Pelataanko Vaasassa ensi kaudella pääsarjajalkapalloa? VIFK haastaa JyPK:in tosissaan: "Meillä on kaudelta paljon voittoja alla"

Jalkapallon Kansallisen liigan karsinnat käynnistyvät lauantaina. Pääsarjapaikasta taistelevat JyPK ja VIFK.

Kansallinen Liiga
Vasa IFK-spelare springer på rad
VIFK pelasi pääsarjassa viimeksi kaudella 2015. Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Jalkapallokausi on suurilta osin päättynyt, mutta ensi kauden viimeinen paikka Kansallisessa liigassa on vielä ratkaisematta. Tänä syksynä liigapaikasta taistelevat Kansallisessa liigassa heikomman maalieron vuoksi viimeistä edelliseksi jäänyt JyPK ja Ykkösessä toiseksi yltänyt VIFK.

Kun jyväskyläläisten kausi sujui Kansallisessa liigassa mollivoittoisesti, olivat vaasalaiset puolestaan yllättyneitä, kuinka hyvin pelit Ykkösessä kulkivat.

– Meillä on mennyt koko kausi alusta asti todella hyvin, olemme roikkuneet kärjessä, joten sitä kautta oli mielessä, että on karsinnoissa pelaaminen ihan mahdollista, VIFK-kapteeni Katariina Ketonen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Ennen kauden alkua tavoitteeksi oltiin yhdessä asetettu ennen kaikkea joukkueen kehittyminen.

– Liigakarsinnat eivät suoranaisesti olleet tavoitteemme missään vaiheessa. Pyrimme pitämään tasomme ottelusta toiseen. Aikaisempina kausina olemme ailahdelleet jonkin verran emmekä ole pystyneet lunastamaan omia odotuksia ihan loppuun asti, Ketonen kertoo.

Viime kaudella joukkue oli neljäs ja vuotta aiemmin viides. Edellisen kerran VIFK nähtiin pääsarjassa viisi vuotta sitten, kaudella 2015.

Katriina Ketonen i Vasa IFK
Katariina Ketonen uskoo, että VIFK nousee ensi kaudeksi Kansalliseen liigaan. Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Tänä vuonna ailahteluja ei juuri nähty – ei, vaikka tärkeimmällä hetkellä pelit ja toiminta pysähtyi Vaasan erityisen huonon koronatilanteen vuoksi.

– Olimme kaksi viikkoa kokonaan omatoimisella, emme treenanneet joukkueen kanssa paitsi videoyhteydellä etänä. Se tuli aika pahaan paikkaan, sillä pelejä oli enää neljä jäljellä ja tiesimme, että tietty määrä pitää voittaa, jotta pääsemme karsintaan, Ketonen kertoo.

VIFK palasi kuukauden kestäneeltä pelitauolta voitokkaasti, sillä se voitti kaikki kolme seuraavaa otteluaan. Tappion se koki vain kauden viimeisessä, lopputuloksen kannalta merkityksettömässä ottelussa paikallisvastustaja Sportille.

Ketonen myöntää, että tämän kauden onnistumisen taustalla on ollut poikkeuksellisen hyvä joukkue.

– Meillä on ollut hyvä kombo, jonkun verran vanhaa runkoa, joka on pelannut monta vuotta yhdessä, ja sen lisäksi muutamia uusia, todella hyviä pelaajia sekä omista B-junioreista että muualta. Esimerkiksi ONS:ista saimme Ruusa Portaankorvan, Ketonen kehuu.

Suurin osa pelaajista on kuitenkin vaasalaislähtöisiä.

– Oliko meillä neljä vai viisi, jotka eivät ole omista Vaasa IFK:n junioreista tässä edustusjoukkueessa. Seurallehan se on todella kiva juttu.

"Vaasassa kuuluisi olla liigajoukkue"

VPS putosi Veikkausliigasta kauden 2019 päätteeksi, joten 67 000 asukkaan kaupungissa ei ole tänä vuonna pelannut yhtäkään jalkapallojoukkuetta aikuisten pääsarjassa. Miesten puolella sitä ei nähdä ensi kaudellakaan, sillä Ykkösestä Veikkausliigaan nousivat KTP ja AC Oulu.

– Vaasassa kuuluisi olla liigajoukkue. Tällä hetkellä koko Pohjanmaalla ei ole Kansallisessa liigassa joukkuetta ja olisi todella tärkeää, että saadaan pidettyä pelaajat täällä. Liigajoukkue mahdollistaisi ainakin osittain sen, Ketonen sanoo.

Fanny Forss springer
Fanny Forss on ollut vaasalaisten paras maalintekijä.Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Viime kaudella naisten liigassa piipahti Kruunupyyn Alavetelistä ponnistava IK Myran ja kaudella 2017 sarjassa pelasi vielä kokkolalainen GBK.

Tilanne korjaantuu ensi kaudeksi, ainakin jos kysytään Ketoselta.

– Nyt kun karsinnoissa olemme, totta kai haluamme liigaan. Se on yhteinen tavoitteemme tällä hetkellä. Haluamme voittaa pelit ja nousta, Ketonen sanoo.

Liigakarsinnoista kapteeni odottaa tasaista vääntöä.

– Tiedämme, että JyPK on kova joukkue ja heillä on omat vahvuutensa. Lähdemme karsintaan innokkaasti ja täynnä itseluottamusta. Meillä on kaudelta paljon voittoja alla ja uskomme, että oma pelitapamme tuottaa tulosta. Luulen, että me menemme voittajana jatkoon.

Ensi kaudeksi Ykkösestä paikkansa Kansallisessa liigassa on varmistanut HPS. Kansallisen liigan jumboksi jäänyt TPS pelaa ensi kaudella Ykkösessä.

Kansallisen liigan kaksiosaisen karsinnan ensimmäinen osaottelu pelataan Vaasassa lauantaina 21.11. kello 15.00. Toinen osaottelu pelataan Jyväskylässä viikkoa myöhemmin 28.11. kello 15.00.

Lue myös:

Tuleeko Kansallisen liigan ensi kauden joukkueista yli puolet pääkaupunkiseudulta? HPS varmisti Ykkösen voiton: "Uskon, että pystymme taistelemaan liigassa aika hyvin muita joukkueita vastaan"

Kommentti: Kansallinen liiga näkyi uudella tavalla julkisuudessa ja ratkaisi koronan tuomat haasteet komeasti – pääsarjan ongelmat eivät silti kadonneet mihinkään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat