Isän yllättävä kuolema muutti kaiken voittaneen supertähden elämän, mutta vastoinkäymiset jatkuivat – Kalle Palander puhuu kahdesta huolenaiheesta ja yhdestä suuresta panoksesta Levillä

25-vuotias Mikaela Shiffrin on noussut urheilun supertähtien joukkoon. Viimeinen vuosi on ollut kuitenkin erittäin karu. Nyt hän palaa kisarinteille Levin maailmancupissa 300 päivän tauon jälkeen.

Mikaela Shiffrin on Kalle Palanderin mukaan yksi parhaista naisurheilijoista koko maailmassa, kun katsoo hänen dominointiaan alppihiihdossa. Kuva: Tom Pennington/Getty Images

Kansainvälisellä mittapuulla tämän viikonlopun kiinnostavin talviurheilija kilpailee Levillä, kun alppihiihdon maailmancup jatkuu naisten pujottelukilpailuilla. Viikonloppuna kilpailurinteisiin palaa lajin kirkkain tähti Mikaela Shiffrin.

Yhdysvaltalaistähti on kilpaillut viimeksi tammikuun lopussa Bulgarian maailmancupissa. Sen jälkeen onkin Shiffrinin elämässä ehtinyt tapahtua erityisen paljon. Amerikkalaisen supertähden 65-vuotias isä Jeff Shiffrin menehtyi helmikuun alussa yllättäen onnettomuudessa, jonka yksityiskohdista ei ole kerrottu julkisuuteen. Jeff Shiffrinin kuolinsyyksi kerrottiin päävamma.

Äiti Eileen Shiffrin valmensi Mikaelaa todella pitkään, mutta myös Jeff-isä oli suuressa roolissa supertähden uralla. Entinen alppihiihtäjä tuki Mikaelaa ja kiersi esimerkiksi Yhdysvaltojen liiton valokuvaajana kaikilla kilpailureissuilla. Kuolema oli siis erittäin kova paikka. Supertähti Shiffrin vetäytyi kilpailu- ja harjoittelutauolle.

Kun Shiffrin oli valmis palaamaan kilpailuihin maaliskuussa, kisakaudelle tuli yhtäkkinen pysähdys. Koko maailmaan levinnyt koronaviruspandemia pysäytti alppihiihdon, kuten kaiken muunkin kansainvälisen urheilun.

Läheisten kuolemat ja etenkin isän yllättävä poismeno jättivät jäljen Shiffriniin. Hyvin perhekeskeisen supertähden elämä muuttui. 25-vuotias amerikkalainen on useissa haastatteluissa myöntänyt, että pohti jopa uransa lopettamista. Shiffrin latasi esimerkiksi ruotsalaislehti Aftonbladetin haastattelussa kovaa tekstiä.

– Oli niin paljon kaikkea, jonka halusin voittaa ennen kuin tärkeimmät ihmiset menehtyivät. Ja muu maailma jatkui normaalisti. Muut jatkoivat kilpailemista ja juhlivat, kun he voittivat kilpailun, ottivat cupin johtajan paidan ja voittivat kokonaiscupin, Shiffrin kertoi tuskastaan ruotsalaiselle Aftonbladetille elokuussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Muut rakastivat sitä, että olin poissa. He rakastivat, että en ollut siellä.

– En aio ottaa heidän juhlintaansa henkilökohtaisesti. Kostonhimoiset ajatukset on pidettävä poissa mielestä. Ensi kaudella on kyse siitä, että kisaan ja nautin siitä. Muuten ei ole mitään syytä reissata ympäri Eurooppaa.

Eileen Shiffrin, Mikaela Shiffrin, Jeff Shiffrin 2017 Aspenissa Coloradossa maailmancupin finaaleissa. Kuva: Helen H. Richardson/The Denver Post via Getty Images

Kisassa häviäminen ei enää maailman pahin asia

Shiffrin on ehtinyt voittaa urallaan viisi maailmanmestaruutta, kaksi olympiakultaa ja kolme kertaa maailmancupin kokonaiskilpailun. Käytännössä Shiffrin on pystynyt voittamaan urallaan lähes kaiken mahdollisen.

Nyt Shiffrin on pyrkinyt muuttamaan ajattelutapaansa läheistensä kuoleman jälkeen. Shiffrin on aiempina vuosina stressannut kilpailuja ja murehtinut, mitä jos hän ei enää voitakaan. Jo isoäitinsä menehtymisen jälkeisessä kisassa Shiffrin sanoi tunteneensa olonsa tyhmäksi. Heti ajattelutavan muutos ei kuitenkaan onnistunut, vaan vasta isän kuolema sai aikaan lopullisen muutoksen. Shiffrin on päässyt irti kisajännityksestään.

– Minun perspektiivini on nyt muuttunut hiukan. Ajattelen, että ei ole mitään murehdittavaa, koska se ei voi olla huonointa, mitä voi tapahtua, Shiffin sanoi Olympic Channelille. (siirryt toiseen palveluun)

Mikaela Shiffrin on pyrkinyt muuttamaan elämänasennettaan. Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Läheisten kuolema ja koronaviruspandemia ovat herättäneet Shiffrinin ajattelemaan myös muuta kuin urheilua. Alppihiihtotähti on monen muun amerikkalaisurheilijan ohella ottanut tänä vuonna voimakkaasti kantaa rasismin vastaisessa taistelussa. Ajoittain sävy on ollut myös todella terävä.

Moni hänen seuraajansa sosiaalisessa mediassa oli tottunut Shiffrinin julkaisevan iloisia treeni- tai tanssivideoita. Osa Shiffrinin seuraajista kritisoikin, kun alppihiihtäjä käytti alustaansa rasismin vastaisen taistelun hyväksi. Supertähti vastasi kipakasti takaisin.

Nopea nousu yhdeksi tämän maailman kovimmista naisurheilijoista

Mikaela Shiffrinia on jo pienestä pitäen koulittu alppihiihtäjäksi. (siirryt toiseen palveluun)Kaksivuotiaana Mikaela laitettiin suksille perheen pihatiellä. Siitä lähtien asteittain Shiffriniä totuteltiin suksille erilaisissa lumisissa paikoissa. Seuraavaksi oltiin lumen peittämällä golf-kentällä. Loppulta Shiffrin päästettiin rinteeseen ja hän oli nopeasti vikkelämpi kuin alppihiihtoa harrastaneet vanhempansa. Kymmenvuotiaana nuori coloradolainen oli jo kysynyt vanhemmiltaan, milloin hän pääsisi kisaamaan ensimmäistä kertaa maailmancupissa. Kauaa ei edes tarvinnut odottaa menestystä.

Heti ensimmäisenä syksynään maailmancupissa 16-vuotias amerikkalaissensaatio ylsi ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle, kun Shiffrin oli kolmas Itävallassa Lienzin pujottelussa. Reilut kaksi vuotta myöhemmin Sotshin olympialaisissa 2014 Shiffrinistä tuli pujottelun nuorin olympiavoittaja kautta aikojen 18-vuotiaana.

Muitakin huimia ennätyksiä on hänellä hallussa: Shiffrinistä tuli kaudella 2018–2019 ensimmäinen alppihiihtäjä, joka on voittanut maailmancupin kaikissa kuudessa kilpailumuodossa. Samalla kaudella hänestä tuli eniten maailmancupin osakilpailuvoittoja yhden kauden aikana napannut alppihiihtäjä. Eikä kukaan muu ole myöskään pystynyt voittamaan kokonaiscupia, supersuurpujottelucupia, suurpujottelucupia ja pujottelucupia samana vuonna, kuten Shiffrin teki kyseisellä superkaudella.

Mikaela Shiffrin dominoi etenkin kaudella 2018–2019, jolloin juhli useaa lajivoittoa ja etenkin kokonaiscupin voittoa, kuten tässä kuvassa. Kuva: AOP/imago sport

Coloradolainen onkin noussut erittäin isoon asemaan lajissa.

– Shiffrin on lajin ylivoimaisin tähti tällä hetkellä myös miehet mukaan lukien. Siitä ei pääse yli, eikä ympäri. Amerikkalaisuus tekee hänestä vielä suuremman tähden, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander sanoo ja arvioi samalla Shiffrinin asemaa koko urheilumaailmassa.

– Shiffrin on tämän hetken kovimpia naisurheilijoita maailmassa, jos katsotaan, kuinka ylivoimainen hän on ollut muihin kilpailijoihin nähden.

Palanderin mukaan Shiffrinistä on noussut nuorella iällä kaiken voittanut alppihiihtäjä siksi, että hänellä on laskuröyhkeyttä ja suoraviivaisuutta.

– Naiset laskevat helposti vain sen, mitä rinne tuo. Mutta vauhtia saa myös äärimmäisen paljon lisää, kun käskyttää suksea lisää. Shiffrinillä on todella röyhkeä laskutyyli, Palander kuvailee.

Pilaavatko selkävaivat paluun huipulle?

Kun Shiffrin on jyrännyt voitosta voittoon aiempina kausina maailmancupin kiertueella, on puhuttu paljon myös mahdollisuudesta rikkoa ruotsalaislegenda Ingemar Stenmarkin kaikkien aikojen ennätys maailmancupin voitoissa. Shiffrinillä on nyt kasassa 66 voittoa. Stenmark voitti 1970- ja 1980-luvuilla 86 voittoa. Shiffrinin amerikkalainen kilpakumppani Lindsey Vonn ylsi 82 voittoon. Shiffrinin edellä on myös vielä miesten listan kakkonnen Marcel Hirscher, jolla on 67 voittoa.

Levillä siis Shiffrinillä on viikonlopun kahdessa kisassa mahdollisuus nousta ensiksi Hirscherin rinnalle ja myöhemmin vielä ohi.

Nyt menestys saattaa olla kuitenkin uhattuna selkäongelmien takia. Shiffrin koki nimittäin kauden kynnyksellä jälleen yhden vastoinkäymisen lisää. Hän joutui selkävaivojen takia jättämään kauden avauskisan Söldenissä väliin. Shiffrin oli viimeksi sivussa maailmancup-kauden avauskilpailusta syksyllä 2012 (siirryt toiseen palveluun), jolloin hän voitti myös ensimmäisen maailmancupin kilpailunsa.

– Jos alkaa vähänkin epäröidä ja on jotain pientä epävarmuutta, lasku saattaa mennä täysin palasiksi. Loukkaantumiset vaikuttavat todella nopeasti alppihiihdossa. Jos luotto menee itseensä ja välineisiin, sitä on enää vaikea saada takaisin, Palander toteaa.

Mikä on Mikaela Shiffrinin tilanne tällä hetkellä? Kuva: Klaus Pressberger/SEPA.Media /Getty Images

Shiffrin paljasti torstaina etäpressissään, että hän saattaa joutua kamppailemaan selkävaivojensa kanssa koko loppu-uransa ajan. Päätös kisakauden alun venyttämisestä tuli Itävallassa, kun hän oli ollut harjoittelemassa ennen Söldenin kilpailua.

– Lääkärit olivat todenneet, että kisaamisella vaivasta voi tulla pahempi. Mutta jos sen antaa vähän aikaa toipua, sitten pitäisi olla mahdollista kisata, Shiffrin avasi tilannettaan.

– Tämä ongelma ei kuitenkaan karkaa mihinkään. Sitä pitää vain hallita. Itse asiassa minun on pitänyt hallita tätä pari viime vuotta. Minulla oli vähän epäonnekas käännös. Yritän parhaani, että minulla ei ole enää epäonnekkaita käännöksiä.

– Kyse ei ole kuitenkaan mistään sellaisesta, mistä normaalit ihmisetkään eivät kärsisi. Minä vain käytän kroppaani ja useimmiten vielä aika rajusti, Shiffrin sanoo.

"Miten Shffrin jaksaa edelleen?"

Shiffrinin paluu huipulle on aiheuttanut pohdintaa myös sen takia, koska hänen henkistä kanttiaan on epäilty kaikkien karujen tapahtumien jälkeen. Shiffrin muistutti itse ennen Levin maailmancup-viikonloppua medialle, että on Söldenin poisjäännin takia jo 100 pistettä perässä maailmancupin kokonaistaistossa. Amerikkalaistähti myös myönsi, että ei aio kisata kaikkia kisoja. Hänen mielessään pyörii kokonaismaailmancupin voitosta saatava näyttävä kristallipallo huomattavasti vähemmän kuin aiempina kausina.

– Miten Shiffin jaksaa edelleen? Hän on voittanut jo kaiken. Stenmarkin ennätyksen rikkominen on täysin kiinni siitä, miten Shiffrin löytää nälän menestymiseen ja voitontahdon uudelleen. Mutta en jaksa uskoa, että Shiffrin tulee koskaan ottamaan kiinni Stenmarkia, Palander sanoo.

Shiffrin on puhunut paljon itse siitä, kuinka viime aikojen vastoinkäymiset ovat vaikuttaneet hänen asenteensa. Hän ei enää murehdi kisoja niin paljon kuin ennen läheistensä kuolemia ja muita vastoinkäymisiä.

Mikaela Shiffrinin ajatusmaailma on muuttunut. Kuva: Klaus Pressberger/SEPA.Media /Getty Images

– Kun ensimmäisen kerran miettii, että huippu-urheilu ei olekaan maailman tärkein asia, se alkaa vaikuttaa tekemiseen. En tiedä, onko Shiffrinin niin kova henkisesti ja pystyy erottamaan oman yksityiselämänsä ja huippu-urheilun, Palander pohtii.

– Monet urheilijathan saa tuollaisista tapahtumista lisää voimaa ja vihaa. Pystyykö Shiffrin käyttämään näitä tapahtumia voimavarana vai ovatko ne taakka?

Shiffrin itse totesi medialle Levillä etäyhteyden välityksellä, että tuntee yhä vihaa isänsä yllättävästä kuolemasta. Kilpakumppaneitaan hän ei niinkään vihaa. Shiffrin kertoi ymmärtävänsä, että kilpakumppanit eivät missään nimessä jarruttele hänen oman tilanteensa takia.

– Otamme urheilijoina ja ylipäätänsä ihmisinä riskin, että kaikki ei aina mene odotetusti. Olen oppinut viimeisen vuoden aikana, että pitää ottaa vastaan se, mitä elämä antaa. Se aina maistu hyvältä, mutta se pitää silti syödä joka tapauksessa, Shiffrin pohtii.

Levin kilpailuilla heti suuri merkitys tulevaisuuden kannalta

Shiffrin sanoo myös, että hän haluaa pitää odotukset matalalla ennen ensimmäistä kisaansa 300 päivään. Mutta hän toteaa vaativansa edelleen itseltään paljon. Hän korostaa edelleen olevansa kilpailija. Treenata hän ei ole kuitenkaan pystynyt täysin optimaalisesti. Viimeiset kolme viikkoa ovat menneet Coloradossa, mutta sielläkin Shiffrin on pystynyt harjoittelemaan vain pujottelua. Treenitkin on rajoitettu enintään tuntiin kerrallaan.

Shiffrinin mukaan päätös palata kisoihin oli vaikea, eikä vain selkävaivojen takia.

– Tämä on jatkuvaa pohdintaa etenkin nyt. Jokaisessa kisassa on kyse siitä, onko kisaaminen kaiken lisämatkustamisen ja sen mukana tulevien lisäjuttujen arvoista? Jokaisessa kisassa pitää tehdä paljon asioita, että pääsee maahan. On esimerkiksi koronavirustestejä. Matkustaminen pandemian aikana on myös henkilökohtainen riski. Mutta se on myös valinta, että pitää jättää kaikki muu taakseen elämässä urheilun takia. En halua riskeerata ketään muuta. On paljon siis asioita, jotka liittyvät kisoihin palaamiseen, Shiffrin sanoo.

Shiffrin oli siis valmis palaamaan kisoihin jo keväällä, mutta sitten iski maailmanlaajuinen pandemia. Silloin Shiffrin ajatteli, että alppihiihto olisi terapeuttista kaikkien rankkojen koettelemusten jälkeen.

– Päämotivaationi on kokeilla, miltä tuntuisi kisata. Toivottavasti se on positiivinen kokemus. En tarkoita sitä, että toivottavasti voitan. Toivon, että olisi positiivinen kokemus olla edelleen alppihiihtäjä. Toivottavasti se on voima, joka vie minua eteenpäin, Shiffrin kuvailee odotuksiaan Levin kilpailuviikonlopulle.

Palander uskookin, että Levi on hyvin ratkaisevassa osassa koko Shiffrinin kauden kannalta.

– Aika paljon nähdään Levin maailmancupin jälkeen suuntaviivoja Shiffrinin kaudelle. Pystyykö ollenkaan tekemään tulosta ja pitääkö jopa välikauden? Riippuu todella paljon tästä viikonlopusta, Palander toteaa.

Levi on myös Shiffrinille siinä mielessä erityinen paikka, että hän on voittanut kisan peräti neljä kertaa. Palander uskookin, että kaikesta huolimatta Shiffrin loistaa taas tänä viikonloppuna pitkän tauon jälkeen.

– Shiffrin on niin pirun kova, että hänen ei tarvitse olla edes täydessä kunnossa voittaakseen täällä, Palander kuvailee.

Levin kilpailujen voittaja saa palkinnoksi myös poron. Viime vuonna Shiffrin nimesi voittajaporonsa Ingemariksi kunnioittaen lajilegenda Stenmarkia. Aiemmat porot oli nimetty Disney-henkisesti Rudolph, Sven ja Mr. Gru. Kuva: Tomi Hänninen

Shiffriniltä itseltään myös yritettiin udella asetelmista koko kauteen ja myös Levin viikonloppuun. Hänelle on etukäteispohdinnoissa nostettu paljon haastajia. Shiffriniltä kysyttiin mediatilaisuudessa esimerkiksi, miten hän näkee tilanteensa kokonaiscupin voittajaa Italian Federica Brignonea tai pujottelucupin voittajaa Slovakian Petra Vlhovaa vastaan. Shiffrin ei halunnut myöskään itse kommentoida ennakkoasetelmia, vaan jätti ne mieluiten muille spekuloitavaksi.

Palander kuvailee, että olosuhteet ovat Shiffrinille tänä viikonloppuna etu. Yöpakkasten jäljiltä vetinen Levin kilpailurinne on muuttunut tällä viikolla jäiseksi.

– Kävin itse sen vetämässä ja rinne on kivikova. Kun on kovat olosuhteet, Shiffrin on ollut aina aika ylivoimainen. Hän itse pystyy laskemaan hyvin ja hänen välineensä toimivat jäisissä olosuhteissa, Palander muistuttaa.

– Rinne on ihan betonia nyt. Oli itselläkin vähän haastetta tulla jyrkkää kohtaa alas, kun minulla ei ollut sukset ihan kisakireydessä. Ei meinannut pitää suksi.

Levin kilpailuviikonlopusta Shiffrin haluaa kuitenkin joka tapauksessa nauttia.

– Suomi on tehnyt yleisesti todella hyvin töitä pandemian hoitamisessa. Uskon, että oli varmasti iso päätös hallinnolta ja järjestelykomitealta päästää meidät tänne. Voin kuvitella, että jokainen urhelija on innoissaan tästä kisasta, Shiffin iloitsee kohteliaasti.

Ja jos kuplassa iskee tylsyys, Shiffrinillä on valmis ratkaisu eli päiväunet.

Urheilustudio starttaa tänä viikonloppuna TV2:ssa. Levin maailmancupin kilpailut nähdään myös suorina lähetyksinä. Lauantaina ja sunnuntaina pujottelun avauskierros kello 11.10. Toinen kierros nähdään molempina päivinä kello 14.10 alkaen.

Lue lisää: