Krista Pärmäkoski paljastaa terveysongelmat – Rukan maailmancupissa kisaaminen ei ole varmaa: "Kunto on aika lailla kysymysmerkki"

Krista Pärmäkosken mukaan sunnuntain kilpailu Taivalkosken Suomen cupissa ratkaisee, kisaako hän ensi viikonloppuna Rukalla.

Krista Pärmäkosken tilanne on täynnä kysymysmerkkejä. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen kovimpien hiihtotähtien ympärillä riittää kysymysmerkkejä juuri ennen kauden alkua. Iivo Niskasen piti aloittaa tänä viikonloppuna kausi Taivalkosken Suomen cupissa, mutta hän päätti lauantain sprintin lisäksi jättää vielä myös sunnuntain normaalimatkan väliin. Valmentaja Olli Ohtonen viestitti Yle Urheilulle, että kyseessä on varotoimenpide.

Iivo Niskanen tähtää olevansa kunnossa ensi viikolla, kun maailmancup alkaa Rukalla.

Toinen Suomen ykköstähti Krista Pärmäkoski kisaa sunnuntaina Taivalkoskella, mutta hänenkin valmistautumisessa kilpailukauden alkuun on ollut ongelmia. Pärmäkoski on ollut viime ajat leireilemässä Oloksella.

– On ollut pientä sairastelua. Olin kolmisen viikkoa aika lailla lepopotilaana. Nyt viimeinen viikko on on ollut normaalia harjoittelua. Kunto on aika lailla kysymysmerkki tällä hetkellä. Tiistain tehot eivät osoittaneet kovin hyviä lupauksia, Pärmäkoski kertoo Yle Urheilulle kauden avauskisan aattona.

Pärmäkoski sanoo, että sunnuntaina hänen pitää kuitenkin hiihtää lujaa.

– Ennen kaikkea huominen ratkaisee, kilpailenko esimerkiksi Rukalla ollenkaan, Pärmäkoski sanoo.

Pärmäkoski korostaa, että ei ole sairastanut koronavirusta.

– On ollut pientä muuta tautia. Mutta haluan hiihtää kovaa, että suuntaan tästä Rukalle, enkä kotiin. Olen ollut lähdössä kotiin viimeksi tiistaina. Haasteita on ollut, mutta nyt ollaan uuden edessä. Olemme nyt ainakin keventäneet kauden ensimmäisiin kisoihin, Pärmäkoski sanoo.

"Tour de Ski on aika haastava"

Maastohiihdon maailmancupin kilpailukalenteri on puhuttanut runsaasti ennen kauden alkua. Kalenteria ei muokattu juuri lainkaan, vaikka päällä oli koronaviruspandemia. Ampumahiihdossa tehtiin päinvastoin. Loppuvuoden maailmancupin kilpailut keskitettiin Kontiolahdelle ja Itävaltaan Hochfilzeniin.

Maastohiihdossa peruttiin jo Lillehammerin maailmancupin kilpailut Norjan vaikean koronavirustilanteen takia. Kalenterissa on Rukan jälkeen kuitenkin yhä kilpailut Sveitsissä Davosissa ja Saksassa Dresdenissä ennen vuodenvaihdetta.

Vuodenvaihteen jälkeen olisi tarkoitus alkaa kauden kovin rypistys eli Tour de Ski Italissa ja Sveitsissä. Luvassa on reiluun viikkoon seitsemän kilpailua. Kiertueella on kaksi välipäivää.

Miten Pärmäkoski on miettinyt omaa suhtautumistaan maailmancupin kiertueen kiertämiseen? Jos maailmancupia jatketaan ihan normaalisti, tuntuuko se ihan ookoolta?

– Mietin varmasti, missä kisaan ja milloin. Tärkeimmät kisani ovat MM-kisat helmikuussa. En halua missään nimessä sairastua ennen sitä. En mihinkään muuhunkaan, mutta en eritoten koronaan, Pärmäkoski sanoo.

– Pitää myös miettiä, missä olisi mahdollista jäädä kärsimään karanteenia, jos sellainen tilanne tulisi. Kyllä maailmancupin kiertämistä pitää miettiä tärkeimpien kisojen ehdoilla. Tour de Ski on myös aika haastava, koska matkustetaan paljon ja tulee kova rasitus keholle. Joutuu ihan oikeasti miettimään, hiihtääkö osan kiertueesta, lähteekö koko kiertueelle vai ei ollenkaan. Varmaan tilanne ratkeaa siinä vaiheessa, kun näkee taudin kuvan menemisen eri maissa.

Koronavirustilanteen vaikeudesta ja sen seurauksista nähtiin kuvaava esimerkki jo tänä viikonloppuna alppihiihdon maailmancupissa Levillä. Ruotsin joukkueen valmentajalla todettiin koronavirus ja sen jälkeen koko joukkue asetetttiin karanteeniin. Kaikilta joukkueen kahdeksalta urheilijalta evättiin kisaaminen Levillä tänä viikonloppuna.

– Jännä nähdä, miten käy meidän puolella. Toki moni muu hiihtomaajoukkue on tullut Suomeen jo valmiiksi eli suurin osa välttyy karanteenilta. Mutta laskeehan se urheilijan fiilistä, jos kaikki parhaat eivät ole paikalla, Pärmäkoski sanoo.

Lue lisää: