Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei tehnyt ratkaisua Valko-Venäjän MM-kisoista – Kalervo Kummola: "Tällä hetkellä meillä on päätös siitä, että me järjestämme kisat siellä"

Kummolan mukaan Kansainvälinen jääkiekkoliitto päättää viimeistään tammikuun alussa, pidetäänkö jääkiekon miesten MM-kisat keväällä Valko-Venäjällä.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Kalervo Kummola
Kalervo Kummola on toiminut Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana vuodesta 2003 lähtien.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) kokousti keskiviikkona ja torstaina. IIHF sai aikaan monia päätöksiä, mutta se kaikista kiinnostavin asia eli miesten MM-kisojen kohtalo jäi avoimeksi. Kevään 2021 MM-kisat on jaettu Valko-Venäjälle ja Latvialle, mutta Valko-Venäjän tulenarka poliittinen tilanne ja paha koronatilanne ovat saaneet ihmiset varpailleen. Muun muassa valkovenäläiset eri lajien urheilijat ovat vaatineet kisojen boikotointia. Valko-Venäjällä on pidetty elokuusta asti jatkuvia massaprotesteja diktaattori Aljaksandr Lukashenkaa vastaan ja viranomaiset ovat tukahduttanet kansannousua rajuin ottein.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoi Yle Urheilulle kahden päivän kokouksen annista.

Minkälaiset nämä pari kokouspäivää ovat olleet?

– Hektisiä kokouksia ja vaikeita asioita. Muun muassa tehtiin jo päätös siitä asiasta, että peruimme kaikki kevään ja talven alempien sarjojen MM-kisat ja niitä oli kaiken kaikkiaan 18 kappaletta. Nyt on jäljellä pyrkimys siihen, että alle 20-vuotiaiden kisat pidetään Edmontonissa niin sanotussa kuplassa. Samaisessa kuplassa, missä NHL-pelaajat pelasivat loppuottelunsa. Toiveissa on, että voitaisiin alle 18-vuotiaiden kisat järjestää USA:n puolella, ne ovat keväällä huhtikuussa ja sitten naisten MM-kisat Halifaxissa keväällä, ja tietysti miesten MM-kisat. Kaikki muut on nyt sitten peruttu. Tämä on kyllä tosi vaikeaa aikaa.

Miesten MM-kisojen kohtalo kiinnostaa monia. Kuinka käsittelitte asiaa?

– Kaikki on huolestuneita nykytilanteesta. Meidän pitää olla varmoja siitä, että kisat ovat sataprosenttisen turvallisia ja myös tämä koronatilanne on tällä hetkellä erittäin paha. Me olemme aika täydellisessä sumussa. Turvallisuuskysymyksistä oli tässä raportissa, siellä on selvästi riskejä olemassa ja keskityimme tähän turva- ja koronatilanteeseen. Muusta ei oikeastaan enää puhuttu. Ihmisoikeusasiat ja muut on puhuttu jo aikaisemmin. Ei mitään päätöstä vielä saatu aikaiseksi. Päätös nyt varmasti joudutaan tekemään viimeistään tammikuun alkuun mennessä.

Minkälaisia kannanottoja kokouksessa esitettiin?

– En lähde yksityisiä kannanottoja tässä avaamaan, mutta kyllä oli aika yksimielistä porukkaa, että tällä hetkellä jos jouduttaisiin järjestämään kisat, niin se tuskin olisi mahdollista. Kaikki ovat huolissaan nimenomaan tästä turvallisuudesta ja myös tästä covid-tilanteesta.

Miksi päätöstä ei tehty vielä? Mitä vielä odotetaan?

– Jos me joudumme sen päätöksen tekemään, niin totta kai meidän täytyy tietää esimerkiksi, että minne me menemme ja muuta. Nämä ovat kaikki auki tällaiset kysymykset. Totta kai katsomme niin pitkälle kuin on mahdollista, mutta jos ei mitään valoa rupea näkymään, niin silloin täytyy tehdä ehkä joitain muita päätöksiä. Tällä hetkellähän meillä on päätös siitä, että me järjestetämme kisat siellä.

Onko mahdollista pitää jaetut kisat, etenkin kun Latvia on kertonut, ettei halua järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa?

– Käsittääkseni Latvia on jonkin verran perääntynyt siinä lausunnossaan, mutta enpä lähde tuota spekuloimaan. Alun perinhän Valko-Venäjä oli se maa, jossa pitäisi pelata finaalit ja semifinaalit, Latvia lähti siihen kakkoseksi mukaan, mutta se on aika lailla Latvian poliitikkojen käsissä se asia.

Onko vielä esitetty eri vaihtoehtoja MM-kisoista, jos jaetut kisat Valko-Venäjän ja Latvian kanssa eivät onnistu?

– Selkeitä vaihtoehtoja ei tällä hetkellä ole. Totta kai niitä on pikkuisen tutkittu, mutta ei mitään selkeää vaihtoehtoa ole olemassa vielä. Emme tiedä edes, että voimmeko päästää yleisöä kisoihin, se riippuu kokonaan tästä koronatilanteesta. Tilanne on varsin hankala.

Esimerkiksi ministeri Annika Saarikko on kertonut, että EU valmistelevat yhteistä kannanottoa. Keskusteltiinko tällaisesta asiasta?

– Ei keskusteltu, koska sitä kannanottoa ei ole vielä nähty.

Vaikuttaako tällainen ulkoinen paine Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päätöksentekoon?

– Jotkut ovat sitä mieltä, ettei vaikuta, mutta kyllä se varmasti vaikuttaa. Minäkin omana mielipiteenäni kerroin, että kyllä tämä paine on selkeästi lisääntymässä tällä hetkellä.

Onko jossain vaiheessa käyty keskustelua Valko-Venäjän kiekkopomo Dmitri Baskoviin kohdistuvista syytöksistä?

– Niitä sivuttiin ja tietysti meidän pitää saada vahvistus ja näyttö siitä, että ne huhut pitävät paikkansa, ennen kuin siihen otetaan sen enempää kantaa. Valitettava asia, jos näin on. Tai erittäinkin ikävä asia, jos se pitää paikkansa.

Tavallisen urheilufanin mielestä saattaa vaikuttaa, että kisat haluttaisiin pelata Valko-Venäjällä. Mitä vastaat tähän?

– En vastaa siihen mitään. Olen oman mielipiteeni ilmaissut monta kertaa (siirryt toiseen palveluun) ja sitä on turha lähteä toistamaan tässä. Joku ehkä haluaisi pitää ne ja joku ei.

Millä aikataululla nyt edetään? Koska päätöksiä on odotettavissa?

– Päätökset on tehtävä viimeistään tammikuun alussa.

Jääkiekkoliitto päättää viime kädessä, lähetetäänkö joukkuetta kisoihin. Jos kisat pidetään, lähettääkö Suomi joukkueen Valko-Venäjälle?

– Sitä pitää kysyä Suomen jääkiekkoliitolta. Tuskin Suomi ainakaan yksin boikotoi, eikä siinä ole mitään järkeä. Kyllä sitten jos näin tapahtuu, niin varmaan muitakin on mukana siinä tapauksessa, että siellä pelattaisiin. Mutta ei mennä nyt asioiden edelle. Katsotaan nyt rauhassa, mitä päätöksiä tässä sitten tulee.

Lue myös:

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja ei halua pohtia boikottia, vaan luottaa toisenlaiseen ratkaisuun – "Tällä hetkellä tilanne on sellainen, ettei Valko-Venäjällä kisoja voida pelata"

Valko-Venäjän urheiluväeltä karu esimerkki, miten Leijonien pelaajat olisivat vastuussa ihmiskohtaloista – maassa alkaa uusi yritys kammeta jääkiekon MM-kisat pois Minskistä

IIHF perusti asiantuntijaryhmän jääkiekon MM-kisoja varten – päätös kisojen järjestämisestä venyy ainakin marraskuulle

Latvian hallitus pyytää Kansainvälistä jääkiekkoliittoa riisumaan Valko-Venäjältä MM-kisojen järjestelyoikeudet

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja samaa mieltä presidentti Niinistön kanssa MM-kisojen järjestämisestä: "Kuuntelemme maan poliittista johtoa herkällä korvalla"

Jääkiekon MM-kisat vaarassa peruuntua tai siirtyä – Kummola kummeksuu urheiluväen reaktioita koronavirukseen: "Alkaa olla jo paniikin lietsomista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat