Hyppää sisältöön

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja ei halua pohtia boikottia, vaan luottaa toisenlaiseen ratkaisuun – "Tällä hetkellä tilanne on sellainen, ettei Valko-Venäjällä kisoja voida pelata"

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan Suomelta ei ole kysytty kiinnostusta MM-kisojen järjestämistä vuotta aiemmin.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela korostaa, että pelaajien turvallisuus täytyy olla taattu, jotta Valko-Venäjällä pystyttäisiin pelaamaan MM-kisoja. Kuva: Tomi Hänninen

Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) ei saanut kaksipäiväisessä kokouksessaan päätettyä miesten ensi kevään MM-kisojen kohtalosta. Kisat on jaettu Valko-Venäjän ja Latvian kesken, mutta Valko-Venäjän poliittinen tilanne ihmisoikeusrikkomuksineen on tulenarka.

Paine kisojen siirtämiselle kasvaa koko ajan. Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelan mukaan tämän hetkisessä koronapandemiatilanteessa MM-kisoja tuskin pystyttäisiin järjestää missään päin maailmaa.

– Ainakin tällä hetkellä tilanne on sellainen, että Valko-Venäjällä ei mielestäni kisoja voida pelata, Nummela kertoi Yle Urheilulle ja totesi, että kyse on sekä maan tilanteesta yleensä ottaen että koronatilanteesta.

Nummelan mukaan koronatilanteen pitää parantua selvästi niin, että sekä pelaajien että muiden toimijoiden turvallisuus on taattu, jotta kisat voitaisiin pelata Valko-Venäjällä.

– Totta kai myös pelaajien fyysinen koskemattomuus pitää olla turvattu. Tämän poliittisen tai ehkä ennen kaikkea ihmisoikeustilanteen pitää varmasti olla aika eri asennossa, mitä se on tällä hetkellä.

Vaikka IIHF päättäisi, että kisat pelataan Valko-Venäjällä, on Suomen jääkiekkoliitto se taho, joka viime kädessä päättää, lähteekö Suomesta kisoihin joukkuetta. Voiko Suomen kaltainen jääkiekkomaa jäädä pois MM-kisoista? Nummela uskoo, että asiaan löytyy joku muu ratkaisu.

– Joko kisat perutaan kokonaan tai sitten ne siirretään jonnekin muualle, ettei tällaista kysymystä tarvitse pohtia.

Voisiko Suomi järjestää kisat?

Poliittisen paineen kasvaessa kisoja kohtaan on Nummelan mukaan mahdollista, että kisat joudutaan perumaan. Se ei hänen mielestään ole toivottu vaihtoehto, mutta myös kisojen siirtäminen jollekin muulle maalle on tässä talous- ja koronatilanteessa ja hyvin lyhyellä aikataululla, on vaikeaa.

– Jääkiekon MM-kisojen järjestämiseen sisältyy järjestäjämaalle taloudellisen positiivisen tuloksen mahdollisuus, mutta myös erittäin suuri taloudellinen riski. Tällaisessa ei niin hyvässä taloustilanteessa ja pandemian ollessa valloillaan varmaan aika monessa maassa mietitään, kannattaako sellaista riskiä edes harkita otettavaksi, Nummela sanoi.

Suomi kisasi vuoden 2021 MM-kisoista Valko-Venäjän ja Latvian kanssa, mutta hävisi äänestyksen yhdellä äänellä. Tampereella ja Helsingissä pelataan vuoden 2022 MM-kisat, joten löytyisikö Suomelta kykyä järjestää kisat vuotta aiemmin?

– Mitään virallista kyselyä tässä suhteessa meille ei ole esitetty, Nummela sanoi.

– Jos sellainen esitetään, me tietenkin huolellisesti ja vakavasti harkitsemme sitä, mutta ihan helppoa ei ole vastata siihen myöntävästi.

Lue myös:

.
.