Miten käy NHL-lainoihin luottaneen SM-liigan sarjakärjen, kun pelaajat palaavat rapakon taa? Asiantuntijalta yllättävä arvio: "Ei unohdeta, mistä Ilves on lähtenyt"

Jääkiekon SM-liigaa johtava Ilves on luottanut tällä kaudella seitsemään NHL-lainapelaajaan.

Arttu Ruotsalainen johtaa sarjan pistepörssiä. Kuva: Mika Kylmäniemi / AOP

Jääkiekon NHL:n on määrä käynnistyä suunnitelmien mukaan tammikuun alussa. Se vaikuttaa myös kotimaan jääkiekkoliigaan, jossa on tänä syksynä nähty poikkeuksellisen paljon lainapelaajia rapakon takaa.

Ennen NHL-kauden käynnistymistä pelaajat palaavat seurojensa harjoitusleireille. Esimerkiksi jääkiekon KHL:ssä pelaava Jokerit tiedotti jo perjantaina, että helsinkiläisseurassa lainapestillä kiekkoillut Mikko Lehtonen jättää Jokerit ja suuntaa Kanadaan Toronto Maple Leafsin vahvuuteen.

Moni seura menettänee lähiviikkoina avainpelaajiaan. Esimerkiksi sarjakärki Tampereen Ilveksessä on kiekkoillut tänä syksynä peräti seitsemän NHL-lainaa. Vielä apuja ei ole huhuiltu takaisin, ainakaan Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrän mukaan.

– Ei ole itsellä vielä tietoa. Olemme sellaisella teemalla menty, että nautitaan arjesta päivä kerrallaan ja sitten kun heille kutsu käy, he lähtevät ja meillä pikkasen vähemmälle peliajalle jääneet hyppäävät rosteriin ja pistävät parasta pöytään. Joukkue on yhtä ehyt, liikkuva ja hyväsydäminen, Myrrä totesi Kiekkokierroksella.

Buffalosta lainalla oleva Arttu Ruotsalainen johtaa sarjan pistepörssiä tehoin 15+8=23 ja Anaheimista lainattu Lukas Dostal on venynyt tamperelaisten maalilla upeisiin torjuntoihin. Tshekkivahti on tosin ollut poissa Ilveksen kahdesta viime pelistä.

– Hänen kohdalla mennään päivä kerrallaan, Myrrä valotti ykkösvahdin tilannetta.

"Ei unohdeta, mistä Ilves on lähtenyt"

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi uskoo, että Ilves jatkaa vahvoja otteitaan vahvistusten kaikottuakin.

– Kun avut lähtevät, tulemme näkemään hyvin samantyyppisen Ilveksen henkisesti ja pelillisesti, Juujärvi aloitti.

– Mutta heiltä puuttuu valtavasti yksilöosaamista maalivahdista lähtien. Ykkössentteri, onko kolme sentteriä lainaa tällä hetkellä. Eihän tällaista testiä ole millekään joukkueelle koskaan suomalaisessa jääkiekkohistoriassa tehty, että otetaan näin iso kasa pelaajia.

Juujärvi muistutti, ettei joukkueen onnistuminen ole kuitenkaan pelkistä NHL-lainoista kiinni.

– He aloittivat sen jo viime vuonna Myrrän johdolla ja jopa Karri Kiven aikana. Ei unohdeta, mistä Ilves on lähtenyt tässä 2–3 vuoden takaa. Hyvin sekasortoisesta tilanteesta on pikkuhiljaa nostettu uskottavuutta, Juujärvi aloitti.

– Tämä kausi on ollut jatkumoa todella vahvalle viime kaudelle. Valmennustiimi on hieman uudistunut, siellä on uudet apuvalmentajat, huippuosaaja Marko Ojanen ja Pasi Saarinen pakkien pääpeluutuksesta vastaava valmentaja ja Markus Korhonen jatkaa maalivahtien parissa.

Juujärven mukaan joukkue tekee määrätietoisesti ja laadukkaasti töitä. Toiseksi menestystekijäksi hän nostaa joukkueen sitoutumisen ja hyvät pelaajat.

– Tässä on paljon nuoria pelaajia, jotka koko ajan kehittyvät. Esimerkiksi Joose Antonen on tehnyt nyt yhdeksän maalia tällä kaudella jo. He ovat tulleet Ilveksen pelaajaputken läpi ja pikkuhiljaa saaneet isompaa roolia ja kasvaneet siihen voittavaan jääkiekkoon.

– Ilveksen pelistä huokuu pelirohkeus, kiekollinen osaaminen ja luisteluvoima, mutta he eivät tingi yhtään joukkueen arvoista ja moraalista.

Juujärvi nostaa esimerkiksi perjantaisen 7–5-voiton JYPistä. Ottelun jälkeen Myrrä sanoi Kiekkokierroksella olevansa erittäin pettynyt joukkueensa suoritustasoon voitosta huolimatta.

– Hän ei syyllistänyt maalivahti Eetu Mäkiniemeä, vaikka ehkä Dostal olisi kaksi kolme ottanut niistä pois. Ilveksellä on ollut pieniä ulospuhallusongelmia, mitkä ovat tyypillisiä joukkueelle kuin joukkueelle voittojen jälkeen, kun luullaan itsestä ehkä vähän liikoja. He kaivavat tuosta ne virheet ja viisi päästettyä maalia. Jukurit ei tule saamaan lauantaina löysää Ilvestä vastaan, päinvastoin, Juujärvi päätti.

Lähteekö Lundell?

HIFK:n keskushyökkääjä Anton Lundell loisti keskiviikkona Jukureita vastaan. Vasta 19-vuotias Lundell kuritti sarjajumboa tehoin 2+4 ja toimi ottelussa HIFK:n liigahistorian nuorimpana kapteenina tuuratessaan Jere Sallista.

Lundellin urotyöt eivät jääneet huomaamatta myöskään NHL:ssä.

Kiekkokierroksen tavoittaman Lundellin mukaan vielä Floridasta ei kuitenkaan oltu vielä perjantaihin mennessä käsketty pakkaamaan laukkuja.

– Ehkä enemmän varauksen jälkeen olimme yhteydessä, mutta nyt he ovat antaneet minun keskittyä rauhassa pelaamiseen täällä. Agenttien kautta he sitten kyselevät, Lundell kertoi.

Yksi Lundellin tämän kauden tavoitteista on reilun kuukauden päästä, kun alle 20-vuotiaiden MM-kisat on määrä pelata Edmontonissa.

Mahdolliselle NHL-debyytille jo tammikuussa käynnistyvällä kaudella Lundell ei vielä uhrannut paljoa ajatuksia.

– Kaikki aikanaan. Hyvät mahdollisuudet minulla siihen on. Pitää jatkaa rauhassa kehittymistä ja harjoitella hyvin täällä ja kasvaa ihmisenä kentällä ja sen ulkopuolella.

Myös Juujärvi oli Lundellin kanssa samoilla linjoilla.

– Hän on hyvin tasapainoinen pelaajana ja ihmisenä, älykäs, fiksu kaveri. Hänellä on terve itseluottamus, mutta hän tietää, että töitä on paljon tehtävänä. Jos puhutaan viritetystä moposta, Lundellin kohdalla on varaa kehittää aika paljonkin. Se on tietysti potentiaalia, Juujärvi aloitti.

– Hän etenee pala kerrallaan, kuten hän sanoi. Jos katsotaan esimerkiksi tämän illan pelissä, hänen aloitusprosenttinsa jäi 35:een. Nuorilla pelaajilla voi aina hakea kehityksen kohteita. Tällä hetkellä aloitusprosentti on 48 liigassa ja jos puhutaan NHL-tason sentterin aloittamispelaamisesta, se on yksi yksityiskohta. Totta kai se paranee, kun voimaa ja kokemusta tulee lisää koko ajan.

Juujärvi kehui Lundellin otteita ja pistetahtia, mutta nosti myös kehityskohteita.

– Hän on saanut luisteluterävyyttä lisää ja peliälynsä ja kiekollinen osaaminen varmasti riittävät, mutta terävyys kaksinkamppailuissa ja aloituksissa, siinä ei auta kun kova ja määrätietoinen harjoitus ja pelikokemus.

Lundell varattiin lokakuun alussa ainoana suomalaisena NHL:n ensimmäisellä kierroksella. Florida Panthers varasi suomalaisen 12. vuorolla.

Lue myös: