Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Kalle Palander ihmetteli Ruotsin alppihiihtäjien karua kohtaloa – suomalaispomo kertoo, miksi koko joukkue laitettiin sivuun Levin maailmancupista

Ruotsin alppihiihtomaajoukkueen siirtäminen sivuun Levin maailmancupista puhuttaa.

alppihiihto
Kalle Palander
Kalle Palander on Yle Urheilun alppihiihtoasiantuntija.Tomi Hänninen

Ruotsin alppihiihtomaajoukkue ei päässyt lainkaan kilpailemaan Levin maailmancupissa sen jälkeen, kun Ruotsin joukkueen jäsenellä todettiin keskiviikkona koronavirustartunta.

Ruotsin liiton mukaan ensimmäinen tartunta todettiin joukkueen johtajalla Christian Thomalla. Perjantaina joukkueessa todettiin myös toinen tartunta.

Jo ensimmäisen tartunnan jälkeen kaikki kahdeksan Ruotsin joukkueen alppihiihtäjää asetettiin karanteeniin ja samalla he eivät siis saaneet lupaa kisata Levillä.

Ruotsin tähti Anna Swenn-Larsson kritisoi ratkaisua kovin sanoin SVT:n haastattelussa. Swenn-Larsson totesi, että kaikki laskijat ovat terveitä.

– On selvää, ettei pidä kilpailla, jos antaa positiivisen tuloksen. Mutta tuntuu todella kovalta, että koko joukkue suljetaan yhden ainoan tapauksen takia, Swenn-Larsson tilitti SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Myös maailmancupin kokonaiskilpailun viime kaudella voittanut Italian Federica Brignone osoitti ruotsalaisille tukeaan Instagram-tilillään. Brignone kyseenalaisti SVT:n mukaan Instagram-tarinassaan ruotsalaisten kohtalon.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander piti ratkaisua myös urheilullisesti rajuna, vaikka ymmärtää myös säännöt.

– En ymmärrä sitä, miksi Swenn-Larsson joutuu kärsimään. Hän ei ole itse tehnyt mitään väärin, Palander totesi tv-selostuksen lomassa.

Anna Swenn-Larsson
Anna Swenn-Larsson kuuluu maailman pujotteluhuippuihin. Viime kaudella Swenn-Larsson oli kahdesti palkintokorokkeella maailmancupin kilpailuissa. Kuva viime vuodelta Leviltä.Tomi Hänninen

– Tämä olisi voinut sattua kenelle vaan. Mieti, jos tämä olisi tapahtunut Yhdysvaltojen joukkueelle ja Mikaela Shiffrinille. Olisiko FIS sanonut, että ette tule olllenkaan?

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mukaan maailmancupin kilpailu voidaan käydä, jos kymmenestä parhaasta maasta paikalla on seitsemän.

Levin maailmancup-kilpailun pääsihteeri Iiro Kaukoniemi selvitti Yle Urheilun haastattelussa, että tilanteessa toimittiin puhtaasti Suomen viranomaisten asettamien ehtojen mukaan.

– Tartunta todettiin Leville saavuttaessa maahantulotestissä. Sen jälkeen ruvettiin tietysti eristämään väkeä ja mahdollisesti altistuneita. Sen jälkeen kilpailun järjestäjät tai kansainvälinen hiihtoliitto eivät tehneet enää mitään päätöksiä. Sitten päätös siirtyi Suomen viranomaiselle. He tekivät tilannearvion. Päätös oli, että koko joukkueen oli ollut mahdollista altistua virukselle, Kaukoniemi selvitti.

Kaukoniemi ymmärtää, että ruotsalaiset olivat todella pettyneitä tilanteeseen.

– Ymmärrän täysin sen tunteen ja reaktion, mikä sieltä tuli. Ajat ovat hankalat. Kaikki kiertueella mukana olevat kyllä tietävät sen. Kansainvälinen hiihtoliittto on myös selvästi linjannut, että aina mennään järjestävän maan linjausten mukaisesti. Silloin tartunnat saattavat tarkoittaa tällaisia seurauksia, Kaukoniemi totesi.

Lue lisää:

Talvilajien vilkasta päivää seurattiin Ylen kanavilla

Isän yllättävä kuolema muutti kaiken voittaneen supertähden elämän, mutta vastoinkäymiset jatkuivat – Kalle Palander puhuu kahdesta huolenaiheesta ja yhdestä suuresta panoksesta Levillä

Toinen koronatartunta löytyi Ruotsin alppimaajoukkueesta

Ruotsin alppihiihtomaajoukkue karanteeniin Levillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat