Sami Jauhojärvi ja Janne Ahonen ryöpyttävät kansainvälistä hiihtoliittoa – asiantuntijakaksikolta kovaa tekstiä: "Mitään ei ole tehty"

Sami Jauhojärvi ja Janne Ahonen kritisoivat voimakkaasti Urheilustudiossa kansainvälisen hiihtoliiton toimettomuutta koronaviruspandemian keskellä.

Janne Ahosen mukaan mäkimaajoukkueessa puhuttiin jo keskellä, että koronaviruspandemian aiheuttamia kalenteriongelmia voisi ehkäistä. Kuva: Tomi Hänninen

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n toiminta koronaviruspandemian aikana on kummeksuttanut hiihtoväkeä. FIS piti ennallaan normaalin kilpailukalenterin, vaikka monessa Euroopan maassa pandemiatilanne on vakava.

FIS:n kilpailukalenterin mukaan maastohiihdossa olisi kilpailtu ennen vuodenvaihdetta ensi viikonlopun Rukan avauksesta lähtien neljä viikkoa putkeen ympäri Eurooppaa. Lillehammerin kilpailut kahden viikon päästä jouduttiin jo perumaan. Maailmancup-kausi on alkamassa ensi viikolla Rukalta.

Mäkihypyssä maailmancup-kiertue alkaa tänä viikonloppuna Puolasta Wislasta. Sen jälkeen suunnitelmissa on Ruka ja Venäjällä Nizhny Tagil ennen joulukuun puolivälissä pidettäviä lentomäen MM-kisoja Planicassa. Vielä ennen mäkiviikkoa kalenterissa on Sveitsissä Engelbergin kilpailut.

FIS:n toimimattomuus on herättänyt kritiikkiä etenkin sen takia, että kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU päätti järjestää loppuvuoden kilpailut kahdessa paikassa: Kontiolahdella ja Itävallassa Hochfilzenissä.

Yle Urheilun asiantuntijat Sami Jauhojärvi ja Janne Ahonen kritisoivat voimakkaasti kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n toimintaa Urheilustudiossa lauantaina.

– On tietysti helppoa olla jälkiviisas. Mutta esimerkiksi kesällä joukkueen kesken leireillä mietittiin, että olisi järkevää suunnitella kalenteria koronaviruspandemian mukaisesti. Oli kuitenkin arveltavissa, että kautta ei pystytä viemään normaalisti läpi, Janne Ahonen kertoo.

– Mietitttiin, että pystyttäisiin järjestämään useampia kilpailuja samalla paikkakunnalla tai maassa. Sitten viikko taukoa ja sitten seuraava putki seuraavassa paikassa. Mutta mitään sen eteen ei ole tehty.

Sami Jauhojärveä ei yllätä, että FIS:n reagointikyky on ollut lähes olematonta.

– Kun olin itse urheilijakomissiossa jäsenenä, yritettiin ajaa montaa asiaa. Vanhoillisuus paistaa aika pitkälle läpi. Kun on tehty aina näin, tullaan myös tulevaisuudessa tekemään näin, Jauhojärvi havainnollistaa.

Sami Jauhojärvi on tottunut kansainvälisen hiihtoliiton saamattomuuteen. Kuva: Tomi Hänninen

– Jos mietitään maastohiihdon maailmancupin kalenteria, siellä on yksi varaviikonloppu ennen arvokisoja vapaana. Nyt jo ennen kautta yksi kilpailuviikonloppu Lillehammerissa on peruttu ja varaviikonloppu on näin käytetty. Olisi tarvinnut ehkä tehdä jotain.

Suomen mäkihyppymaajoukkue jätti koronaviruspandemiatilanteen takia Wislan avausviikonlopun väliin. Ahosen mukaan Suomen joukkue ei olisi menossa myöskään Venäjälle Nizhni Tagilin viikonloppuun.

– Suomi on pieni joukkue. Yhdelläkään joukkueen jäsenellä ei ole varaa jäädä karanteeneihin. Parhaalla joukkueella pitäisi päästä aina kilpailuihin. Kun jäätiin Wislasta pois, pystyttiin varmistamaan paras miehitys kotikilpailuun Rukalle. Venäjän viikonloppu jää väliin, jotta varmistetaan osallistuminen lentomäen MM-kilpailuihin, Ahonen toteaa.

Ahonen myöntää myös, että tilanne nakertaa myös kisojen urheilullista uskottavuutta, jos kaikki urheilijat eivät ole paikalla. Samoilla linjoilla oli myös lauantaina Yle Urheilun haastattelussa maajoukkueen tähtihiihtäjä Krista Pärmäkoski.

– Laskeehan se urheilijan fiilistä, jos kaikki parhaat eivät ole paikalla, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkoski sanoi itse myös miettivänsä, aikooko hän lähteä kaikkiin maailmancupin kilpailuihin paikan päälle.

– Tärkeimmät kisani ovat MM-kisat helmikuussa. En halua missään nimessä sairastua ennen sitä. En mihinkään muuhunkaan, mutta en eritoten koronaan, Pärmäkoski sanoi.

Lauantai-iltana Urheilustudiossa etäyhteyden välityksellä vieraillut mäkihyppymaajoukkueen Janne Väätäinen ei halunnut ottaa asiaan yhtä kovasti kantaa kuin Urheilustudion asiantuntijat.

– Näitä on aina helppo jossitella ja miettiä, mikä on aina vikana. Mutta en tiedä. Parempia vaihtoehtoja ei mielestäni tällä hetkellä ole. Tilanne on nyt vain tämä. Menemme viikko kerrallaan eteenpäin. Varmasti moni muukin joukkue tekee niin. Ei voi suunnitella hirveän pitkälle tulevaisuuteen asioita, Väätäinen sanoo.

– Jos ruvetaan hirveästi stressamaan ja uhraamaan energiaa tähän, se on mielestäni aika turhaan. Otetaan vastaan, mitä tulee ja toimitaan niin hyvin kuin pystytään.

Olympiakomitean ja Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksen ylilääkäri Maarit Valtonen arvioi alkuviikosta STT:lle, että pian on päätettävä, missä suomalaiset voivat kilpailla lähiviikkoina. Valtonen pitää esimerkiksi ensi vuoden alussa pidettävää Tour de Ski -kiertuetta sekä vuodenvaihteessa järjestettävää Keski-Euroopan mäkiviikkoa haastavana kokonaisuutena.

– Tour de Skissä on vielä monta kysymysmerkkiä, Valtonen sanoi.

– Jos pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat ovat kauden tärkein juttu, kuinka paljon maailmancupin takia otetaan terveysriskiä? Urheilijalle koronavirus voi tuoda lieväoireisen tai oireettoman tartunnan, mutta potentiaali vakavaan taudinkuvaan tai pitkään harjoitustaukoon on olemassa, Valtonen sanoi.

Lue lisää: