkivaltaan. Baskov kiistää syytökset.

Valko-Venäjällä on pidetty elokuusta asti jatkuvia massaprotesteja diktaattori Aljaksandr Lukashenkaa vastaan ja viranomaiset ovat tukahduttanet kansannousua rajuin ottein. Viime viikolla valkovenäläinen media raportoi (siirryt toiseen palveluun), että Baskov tai häneltä näyttävä mies oli läsnä tilanteessa, joka johti protesteihin osallistuneen Raman Bandarenkan kuolemaan. Baskovin ei kuitenkaan sanota osallistuneen väkivaltaan henkilökohtaisesti.

Taideopettajana työskennelleen Bandarenkan kuolema on kuohuttanut laajasti Valko-Venäjällä. Hänen muistotilaisuuteensa osallistui tuhansia ihmisiä.

Latvian ulkoministeriön lehdistösihteeri Janis Bekeris vahvistaa Yle Urheilulle, että Baskovin maahantulokielto liittyy väkivaltaan mielenosoittajia kohtaan.

– Listan kriteerit ovat, että henkilö on osallistunut joko vaaliprosessin ja -tulosten väärentämiseen tai julmuuksiin rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Mainitsemasi herrasmiehen tapauksessa kyse on jälkimmäisestä, Bekeris sanoo.

– Tietojemme mukaan hän kytkeytyy toimiin, joita emme voi millään hyväksyä. Tällä niin sanotulla mustalla listalla on yli sata henkilöä, joilta pääsy Latviaan on kielletty.

Baskov julkaisi Valko-Venäjän jääkiekkoliiton sivuilla lausunnon valkovenäläisen toimittajien tutkimuksista (siirryt toiseen palveluun). Baskov kiisti syytökset ja sanoi, että ne johtuvat maan poliittisista jännitteistä. Baskov myös sanoi, että hänen perhettään on uhkailtu.

– Tätä haluan korostaa: syytökset koskevat jotain, jonka kanssa minulla ei ole mitään tekemistä ja ainoa syy niille on, että mielipiteeni kansalaisena poikkeaa jonkun muun mielipiteestä, Baskov sanoi lausunnossa.

Kumppanien suhde viileni

Baskovin maahantulokielto osuu hetkeen, jolloin Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF valmistautuu tekemään päätöksiä maailmanmestaruuskisoista.

Kisat oli tarkoitus järjestää toukokuussa Valko-Venäjällä ja Latviassa. Latvia on kuitenkin ilmoittanut Kansainväliselle jääkiekkoliitolle, että se haluaa järjestää kisat jonkun toisen kumppanimaan kanssa. Liitto käsittelee keskiviikkona ja torstaina sitä, mitä kevään kisoille pitäisi tehdä.

Maahantulokieltojen valossa Riian ja Minskin kumppanuus vaikuttaa koko ajan mahdottomammalta. Latvian mustalle listalle kuuluu nyt sekä Valko-Venäjän jääkiekkoliiton johtaja että maan itsevaltias Aljaksandr Lukashenka.

Oppositio ei halua kisoja Minskiin

IIHF:n päätösten kypsyessä Valko-Venäjän oppositiomielinen urheluväki tekee kulisseissa omaa vaikutustyötään. Valko-Venäjän urheilun solidaarisuusrahasto on laatinut englanninkielisen videon (siirryt toiseen palveluun), jolla urheilijat ja asiantuntijat perustelevat, miksi Minsk on väärä paikka maailmanmestaruuskisoille.

Protestoinnin vuoksi pidätetty koripalloilija Jelena Levtshenko sanoo videolla, että Valko-Venäjällä laki ei merkitse mitään.

Yksi videon keskeisistä argumenteista on, että Valko-Venäjällä ei pidä järjestää kisoja, koska maan koronatilanne on paljon pahempi kuin viralliset luvut antavat ymmärtää.

Lue myös:

Sami Itani järkyttyi syvästi kuultuaan valkovenäläisen ystävänsä kohtalosta – suomalainen pettyi kansainvälisten urheilupomojen mitättömiin reaktioihin

Kommentti: Vieläkö Valko-Venäjän jääkiekkojuhlan järjestämistä pitää oikeasti harkita? Nämä karut ihmiskohtalot kertovat kaiken oleellisen

Näky valkovenäläisen vankilan edessä pysäytti – urheilijatähdet kertovat Yle Urheilulle, mikä sai heidät voittamaan pelkonsa ja nousemaan uhkauksista huolimatta Lukashenkoa vastaan