Alppihiihtäjät arvostelevat sääntöjä epäreiluiksi, FIS-pomo vierittää vastuun Suomelle – nyt Ruotsin maastohiihtomaajoukkue pohtii osallistumistaan Rukan maailmancup-kisaan

Ruotsin naisten alppihiihtomaajoukkue suljettiin Levin maailmancup-kisasta sen jälkeen, kun joukkueen johtajalla oli todettu koronavirus.

Kansainvälinen hiihtoliitto
Levi
Ruotsalaislaskijat eivät päässeet kilpailemaan Levillä.Tomi Hänninen

Ruotsin naisten alppihiihtomaajoukkue koki Levin maailmancupissa karun kohtalon. Koko joukkue suljettiin Levin kilpailusta torstaina sen jälkeen, kun joukkueen johtaja Christian Thomalla oltiin todettu koronatartunta.

Ruotsalaislaskijat kritisoivat sulkemistaan kovin sanoin.

– Olen antanut neljä negatiivista testiä viimeisen kuuden päivän aikana. Silti joudun istumaan karanteenissa, enkä saa kilpailla. On sairasta, että eri maissa on eri säännöt. Olen niin vihainen, ärsyyntynyt ja surullinen, Anna Swenn-Larsson tilitti SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsalaislaskijoiden kohtalo ei ole jäänyt maastohiihtomaajoukkueelta huomaamatta. Ruotsin maastohiihtomaajoukkueen lääkäri Per Andersson kertoi SVT:n talvistudiossa (siirryt toiseen palveluun), että joukkueessa on pyöritelty osallistumista ensi viikonloppuna maailmancup-kauden avaavaan Rukan kilpailuun.

– On todellakin vaikea päätös, että menemmekö sinne vai emme. Onko oikein ylipäätään mennä Rukalle? Millaisia lääketieteellisiä riskejä olemme valmiita ottamaan? Andersson pohti.

Expressen kertoi aiemmin, ettei Ruotsi aio lähettää Suomeen täyttä joukkuetta.

– Kyse on noin kahdestatoista hiihtäjästä kahdenkymmenen sijaan, maastohiihtopäällikkö Daniel Fåhraeus valotti Expressenille. (siirryt toiseen palveluun)

Maassa maan tavalla

Alppihiihdon maailmancup-kauden avanneessa Söldenin kilpailussa Ruotsin miesten joukkueen valmentajalla todettiin koronavirustartunta. (siirryt toiseen palveluun) Se ei kuitenkaan estänyt Ruotsin maajoukkuetta tai ruotsalaisten kanssa harjoittelevaa Samu Torstia osallistumasta Itävallan kilpailuun.

Itävallan viranomaiset määräsivät valmentajan karanteeniin ja samaa hissiä käyttäneen apuvalmentajan koronatestiin.

Suomessa Ruotsin naisten alppimaajoukkue koki toisenlaisen kohtalon, sillä koko joukkue asetettiin karanteeniin ja suljettiin kilpailusta johtohenkilön koronatartunnan vuoksi.

Levin maailmancup-kilpailun pääsihteeri Iiro Kaukoniemi kertoi aiemmin Yle Urheilun haastattelussa, että tilanteessa toimittiin puhtaasti Suomen viranomaisten asettamien ehtojen mukaan.

– Tartunta todettiin Leville saavuttaessa maahantulotestissä. Sen jälkeen ruvettiin tietysti eristämään väkeä ja mahdollisesti altistuneita. Kilpailun järjestäjät tai kansainvälinen hiihtoliitto eivät tehneet mitään päätöksiä. Sitten päätös siirtyi Suomen viranomaiselle. He tekivät tilannearvion. Päätös oli, että koko joukkueen oli ollut mahdollista altistua virukselle, Kaukoniemi selvitti.

Kaukoniemi muistutti, että FIS:in mukaan kilpailut viedään läpi aina järjestävän maan linjausten mukaan.

Vaihtelevat koronasäädökset ovat aiheuttaneet kilpailijoissa voimakkaita reaktioita.

Federica Brignone
Italian Federica Brignone puolustaa ruotsalaislaskijoita. Rex Features / AOP

Viime kaudella naisten maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut Italian Federica Brignone peräänkuulutti yhtenäisiä sääntöjä Instagram-kirjoituksessaan. Hän jatkoi samalla linjalla myös SVT:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– En todellakaan ole tyytyväinen. Meillä ei ole mitään ääntä. FIS yritti hiljentää minut. Minä esitin vain kysymyksen, en syyllistänyt heitä mistään. He sanovat, että testaavat, koska jos antaa negatiivisen näytteen saa kilpailla, mutta sitten he toimivat ihan päinvastoin, Brignone tilitti.

Kansainvälisen hiihtoliiton alppihiihtovastaava Peter Gerdol esitti sympatiansa Ruotsin joukkueen kohtalolle, mutta pesi kätensä vastuusta.

– On todella ikävää, mutta FIS ei ole tästä vastuussa. Emme ole lääkäreitä. On maajoukkueen lääkäreiden vastuulla huolehtia, että kaikki laskijat ja joukkueen jäsenet seuraavat protokollaa. Voidaan keskustella siitä, onko päätös hyvä vai huono, mutta se oli Suomen viranomaisten päätös, Gerdol sanoi SVT:lle.

Gerdol nosti esiin Venäjän joukkueen kohtalon Söldenissä. Venäläislaskijat eivät saaneet kilpailla Söldenissä sen jälkeen, kun kahdella valmentajalla oltiin todettu koronavirustartunta.

Gerdol ei ottanut kantaa siihen, onko koko joukkueen sulkeminen yhden tartunnan jälkeen oikeudenmukaista.

– Oikeudenmukaisinta on pitää kupla niin turvallisena kuin mahdollista niin, että kauden päätteeksi olemme voineet viedä läpi niin monta kilpailua kuin mahdollista.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mukaan maailmancupin kilpailu voidaan käydä, jos kymmenestä parhaasta maasta paikalla on seitsemän.

Lue myös:

Kalle Palander ihmetteli Ruotsin alppihiihtäjien karua kohtaloa – suomalaispomo kertoo, miksi koko joukkue laitettiin sivuun Levin maailmancupista

Ruotsin alppimaajoukkue sai luvan lähteä Leviltä kotiin – viime kauden voittaja sääli koronatapauksesta kärsinyttä joukkuetta ja lähetti terveiset liitolle: "Antakaa meille selkeät säännöt!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat